Fülesbagoly

Boldog Égi születésnapot George Harrison!

2018. február 23. - Bagolyhír

A modern zenetörténelem legnagyobb hatású és máig legnépszerűbb zenekara a The Beatles, az együttes szólógitárosa, George Harrison február 25-én lenne 76 éves. A „Csendes Beatle” a keleti kultúrát közelebb hozta a Nyugathoz.
george_2.jpg

“George maga nem egy titokzatos figura. A benne levő rejtély viszont hatalmas. Nézni, ahogy feltárulkozik, lépésről lépésre – ez az, ami olyan átkozottul érdekes.”
(John Lennon)

Fia, Dhani említi: „Olvastam egy édesanyjának írt levelét, melyet egy turnén vetett papírra.
Ezt írja: Önmegvalósult lélek szeretnék lenni. Meg szeretném találni Istent. Nem érdekelnek az anyagi dolgok, sem a hírnév, a valódi célt keresem. Édesanyám, remélem, nem aggódsz miattam – fogalmazta meg alig húszévesen spirituális elhívatását, és próbál eszerint is élni az utolsó földi pillanatáig.  Amikor aláírt egy levelet, nemcsak egy keleti szimbólumot, hanem egy keresztet is rajzolt minden esetben.

George Harrison élete képekben

Dúlt benne a kettősség, a nagyfokú hangulati ingadozások. A belső hangja Isten folyamatos keresésére hívta, és egy mérsékelt nyugodt életre, ugyanakkor az anyagi világ sűrűjében létezett, annak örömeivel, megpróbáltatásaival, szexuális kísértéseivel.
Személyes vonzereje, durván jóképűsége, hihetetlen mosolya, kedvessége, és a mély, intenzív tekintete ellenállhatatlanná tette, mindenki szerelmes lett belé, és ő is igazán szerette a szerelmet. Néha ellenállt, és hosszabb időre visszavonult meditálni, kertészkedni, amire igazán jó terep lett a Friar Park, ez a viktoriánus neogótikus kastély a maga 62 hektárjával. 1889-től egy királyi ügyvéd, Sir Frank Crisp tulajdonában volt, majd 1970 januárjában George vásárolja meg. Jellemzői közé tartoznak a barlangok, földalatti járatok, kerti törpék és egy alpesi sziklakert. Ebből az idillikus környezetből aztán újra vissza az anyagi világba.

Milyen végtelenül sokszínű személyiség, és milyen sokszínű életpálya. Ezerszínű volt az is, ahogy érzékenyen, és mindenki közül is felismerhető módon gitározott. Mennyi mindent köszönhetünk neki. Időtlen értékeket teremtett, Fényt és szeretetet hozott a Világba. Szitár és popzene, a Brian élete, a Something, a Here Comes The Sun, a While my guitar gently wheeps. Koncert Bangladesért, és a számtalan dal, ami a Beatles után született. És az a hang, az az arc, az a haj, azok a szemek, és az a mosoly. A csendes Beatle. Bár inkább szemlélődő volt, és kicsit visszahúzódó is. Egy felejthetetlen dalszerző-gitáros-énekes, akivel pont az történt meg, hogy a Beatlesben kezdett el zenélni, ahol olyan egyéniségek lettek a társai, mint John Lennon és Paul McCartney. George bölcsen inkább a háttérbe húzódott, ha kellett, hogy aztán a zenekar felbomlása után kiteljesedjen. Ő a sötét ló, akit alábecsültek, és nem is számoltak vele, hogy nyerhet. Az ismeretlenségből (tökéletesen kifejlett formában) előlépő kivételes tehetség.

George Harrison 1943 február 25-én született Liverpoolban. Apja buszsofőr, aki még matróz pályafutása során hozott Amerikából lemezeket, George először ezekről hallgatta a rock and rollt, ami sok ezer kortársával együtt őt is megbabonázta. George papája vezette azt a buszt, ami a Beatles történetében is szerepet játszott: A tinédzser George barátja, Paul McCartney közbenjárásra, a hátsó üléssorok között mutathatta be gitártudását a nagymenő John Lennonnak, aki ezek után nagylelkűen bevette a bandájába. 1960-ban Hamburgba utaznak. Egy ablaktalan, lepukkant kis szobában alszanak, és a fáma szerint Harrison a szüzességét is ott veszítette el, mégpedig Lennon és McCartney jelenlétében, azok lelkes biztatására. A féktelen szex és a kábítószer kipróbálása a Hamburgi kocsma-turnék során végül átalakítja őket, és kialakul egyedi, saját nemzedékük hangulatát tükröző stílusuk, amely a sikert jelenti számukra. John és Paul zsenialitása kicsit háttérbe szorította George-ot az ő géniuszára kicsit később vetült fény, mégis a háttérből nagyon is jelentős befolyást gyakorolt a csapat életére.

– Úgy éreztem, én csak megfigyelő voltam a Beatlesben, noha hozzájuk tartoztam. Szerintem John és Paul voltak a Beatles sztárjai – nyilatkozta évekkel később.

Lemezenként mindössze két dalt engedélyeznek számára. George közreműködése a Beatles-dalokban azonban annyira meghatározó a zseniális gitárriffjeievel (például az And I Love Her- ben, a The End-ben, ), hogy a legtöbbnél akár társszerzőként is föl lehetett volna tüntetni a nevét Lennon és McCartney mellé.

Állítólag ő találta ki híressé vált hajviseletüket, (bár a frizurájuk később nagyon gyakran változott) s aki bevezette a többieket a kor eszméibe, ami óriási hatással volt későbbi munkásságukra. Harrison unt bele elsőként a rajongótábor sikoltozásaiba, s vetette fel az élő koncertezés abbahagyását.

– Elég egyoldalú szerelmi kapcsolat volt, ahol a közönség a pénzét adta és a sikolyait, a Beatles viszont az idegrendszerét, és az utóbbi sokkal nehezebb – mondta Harrison az 1995-ben készült Beatles Antológiában. – Bennünket használtak kifogásnak arra, hogy őrjönghessenek, aztán meg az egész világ minket okolt emiatt.

A turnékkal járó megpróbáltatások és stressz elszigeteltté, magukba zárkózókká tette a fiúkat, akik nem tudtak mit kezdeni a példa nélkül álló, egyre fojtogatóbbá váló rajongói szeretettel.

– Mindenki arról álmodik, hogy híres és gazdag lesz – mondta egyszer arról beszélve, miért kezdett el spirituális dolgokkal foglalkozni. – Amikor aztán gazdag leszel, azt gondolod: mégsem ez az, ami kell. Ezért tovább keresel: akkor mi az, ami kell? A végén elkezded Istent keresni. Azért, mert nem vagy elégedett. És nem számít mennyi pénzed, házad vagy akármid van, ha a szívedben nem vagy boldog. Ez az oka. És sajnos soha nem is lehetsz teljesen boldog, ha nem ébredsz rá arra a szükségre, ami ezt létrehozhatja benned. Az életem célja, hogy megtaláljam a választ arra, hogy ki vagyok, miért vagyok ezen a földön, és hová tartok?

Harrison figyelmét első felesége, Pattie Boyd fordította India felé. George-ot elbűvölte az indiai zene különleges hangzása: érdeklődése azonban nem merült ki ebben. Egy 1992-es interjúban azt nyilatkozta, hogy India a tudatalattija hatalmas ajtaját tárta fel számára. Hívta, elvarázsolta az indiai kultúra. Megtalálta benne azt, amit keresett. Az előzmény a Help! forgatásán történt. Akkor kapott egy lélekvándorlásról szóló könyvet, mely annyira megragadta, hogy 1966-ban Pattyvel Indiába utazott. George unszolására legközelebb már a teljes Beatles követte őt. Egyébként is mindenhová együtt mentek, elválaszthatatlanok voltak, szinte szimbiózisban éltek, de szükségük is volt az elvonulásra Maharishi Mahesh Yogival. A Beatles ekkor már a történelem legsikeresebb zenekara volt, az egész világ megőrült értük. A fiúk bíztak George-ban, hogy ott majd töltekezni tudnak.

– Szerettem volna velük is megismertetni a meditációt. John eljött, Paul követte, majd Ringo is rászánta magát, akit viszont tizenöt Sherpa követett, Heinz sült bab konzerveket cipelve számára - nyilatkozta Harrison.

A Gangesz-parti Ásram valódi pihenőhelyül szolgált. A Londoni nyüzsgés után külön élmény volt számukra a természet felfedezése, a gyógynövényekből készült teák kortyolgatása, a vízcsobogás elmélyítő hangjai. George és barátai békés légkörben tanulmányozták és gyakorolták a transzcendentális elmélyülést. Megtalálták azt a kreatív energiáit, amelyre vágytak. Az itt írt dalok nagy része hallható a The Beatles dupla albumon, ami egyszerű fehér borítója miatt „Fehér album” néven vonult be a köztudatba. Harrison megírta a „Hare Krishna Mantra” című számot, mely a nem tradicionális énekek között az egyik legtöbbet játszott Krisnához szóló fohász. George-nak jelentős szerepe van abban, hogy nyugaton is egyre nagyobb lett az érdeklődés a Hinduizmus, a keleti vallások és filozófia iránt. A meditáció és a spiritualitás vált élete mozgatórugójává. A többiek számára csak kalandnak, számára viszont egész életét meghatározó élménynek bizonyult. Meghatározó a találkozása Ravi Shankar szitárművésszel is, aki mestere és atyai jó barátja lett, tőle tanult a hangszeren játszani a Himalája lábánál.

Lennonnal abban az évben próbálták ki először az LSD-t. Harrison a drogról később lemondott, meggyőződése lett, hogy meditációval, és a mantrák gyakorlásával is képes elérni, azokat a dimenziókat, amit addig a drogoktól remélt.

George, mint Beatles tag mindenhol járt és mindenkivel találkozott, aki számított, de Ravi mellett érezte meg azt a számára fontos értéket, és inspirációt, ami életre szóló barátokká tette őket. Ravi ott volt Paul Los Angelesi birtokán is, ahol George végül levetette a rákbetegségtől meggyötört testét, és elindult a magasabb szférák felé.

A Beatles feloszlása után, a hetvenes évek elején Harrison még csak 26 éves. Sokak meglepetésére ő lett a legsikeresebb. Szólókarrierje elképesztő magaslatokkal indult: A fizikai világ átmeneti természetén meditáló és az istenkeresést középpontba állító, All Things Must Pass (1970) című tripla albuma hatalmas sikereket ért el, ahol helyet kaptak azok a dalai is, amik a bőség zavara miatt nem kerültek fel Beatles albumokra. Régi-új szenvedélye a csendes, elmélyült kertészkedés, ellenpontjaként a Forma 1-es cirkusz lett. Közeli barátságba került Jackie Stewarttal, aki 1979-es Faster című dalát ihlette, valamint egy másik Forma-1- es pilótával, Damon Hill-lel is. A Brit Nagydíj után mindig bulit rendezett Henley-on- Thames-i birtokán.

A filmiparba is belekóstolt, neki köszönhetjük például a Brian élete című filmet, amely nem jött volna létre, ha Harrison nem száll be producerként a gyártásába. Barátsága Eric Idle-el is legendás, hiszen jól jött azért egy kis vidámság, a Beatles, és az All things must pass utáni években. Ahogy a magasságok, úgy a mélységek is mindig megtalálták. Az alkohol és a kábítószer hatásai, paranoiás félelmei miatt Ausztráliában, majd a Hawaii szigeteken regenerálódik. Amikor egy évvel később gyógyultan hazatér, feleségül veszi a mexikói származású Olivia Ariast. A vele kötött házassága már jóval nyugodtabb és csöndesebb lett az elsőnél, noha George-ot továbbra se hagyták hidegen a nők. Oliviával azonban olyan mély szeretet és szövetség köti össze őket, hogy Olivia jobbnak látta, ha szemet huny a kalandok fölött. Ebből a házasságból született 1978-ban fia, Dhani, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább visszavonult. Ritkábban készített lemezeket, (bár ezeken a lemezeken is remekművek találhatók,) és még ritkábban jelent meg a nyilvánosság előtt.

A nagy közönségsikert arató albuma a Cloud Nine 1987-ben jön ki, amelyet követően több mint tíz éven keresztül készítette következő lemezét, ám az végül csak a halála után látott napvilágot (Brainwashed, 2002), Dhani közreműködésével. Közben azért egy bandát is alapított barátaival, a Traveling Wilburys-t, albumuk a Rolling Stone magazin szerint minden idők 100 legjobb albumának egyike lett. 1991-ben pedig egyik legjobb barátjával, Eric Claptonnal Japánban turnézott. George Harrison minden idők leghíresebb és legnépszerűbb együttese, a Beatles tagjaként óriási hírnévre tett szert, és hatalmas vagyonokat keresett, még az együttes felbomlása után is, de az üzleti életben tett próbálkozásai sorra kudarccal zárultak. Lemezkiadója, a Dark Horse megbukott, miként filmproduceri cége is csődbe ment. A kilencvenes évek elejétől idejét főleg családjának szentelte. 1998-ban először gége-, majd tüdőrák támadja meg. Leromlott egészségi állapotát tovább súlyosbította, hogy két évvel a halála előtt kis híján gyilkosság áldozata lett: egy elmebeteg saját otthonában, a Friar Parkban támadt rá késsel. A támadót végül Olivia leüti egy asztali lámpával. A szeretetteli békés férfi, akinek meg kellet tapasztalnia a vele szembeni durva erőszakot, mintha egész életében készítette volna magát erre a sokkra. A támadóval való éjszakai dulakodás közben George súlyosan megsérült – nem sokon múlott, hogy nem ismétlődött meg a Lennon-tragédia.

Oliviának ekkor még sikerült megmentenie, de a betegséggel szemben tehetetlen volt. Paul McCartney-val és Ringo Starral két héttel a halála előtt még egyszer találkozott. A Beatles tagok többször is elmondták az évek alatt, hogy testvérként szerették, és szeretik egymást, és mint a testvérek általában, időnként összekapnak, majd kibékülnek. Paul, Beverly Hills-i villájához közel van az a kórház, ahol George-ot életének utolsó évében kezelték, ezért Paul felajánlotta, hogy lakjanak ott, amíg tart a kezelés. George Harrison itt hunyt el 2001. november 29-én. „Úgy hagyta el a világot, ahogy élt: bízva Istenben, nem félve a haláltól, nyugalomban, családja és barátai körében. Gyakran mondogatta, hogy „minden várhat, csak Isten keresése és egymás szeretete nem”.

Pár órával halála után az indiai hagyományoknak megfelelően egy kartondobozban hamvasztották el. Hamvainak egy részét Olivia és 24 éves fia, Varanaszi városnál szórták a szent folyóba, a Gangeszbe. A hamvak szétszórásának a keleti vallásban spirituális jelentősége van: a lélek – amely a hamvak szétszórásával nyer üdvösséget – utazását jelképezi az örök tudat felé.

2002-ben, halála első évfordulóján zenészbarátai monstre koncerttel emlékeztek rá a Royal Albert Hallban, amit azóta is minden évben megrendeznek „Concert for George” címmel. 2004-ben szólóelőadóként is beiktatták a Rock and Roll Hall Of Fame-be. 2011-ben Martin Scorsese dokumentumfilmet készítette életéről és pályájáról, 2015-ben posztumusz Grammy-életműdíjjal jutalmazták.

Mennyi mindent köszönhetünk George-nak. Időtlen értékeket teremtett, Fényt és szeretetet hozott a Világba. Ez a Fényesség és szeretet pedig velünk marad, akárhányszor meghallgatunk egy Beatles dalt, meglátjuk a fiúk mosolygós arcát, ha halljuk Johnt, Pault, Ringot és George-ot nekünk énekelni.

Forgács Renáta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2013691734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Hosszú 2018.02.24. 22:40:19

Kétségkívül mind a négyen hozzájárultak a Beatles sikeréhez, de azért George Harrison nem volt olyan jó, mint John Lennon, vagy Paul McCartney - nem véletlen, hogy csak két dala kerülhetett fel a kiadott lemezeikre. Szerintem nem Harrison, hanem McCartney volt sikeresebb a Beatles utáni időkben.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.02.25. 13:49:33

Nagyon szép munka. Nekem mindig is a kedvenc szerzőm volt a Beatlesből.

Mad Mind 2018.02.26. 14:34:19

@Lajos Hosszú:
Szerintem mindkettejüknek van sok jó száma. Harrison a Travelling Wilburys miatt, talán ismertebb a 90-es évek után is.

Terézágyú 2018.02.26. 14:39:26

Szerintem sokkal több dala annak idején nem is volt, nagyjából ennyit írt (a korai években). 67-től persze írt többet is.
süti beállítások módosítása