Fülesbagoly

Bérczesítve is ütősek a magyar slágerek

2018. január 30. - matesas

Hat évvel az eslő feldolgozásalbum megjelenése után tavaly decemberben ismét lemezzel jelentkezett Bérczesi Robi Én meg az ének néven futó projektje. A húsz nótát tartalmazó „Emléxel még?” című dalgyűjtemény mosolyt és könnyeket is az arcunkra csal.brobi.jpg

Furcsa, de sok zenerajongóban valami zsigeri elutasítás munkál a feldolgozáslemezek iránt, inkább friss szerzeményekre vágynánk kedvenceinktől, hajlamosak vagyunk lekezelően viseltetni a feldolgozások irányába, mondván: a zenész a könnyebbik végénél ragadta meg a munkát. Pedig más oldalról is érdemes közelíteni, hiszen kifejezetten izgalmas kérdés, hogy vajon az imádott zenész miből táplálkozik, őt milyen muzsikák ragadják meg, milyen dallamok járnak a fejében, kik adnak számára inspirációt? És ha feltételezzük, hogy kedvencünk a szívét, lelkét beleteszi az általa kedvelt dalok átgyúrásába, akkor abból csakis valami jó sülhet ki.

Bérczesi Robira eddig sem volt jellemző, hogy fércmunkát adjon ki a kezei közül, és az Emléxel még? című válogatáslemezzel megint egy olyan dalcsokrot kaptunk tőle, amelyet jó hallgatni, akkor is, ha éppen szétvet minket a boldogság, meg akkor is, amikor legszívesebben elbujdosnánk a világ valamely távoli sarkába. Talán a Hiperkarmában is ez Robi egyik legnagyobb varázslata: a hangulatok keverése vagy inkább keveredése. Sok dalára jellemző, hogy miközben a felszínen csillog az öröm, egy-két sötét felhő mindig feltűnik a horizonton.

Az Emléxel még? húsz dalának fele népdalfeldolgozás, a többi pedig népszerű magyar slágerek „bérczesítése”. Azért használom ezt a kifejezést, mert Robinak maximálisan sikerült a saját képére formálnia a számokat: könnyed, lendületes gitárjáték, flikk-flakkokat nélkülöző vokál, mégis mindez egy csomó érzelemben megfürösztve. Ehez Robi kiváló zenésztársak segítségét vette igénybe, külön említem itt Lábas Viki és Palya Bea énekesnőt, akik szívmelengető, gyönyörű hangjukkal valódi pluszt adnak hozzá az egyébként is kiváló lemezhez.

Nehéz volna kedvenceket kiemelni az albumról, de azért akad egy-két dal, amely számomra még a többinél is kedvesebb. A Palya Beával felénekelt népdalfeldolgozást, a Szelidecskét már jól ismerjük a Karma koncertjeiről, a közönség már abszolút kedvencként éneklik ezt a dalt. A Kispál mix természetesen Lovassiék előtt tiszteleg, nem cifrázta túl Robi, ez a szám a mai 40-esek nosztalgiahimnusza. A Hungáriától átdolgozott Várni rád belőlem gyermekkori emlékeket csal elő, mindig is szerettem ezt a dalt, a szüleim egyik válogatáskazettáján hallottam először, aztán sikerült is rongyosra tekernem azt a szalagot. A Jöjj vissza vándor és a 23:50 is telitalálat, az Este jó megint a gyerekkorba repít vissza.

Az album csúcspontja számomra a Mielőtt elmegyek, ezt a dalt a Bikinitől is imádtam, és ebben az új formájában is mélyen megérint. Lábas Viki szerintem itt fantasztikusat énekel, valahogy itt olyan kémia van Viki és Robi között, hogy egy szakítás minden gyötrelme átjön a dalon.

Az Emléxel még? egy igazán kellemes élmény, a közönség is szereti, és bár Robi azt mondja, hogy többé nem szeretne feldolgozáslemezt készíteni, ha ilyen alázattal, ugyanakkor a belőle ösztönösen áradó tehetséggel képes mások zenéjéhez nyúlni, nem szeretnénk a szaván fogni őt. Másfelől várjuk az év elejére ígért két új Hiperkarma számot, és ha minden igaz, év végén egy új lemezt is kapunk Karmáéktól.

Közreműködtek:

Palya Bea – ének

Lábas Viki – ének

Koltay Kurszán – zongora

Nemes Janó - kavola, melodika, szaxofon, fuvola, vokál

Filkey Péter – trombita

Giret Gábor – basszusgitár

Kis "Sztivi" Tibor – szólógitár

A Republic Quartet:

Veér Csongor – hegedű

Veér Bertalan – hegedű

Benkő Gyula – brácsa

Lévai Antal – cselló

 

Dallista:

01. Csillagok, Csillagok (népdal/Bródy János)

02. Annyi Mindent Nem Szerettem Még feat Lábas Viki (Somló Tamás, Sztevanovity Dusán)

03. Szelidecske feat Palya Bea (népdal)

04. Kispál mix feat. Lábas Viki (Kispál András, Lovasi András)

05. Kicsi Madár (népdal)

06. Kész a Leltár (József Attila/Bérczesi Róbert)

07. Várni Rád (Fenyő Miklós/Szikora Róbert)

08. Jöjj Vissza Vándor feat Lábas Viki (Demjén Ferenc, Latzin Norbert) 

09. 23:50 (Bérczesi Róbert)

10. Cigányhimnusz (tradicionális)

11. Ha megfogom az ördögöt (népdal)

12. Lassan Kocsis (népdal)

13. Este jó (Vitai Ildikó/Zelk Zoltán)

14. Én vagyok az aki Nem Jó (népdal)

15. Érzés (Pataky Attila, Barta Alfonz, Slamovits István)

16. Mielőtt elmegyek feat. Lábas Viki (Németh Alajos, Gallai Péter, Németh Gábor, D. Nagy Lajos, Nagy Ferenc,

Vedres József, Trunkos András)

17. Indulj el egy úton (népdal)

18. Tízezer Lépés / Azért vannak a jóbarátok feat Lábas Viki (Presser Gábor, Adamis Anna / Máté Péter, S. Nagy István)

19. Ne gondolj rám (Bornai Tibor)

20. Elmegyek, elmegyek (népdal/Bródy János)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6113616508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása