Fülesbagoly

A világ leborzasztóbb karácsonyi dalai

2017. december 23. - RionaFbly

Igazi büntető zenék, melyekkel idilli karácsonyi hangulatot nehezen teremthetünk otthonunkba, azonban a kevésbé kedvelt rokonokat igen hamar távozásra bírhatjuk velük. Ezek után garantáltan mindenki visszasírja a Wham!-tól a Last Christmas-t.

worst_xmas_songs_lead_kep.jpg

The Killers - Don't Shoot Me Santa

2007-ben jelent meg, és ha a zene vagy a szöveg nem lenne elég, a videóklipje külön büntet, melyet egyébként Matthew Gray Gubler a Gyilkos Elmék Spencer Reid-je rendezett. Így nem meglepő, hogy a főszereplő egy pszichopata Mikulás, akit Ryan Pardey alakít, kinek feltett szándéka az énekes Brandon Flowers-t jó mélyre elásni valahol a sivatag közepén. A dal egyébként Kanadában teljesített a legjobban, ott a top 100-as listán a 23. helyig jutott.

Mr. Blobby – Christmas In Blobbyland

Mr. Blobby eredetileg gyermekeknek készült műsorokban szerepelt, és feltételezésem szerint Barbapapa és Barbamama távoli, lecsúszott és kitagadott rokona lehet. Amihez hozzányúl arra keresztet vethetünk, ezzel a dallal pedig konkrétan megöli a karácsonyt. Az angolok szerint azonban vicces, noha sokan kritizálták agresszív és bugyuta viselkedése miatt, sőt, egyszer egy feldühödött apuka jól meg is verte miután a földhöz vágta kislánya születésnapi tortáját élő adásban.

The Robertsons - Santa Looked Alot Like Daddy
 
Egyszerre borzasztó és zseniális ez a dal. Aki vevő a hasonló humorra most biztos értetlenkedve nézi miért is szerepel ezen a listán. Eredetileg egyébként 1965 novemberében jelent meg Buck Owens All I Want for Christmas, Dear, Is You című kazettája B-oldalán és a Billboard toplistáján a második helyig jutott akkoriban. A The Robertsons még több humort vitt a már eleve vicces dalba, de többszöri hallgatás után szépen lassan azért elkezd fájni.

Paul McCartney - Wonderful Christmastime
 
Minden tiszteletem Paul McCartneyé és a Beatlesé, de ez a dal egyszerűen borzasztó, habár Mr. Blobby után némileg átértékeltem ezt a véleményemet. McCartney 1979-ben adta ki önálló szóló projektként. Igaz, akkor már jócskán a Wings-el koptatta a színpadot, a zenekar tagjai nem szerepelnek a felvételen, azonban a videóklipben igen. Ezen felül bónusz számként is felkerült a Wings 1993-ban újragondolt Back to the Egg lemezére, valamint a 2011-ben újrakiadott McCartney II albumra is.

Tiny Tim - "Santa Claus Has Got the AIDS"

Ehhez egyszerűen képtelen vagyok bármit is hozzá fűzni, talán csak annyit, hogy még maga Tiny Tim is megbánta egy interjú során, hogy végül elkészítette. Mentéségre szóljon, hogy akkor még nem tudták, mennyire súlyos betegség az AIDS, amit igen is komolyan kell venni. A 70-es évekből származó dal felvétele után nagyjából egy röpke évtizedet kellett csak várni arra, hogy a tévé is leadja. 1985-ben végre megjelenhetett, így már van mihez nyúlni, ha a vendégek nem hajlandóak illedelmesen időben távozni a karácsonyi rokonlátogatásról.

Bruce Springsteen - Santa Claus Is Comin' To Town

John Frederick Coots és Haven Gillespie írta a dalt, és először 1934-ben lehetett hallani a rádiókban. Harmincezer példányt adtak el belőle huszonnégy óra alatt, valamint több mint kétszáz zenész dolgozta fel azóta, köztük Mariah Carey, Frank Sinatra és Bruce Springsteen is. Utóbbinak úgy tűnik, most nem igazán sikerült elkapnia a ritmust.

She & Him - Baby It's Cold Outside

Frank Loesser írta még 1944-ben és feleségével, Lynn Garland-al adták elő, melynek nagy sikere lett- Azonban miután Loesser úgy döntött, hogy eladja a dalt, felesége annyira pipa lett rá, hogy majdnem el is váltak. Igaz, 1957-ben meg is tették, de bizonyára nem csupán emiatt. Lynn elmondása szerint úgy érezte magát, mintha egy másik nővel kapta volna rajta férjét. A She & Him is feldolgozta egy karácsonyi albumukon, ahol a szerepeket is felcserélték, így itt, most a nő könyörög a férfinek, hogy maradjon. Noha a dal eme verziója rövid idő alatt eléri az ingerküszöbünk határait maga az korong jól szerepelt. A 2011-es Billboard US Folk Albums és a US Independent Albums listákon is az első helyet tudhatta magáénak.

Persze bőven akad még olyan karácsonyi zene, melyektől minden idegsejtünk sírvafakad, ha hozzátennétek még valamit a listához, nyugodtan osszátok meg velünk, had szenvedjünk mi is.

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2113520219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.24. 13:36:33

Szerintem Tiny Tim csodálatos dala nem származhat a 70-es évekből, mert az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először az Egyesült Államokban, ezután kapta az elnevezést is.
süti beállítások módosítása