Fülesbagoly

Zenehallgatás csokin és bankjegyen? Van ilyen!

2017. október 31. - RionaFbly

Gondoltál már arra, hogy jeget vagy csokit tegyél a lejátszóra bakelit helyett? Számos legenda kering ezekről a lemezekről, most összeszedtük legfurcsább próbálkozásokat, melyekkel emberek kísérleteztek a karakteresebb hangzás érdekében.

bizarr_bakelit_lemezek_lead_kep.jpg

Sokan imádják a bakelit lemezeket, még akkor is ha, néha már kicsit recseg, vagy nem elég hangos. Persze akadnak olyanok, akik nem elégszenek meg mindezzel, és a legfurcsább kísérletekkel igyekeznek növelni a hangminőségen. Most, hogy a bakelit lemezek reneszánszukat élik, egyre több érdekes videót találni interneten arról, hogy az emberek mi mindent pakolnak lejátszóikra a hangerő növelése vagy a tisztább hangzás érdekében.

Jég

Kezdjük máris a legfurcsább ötlettel. A svéd Sout Out Laud indie rock banda már alapból úgy adta ki 2013-as albumának box set-jét, hogy egy flakon vizet is mellékeltek hozzá, ami arra hivatott, hogy a lemezt kiönthessük jégből. A megfagyott darabot, ha a lejátszóra helyezzük, a zenekar Blue Ice című számát hallhatjuk. Az ötlet igen bizarr, gondolom nem kell senkinek se mondani, hogy mi lesz a jégből ha kicsit megolvad és mind ez mit tesz az elektronikai eszközökkel. De az eredményt biztonságosan megnézhetitek az alábbi videón. Valljuk be igazán egyedi ötlet, de ne próbáljátok ki otthon!

Fa

A bakelit lemezek rajongói szinte mindenre képesek azért, hogy a lejátszóból tisztább és karakteresebb zene szóljon. Ennek érdekében született ez a juharfából készült bakelit lemez is, melyre a The Velvet Underground Femme Fatale című számát égették bele egy vékony lézersugárral. Az eredmény pedig, nos... az ötletgazda Aamanda Ghassaei szerint biztosan van másik anyag, amellyel majd működni is fog.

Csoki

Az édesszájúak kedvence bizonyára ez a csokiból készült lemez lesz, melyet először formába öntöttek, majd lefagyasztottak gondosan, előkészítve a tökéletes hangzás érdekében. Ha valaki a 80-as évek nosztalgikus hangulatára vágyik, mikor még a botrányosan rossz minőségű kazettás magnókból hallgattuk a zenéket, melyek úgy szóltak, mintha a garázsban próbálna a banda, bizonyára szeretni fogja ezt az ínyenc fogást.

Röntgen kép

A hatvanas évek Oroszországában a Beatles és a Rolling Stone is a tiltott zenék listáján szerepelt, így az emberek csak a feketepiacon juthattak kedvenc zenéik legújabb felvételeikhez, ott sem mindennapi formában. Röntgenfelvételekre nyomtatták a zenéket bakelit helyett, melynek közepére legtöbbször cigarettával égették a lyukakat. Később ezeket Bone Records-nak hívták, és meglepő módon igen jó minőségben lejátszotta a dalokat.

Angol 5 fontos

A nemrégiben kijött angol 5 és 10 fontos is tökéletes zene lejátszása. Az új bankjegyek tervezői bizonyára elsősorban nem ezért választották az állítólag hamisíthatatlan anyagot a régi papír helyett, de az extra funkció, noha nem is a tőzsdén, de mindenképpen különlegesebbé teszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7713120542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.11.01. 08:16:48

A röntgenes dolog nem csak az oroszoknál volt divat, de nálunk is. Akkoriban még nem csak mp3 és youtube nem volt, de még magnója és szalagja sem az átlagpolgárnak, de a zenék másolására az igény már akkor is létezett. Persze az ilyen lemezek vágásához szükséges masina sem volt meg minden háztartásban...

midnightcoder2 2017.11.01. 08:18:24

Régi, 60-as évekbeli Rádiótechnika újságokban lehetett ilyesmiről olvasgatni - és még sok más, mai szemmel elég érdekes megoldásról.
süti beállítások módosítása