Fülesbagoly

Öt bandanév, amelynek furcsa eredete van

2017. december 01. - RionaFbly

Nem egyszerű jó bandanevet találni, ami hangzatos is, könnyen megjegyezhető és eredeti. Miről kapta a nevét a Duran Duran vagy a Depeche Mode, és vajon mit jelent a Nickelback? Utánajártunk mi ihlette a rocksztárokat a névválasztáskor.

5_bandanev_lead_kep.JPG

Nickelback

A Nickelback bizonyára az egyik legtöbbször rosszul kiejtett bandanevet tudhatja magának, az Egyesült Államokban. NickELback nem pedig NickLEback. (bár mi magyarok a fonetikus angolunknak köszönhetően általában jól ejtjük) Eredete egészen egyszerű, habár maga a nickel szó nem éppen elterjedt. Az egyszerű valóság a banda nevének eredetében nem más, mint hogy Mike Kroeger (Chad Kroeger énekes testvére) amikor éppen nem rocksztár, akkor egy kávéházban felszolgáló. Egy kávé átlagosan 95 centbe kerül, így Mike fél életét azzal töltötte, hogy 5 centeket azaz egy nickel-t adogatott vissza a vendégeknek, mely angol úgy hangzik, ‘Here is your nickel back.’ A bandát eredetileg egyébként Village Idiots-nak hívták, ami falusi idiótát jelent magyarul.

Linkin Park

Ha már a helyes kiejtést említettük, számos zenekar szenved az internet miatt azzal, hogy egy jól hangzó bandanevet azért könnyedén meg is találjanak a rajongók a világhálón is. Hasonló problémákkal küzdött a Linkin Park is, akik eredetileg Hybrid Theory néven futottak volna, de az első albumuk megjelenése előtt úgy döntöttek hogy inkább megváltoztatják nevüket a Lincoln Park-ra. Ez a domain név sajnos azonban már foglalt volt egy Santa Monica-i kirándulóhely által. Chester Bennington javaslatára, miszerint legyenek csak lazán Linkin Park, egy gyors ellenőrzést követően, mellyel megbizonyosodtak róla hogy a linkinpark.com még elérhető, azonnal lecsaptak a névre.

KISS

Sok olyan pletyka terjengett a bandáról, hogy nevük eredetileg Knights In Satan’s Service-nek kezdőbetűiből áll, de ezt a zenekar határozottan elutasította, mondván ők nem a gonosz szolgálói, inkább csak vicces, furcsa fazonok. Nevük eredetének igaz története nem ennyire sokkoló, Paul Stanley a zenekar énekese elmondta, hogy azért választották ezt a nevet, mert egyszerre veszélyes és szexi, habár a csók talán az egyik legkevésbé veszélyes cselekedet a világon, persze azért vannak kivételek. Paul Stanley szerint ilyen, amikor egy zsarut vagy egy karate edzőt kapsz le akartuk ellenére. 

Depeche Mode

Az 1980-ban alakult angol elektronikus pop-rock banda mostanában igen sokat jár Magyarországon. Jövőre fellépnek a Volt Fesztiválon és lesz egy önálló koncertjük is február 2-án a Papp László Budapest Sportarénában. Ki gondolná, hogy nevüket egy francia divatmagazintól loptak? A dépêche mode franciául annyit tesz, divatbemutató és ez az egyik ottani újság neve. Martin Gore a zenekar alapítója és gitárosa elmondta, hogy nagyon tetszett neki a magazin nevének hangzása, ezért választotta ezt zenekarának is. 

depechemode_magazin.jpg

Duran Duran

Az 1978-ban alapított banda neve valljuk be, baromi jól hangzik, de fogalmunk sincs mit is jelenthet. Az együttes a nevét Rodeg Vadim 1968-as Barbarella című science fiction filmjéből kölcsönözte, melynek antagonistája Milo O’Shea által alakított Dr. Durand Durand volt, aki mindent megtett azért, hogy pozitron sugarával elpusztítsa az emberiséget. A zenekarnak annyira megtetszett a film és a karakter, hogy kis változtatással ugyan de ezt a nevet választották.

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4913409341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totti1987 2017.12.02. 22:01:33

Hmm, azt hittem a Quimbytől is szó lesz. Bár bevallásuk szerint utólag tudták meg a jelentését.

pepin_nymburk 2017.12.02. 22:51:49

Depeche mode jelentése divatbemutató? Muhahaha

pepin_nymburk 2017.12.02. 22:53:31

A Rodeg Vadim meg már csak hab a tortán... ki írta ezeket, vmi alsós gyerek?

qwertzuiop05 2017.12.02. 22:54:10

A village idiot az magyarul a falu bolondja.

hdnctrl 2017.12.02. 22:54:33

miért is lenne nickLEback?

Han Solo. 2017.12.02. 23:16:47

Érdekes volt! A Duran Duran név eredetét nem is tudtam. Köszi!

wildcow 2017.12.02. 23:39:58

Nem Martin adta a nevet a DM-nek, hanem Dave. Előtte pedig Composition of Sounds volt a nevük.

kombu 2017.12.02. 23:41:39

Kasabian t hiányoltam (Linda Kasabian után)

BluE 2017.12.03. 08:30:12

Rodeg Vadim is választhatott volna jobb nevet, hogy ne írják el...

Sir Galahad 2017.12.03. 11:44:48

Érdekes lenne egy hasonló magyar összeállítás.

Flasztimill 2017.12.03. 11:49:24

Foo Fighters? Dave Grohl csinált egymaga egy demó kazettát miután Cobain meghalt, de nem akarta hogy rá és/vagy a Nirvanára asszociáljanak, ráírta h Foo Fighters (ráadásul az első albumuk egy az egyben ez a demo kazetta lett)...

teéjesenmindegy 2017.12.03. 15:15:20

Nagy kár, hogy Gore nem a Fizikatanárok Országos Értesítőjét látta meg a standon anno..
süti beállítások módosítása