Fülesbagoly

Dalok szakításhoz

2018. augusztus 04. - tothjutka

Ha véget ér egy szerelem, sokféle érzelem kavarog az emberben, de a zene enyhülést hoz. Összegyűjtöttünk néhány külföldi és magyar dalt, amelyek talán segítenek a sebek nyalogatásában, a düh kiüvöltésében és a miértek megértésében. A dalszövegekre figyeljetek!
bori_2.jpg

Az 1990-es év egyik legemlékezetesebb dala Sinead O’Connor: Nothing Compares To You című slágere volt. Elnyerte az MTV Music Video Awards „Az év klipje”, „Az év klipje egy női előadótól” és ’Az év legjobb alternatív videója” kategóriák díjait. Nem véletlenül. A briliáns szerzeményhez készült klipben az énekesnő ugyanis tényleg „elsirat” egy kapcsolatot. Mint énekli, bár most már azt csinál, amit akar, azzal találkozik, akivel akar és úgy vacsorázik, ahogy neki tetszik, mégis úgy érzi magát, „mint egy madár az éneke nélkül”. Egészen pontosan annál a résznél buggyannak ki a könnyei, amikor arról énekel, hogy tisztában van azzal, milyen nehéz volt a párjával, de senki sem fogható hozzá, ezért hajlandó lenne adni még egy utolsó utáni esélyt a viszonynak és maguknak.

Az ír énekesnő világhírű balladája eredetileg egyébként nem neki készült. A dal komponistája és szövegírója ugyanis a zseniális Prince volt, aki 1984-ben rögzítette a szerzeményt egy stúdióban az egyik mellékprojektje, a Family számára. A Prince által felénekelt és korábban nem publikált verziót a hagyatéka őrzői idén tavasszal, a művész halálának második évfordulóján hozták nyilvánosságra. A hozzá készült klipet Prince és az azóta már megszűnt zenekara, a The Revolution próbáin rögzített képsorokból vágták össze.

A kilencvenes években a hazai kereskedelmi rádiók is rongyosra játszották Toni Braxton UnBreak My Heart című, szívet tépő balladáját. Az amerikai énekesnő legnagyobb slágeréhez készült klip ugyan a gyászról szól, mert a szerelme meghal egy balesetben, de a dalszöveg nem utal erre egyértelműen. Mivel a veszteség és a fájdalom a témája, kétségkívül minden idők egyik legjobb szakítós dalának tekinthető.

 A brit díva, Adele 2011-ben megjelent 21 című lemezéről a Someone Like You című dalra alaposan kisírhatja magát az, aki még nem tudta kiheverni a szakítását. A Grammy-díjas szerzeményben az énekesnő bevallja, hogy még nincs túl az exén, aki a szakításuk óta megnősült és családot alapított. Az elhagyott nő minden jót kíván a volt szerelmének, és csak arra kéri, hogy ne felejtse őt el, majd azt üzeni - tulajdonképpen saját magának-, hogy „mindegy, majd találok valakit, aki olyan, mint te”.

Adele dalai közül a Rolling In The Deep is rákerülhet a listánkra, hiszen ez minden idők egyik legszebb szakítós balladája, amit szívettépően együtt lehet vele üvöltve énekelni. A hatás elérésében segít, hogy a klipjében tányércsapkodás is van, úgyhogy kiadhatja az ember az összes fájdalmát. 

Egy dühterápián rögtön elbukna Cee Lo Green, aki a Fuck You című, 2010-es slágerében küldte el melegebb éghajlatra a volt csaját. Mivel a káromkodós refrén nem éppen rádióbarát, valamivel később elkészült a szofisztikáltabb, Forget You címet viselő változat is, ami egyébként nem kevésbé dühös. 

A kilencvenes évek emblematikus dala volt az Oughta Know, amit Alanis Morissette adott elő. Talán ez volt az első igazán dühös, női dal, amit egy szakítás után írtak. Korábban női előadóktól ilyen nyersen őszinte dalokat nemigen lehetett hallani, így a magyar származású kanadai énekesnő stílusteremtőnek, amolyan úttörőnek tekinthető ezzel a szerzeménnyel. Nem fogta vissza magát a sértett, lecserélt szerelmes nő szerepében: kiadta magából az összes fájdalmát, leszámolt a hamis ígéretekkel, a szép, de üres szavakkal és az ajándékokkal. Szakítás után érdemes követni a rockistennő példáját.

Dühös szakítós rockhimnuszért egyébként nem kell külföldre mennünk, hiszen a hazai zenészeink is előszeretettel nyúlnak a témához, így az anyanyelvünkön ordíthatjuk ki magunkból a haragot és a fájdalmat. A Road zenekar Tűnj el című számának már a címe sem árul zsákbamacskát.

Miattad iszom, te állat – ennél szókimondóbb dalcímet a Junkies-on kívül valószínűleg senki sem választott még idehaza. A bandának azonban nem ez az egyetlen szerzeménye, amely alkalmas lehet a szakítás utáni harag levezetésére. Mi egy másikat, A szerelmedtől lettem ilyen című, némileg visszafogottabb opuszt választottuk a listára.

Akit csaptak már be, árultak már el valaha és akinek folyamatosan hazudtak, az könnyedén azonosulhat az Anna and The Barbies Az ördögre kacsintva című dalának szövegével. Tombolásra és közösségi koncertélménynek egyaránt kiváló választás ez a magyar rocksláger amelyben olyan mondatok vannak, mint például „Sajnálom, hogy én voltam, de csak majdnem”,  „Sajnálom, hogy amikor kérdezted, én rögtön azt mondtam, hogy igen”, „Sajnálom, hogy amikor jó volt, én őszintén élveztem” vagy „Kölcsönadtam játszani, te meg elhagytad a szívem”.

Napjaink egyik legnépszerűbb formációja, a Halott Pénz egy hetvenes évekbeli klasszikushoz nyúlt a Darabokra törted a szívem című dalában, hiszen azt eredetileg a Bergendy zenekar és Demjén Ferenc adta elő. A kortárs popzene és a generációkon átívelő örökzöld sláger találkozása tízpontos szakítós zene lett.

Péterfy Bori dala, a Téged nem egy érett személyiség tapasztalatait mutatja be egy kapcsolat végeztével: „Szeretem azt a nőt, aki melletted lettem (….), de téged nem.” Fáj még, de tanultam belőle – nagyjából ez az üzenet.

Jóval szelídebb húrokat penget Zorán A szerelemnek múlnia kell című csodálatos slágerében, amely egy bölcs, sokat látott ember tapasztalatait, érzelmeit írja le szívszorítóan fájdalmas módon.

A Bonanza Banzai (Ákos) egyik legszebb, legszívbemarkolóbb dala a Valami véget ért. Nincs ember az országban, aki ne tudná eldúdolni ezt a slágert, amelyben olyan sorok vannak, mint „Halott virágok illatát nyögik a fák”.

Gájer Bálint swingénekes a napokban tette fel a YouTube-csatornájára Az 1001. dal című száma koncertfelvételét, amely a Fonogram-díjas "Egyszerű az élet" című albumán jelent meg. A dal egy szakítás utáni történetet mesél el. Azoknak ajánljuk, akik már túl vannak a nehezén és már meg tudnak bocsátani, vagy minimum látják a pozitívumokat, hiszen a dalszövegben olyan sorok vannak, mint hogy „Jobb lettem tőled”. Nem kell szégyenkezni, ha egy-két könnycsepp is legördül az érzelemdús swing dal hallgatása közben.

Listánkat egy kihagyhatatlan klasszikussal zárjuk, amihez nem szükséges magyarázat. Gloria Gaynor csak annyit mond: „I will survive” vagyis „Túl fogom élni”. Mert bár dermesztően ijesztő tud lenni egy szakítás után a fájdalom és a magány, előbb-utóbb túl leszel rajta. Hidd el, túléled.  

Fotó: Péterfy Bori & Love Band facebook oldala / Karmatik

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9114161997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása