Fülesbagoly

Méhlegelőt telepített a Budapest Voices

2018. április 19. - Bagolyhír

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices természetbarát tagjai emiatt felhívják a lakosság figyelmét, hogy ültessenek olyan növényeket, melyek táplálékul szolgálnak a méheknek. 

20180418-dscf6436.jpg

Évről évre romlik a méhek és minden, beporzást végző rovar helyzete. Életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken. Nem csak hazánkban, hanem Európa és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Ha nincsenek méhek, nincsenek gyümölcsök, lekvárok, zöldségek, étolaj, kávé, csokoládé és a haszonállatok által fogyasztott takarmánynövények.

20180418-dscf6545.jpg

- A hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. - Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó, azaz a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méhbarát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, terasz-korláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára. A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk.

bpv2.jpg

Az OMME és a Budapest Voices együttes tagjai aktivizálták is magukat, és a III. kerületi Mészkő parkban méheknek táplálékot jelentő növényeket, összesen 83 tő virágot és egy fát ültettek.

- Szeretjük a természetet és szívünkön viseljük a méhek sorsát – fogalmazott Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője. - Akciónk helyszínválasztását az indokolta, hogy ezer szálon kötődünk Óbudához, számtalan alkalommal léptünk fel a városrészben, és itt lesz a születésnapi nagykoncertünk is május 5-én.

bpv3.jpg

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ősszel indítja újabb akcióját, de már most felhívja rá a figyelmet: Méhbarát Település pályázatot írnak ki abból a célból, hogy településeink önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát” növények megtalálhatók az omme.hu weboldalon. /Fotók: Éger György/

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2013848950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása