Fülesbagoly

A vécén születnek a legjobb dalok?

2018. július 27. - Leirer Tímea

Paul McCartney a minap az általa alapított liverpooli művészeti iskolában adott tanácsokat az ott tanuló zenészpalántáknak. Elmagyarázta, miért tartja eredményesebbnek a hagyományos zeneszerzési módszereket, és miért szeret dalokat írni abban a helységben, ahová még a király is gyalog jár.

paul-mccartney.jpg

A Macca által alapított különleges művészeti iskola, a „The Liverpool Institute for Performing Arts” egyedülálló, alternatív képzést nyújt a tehetséges diákoknak. Olyan tréningeket kínálnak itt, amelyek kicsit sem hasonlítanak a hagyományosnak nevezhető zenei vagy művészeti oktatáshoz. Az iskola kicsit olyan, mint maga Sir Paul McCartney, maximális profizmussal működik, de semmi köze a formalitásokhoz.

A kreativitásukat a 21. századi technikai csodák között kiteljesítő diákoknak a Beatles atyja mesélt többek között arról, hogy miért érzi hatékonyabbnak az „oldschool” zeneszerzési módszereket. McCartney szerint, ha az ember leül a hangszer mellé, és az ötletéből azonnal kész dalt formál, az sokkal hatékonyabb, mint úton-útfélen apró kis dallamfoszlányt dúdolni a telefon hangrögzítőjére, majd hónapok vagy évek után megpróbálni kihámozni ezekből valamit. McCartney úgy véli, ha egy szerző nem dolgozza ki azonnal az ötletét, elvész belőle az az érzés, a hangulat, ami elindította a gondolatot. „Magam is megpróbálkoztam az „ötlethalmozós” módszerrel, de nagyon hamar elvesztem a részletekben” – mondta Paul McCartney. – „Az, ahogy Johnnal dolgoztunk, ahogy leültünk és addig nem hagytuk abba, míg készen nem volt a dal, sokkal inkább visszaadja a zene hangulatát.”

McCartney arról is beszélt, hogy mennyivel jobban szereti azokat a dalokat, amelyeket egy az egyben vesznek fel a stúdióban. Azt mondta, lelketlennek, érzelem nélkülinek tartja azt a munkafolyamatot, ahol a zenészek lényegében nem is találkoznak, hiszen mindenki külön- külön játssza fel a saját szólamát a stúdióban. „Talán régimódinak tartanak ezért, de én mind a mai napig úgy szeretem felvenni a dalaimat, mint annak idején, amikor az első számot rögzítettük George Martinnal. Bevittek minket a stúdióba és azt mondták, van másfél óránk, hogy felvegyük a nótát. Ilyenkor sokkal jobban koncentrál az ember, sokkal inkább beleadja a szívét-lelkét, mintha órákon át próbálgatná kihozni magából a legjobbat. Így születnek a legjobb felvételek.” – magyarázta Paul McCartney.

A diákok rákérdeztek Sir Paulnál arra is, igaz-e, hogy a Beatles dalok jó része a legkisebb helységben született. McCartney korábban James Corden Carpool Karaoke műsorában beszélt arról, hogy annak idején, a szülői házban nehéz volt csendes helyet találnia a dalszerzéshez, ezért legtöbbször a vécében, vagy egy gardróbszekrényben gubbasztott, ott írta a dalszövegeket és ott jöttek a legjobb dallamötletei is. Macca megerősítette, valóban sok sláger született a mosdóban és a szekrényben, szerinte ugyanis minél zártabb és ingerszegényebb a környezet, ahol a kreatív munka folyik, annál jobban tud a szerző koncentrálni a belső hangjaira.

Az iskolai előadás után tegnap Paul McCartney titkos, zártkörű koncertet adott szülővárosában. Honfitársai legközelebb decemberben láthatják és hallhatják majd, amikor Liverpool mellett Glasgowban és a Londonban is fellép majd.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1814144777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása