Fülesbagoly

Kik ezek az emberek a lemezborítókon?

2018. január 24. - RionaFbly

Nem könnyű feladat egy zenekar számára kiválasztani újonnan megjelenő albumuknak a megfelelő borítóképet. Sokszor rengeteg munka előzi meg mindezt, de van, amikor sors veszi kezébe az irányítást. és akkor születnek a legzseniálisabb történetek.

albumboritok_lead_kep.jpg

The Cure – Standing on a Beach (John Button)

1986-ban a The Cure tíz éves fennállásuk alkalmából piacra dobta a Standing on a Beach válogatás albumukat kazettán és bakeliten is, valamint néhány országban egy CD verzió is megjelent Standing at the Sea néven. Azonban ahelyett, hogy saját magukról készült képeiket használták volna fel, úgy döntöttek, hogy inkább egy nem hétköznapi modellt keresnek erre a célra. Így találták meg John Button halászt, aki boldog nyugdíjas éveit töltötte a festői szépségű Rye városában, mely Anglia dél-keleti csücskében fekszik, közel a tengerparthoz. Sőt, még arra is sikerült rávenniük Button-t, hogy a Killing an Arab számuk klipjében is szerepeljen. Button erre felbuzdulva egy kazettás magnót is vásárolt, hogy meghallgassa, milyen zenét is játszanak a fiúk. „Ha tudok segíteni ezeknek a fiataloknak, hogy kitörjenek, akkor miért ne tenném?” – nyilatkozta az öreg halász, az akkor már jócskán befutott bandáról.

kep_soab_cover.png

Oasis – (What's the Story) Morning Glory? (Brian Cannon és Sean Rowley)

Eredetileg Noel es Liam Gallagher szerepelt volna az Oasis 1995-ben megjelent második albumának, a (What's the Story) Morning Glory? borítóján, miközben elmennek egymás mellett az utcán. Azonban a két zenész előző éjjel túl sokáig bulizott, így lekésték (el se mentek) a hajnal 5 órára tervezett fotózást. Ahelyett, hogy a stáb az egészet lefújta volna, Brian Cannon fotós és Sean Rowley a BBC rádió munkatársa vállalták a szerepet, így ők kerültek a borítóra a Gallagher testvérek helyett.

kep_oasis_cover.jpg

Led Zeppelin – House of the Holy (Stefan Gates)

Még jóval azelőtt, hogy Stefan Gates a BBC riportereként körbejárta a világ legveszélyesebbnek titulált országait, hogy olyan ételkülönlegességeket kóstoljon meg, mint például az afganisztáni bárány here pörkölt vagy a csernobili radioaktív leves, gyermekmodell volt. Az akkor ötéves Stefan testvérével, Samanthaval került a Led Zeppelin 1973-as House of the Holy albumának enyhén szólva is furcsa borítójára. A képet, melyen meztelen gyermekek másznak a sziklákon, egyébként Arthur C. Clarke 1953-as A gyermekkor vége című Science fiction regénye ihlette. Gates állítása szerint abban a korban amúgy is szeretett meztelenkedni, így nem okozott neki gondot a fotózás során sem, de később egy 2010-es interjúban bevallotta, hogy azért mégis hatást gyakorolt rá és most már inkább zavarónak és kísértőnek találja a borítót. Mindez akkor csúcsosodott ki, mikor visszatért észak-írországi Óriások útjára, ahol a fénykép készült, és hosszú idő után először hallgatta meg az albumot.

kep_hoth.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9013600491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása