Fülesbagoly

Zenék, amikbe rejtélyes üzeneteket helyeztek el

2017. október 22. - RionaFbly

A zeneszerzők mindig is előszeretettel bújtattak kódolt üzeneteket szerzeményeikbe, erről különösen J. Sebastian Bach volt híres, de rajta kívül is számtalan más, a múlt században íródott dalról derültek ki izgalmas részletek. rejtelyes_uzenet_a_dalokban_lead_kep.jpg

Dimitri Shostakovich híres DSCH dallamáról sokáig senki sem gondolta volna, hogy egy rejtett üzenetet is hordoz. Shostakovich rengeteg művében használta ugyanazt a dallamot, és sokáig senki nem értette az okát, ahogyan azt sem, hogy a zeneszerző miért hangoztatja annyira, hogy saját magát is beleírta dalaiba. Nem sokkal halála után azonban fényderült mindenre, és akár csak Bach, ő is belerejtette nevének mozaikjait a kottáiba, mint egy aláírást Hiszen ha jobban megnézzük a hangjegyek angol betűkódjait, akkor a szerző Dimitri ShostakoviCH nevének első és utolsó betűit olvashatjuk. A dallam pedig így szól.

A kanadai Rush rocktrió 1981-ben szintén egy érdekes betűkódot adott egyik számának cím gyanánt. A Moving Pictures album instrumentális dala a YYZ volt, melyről a rajongók eleinte azt hitték, hogy csupán szórakoznak a srácok és valami újdonsággal próbálják felhívni magukra a figyelmet. Az igazság azonban az, hogy Alex Lifeson, a zenekar gitárosa akkoriban épen pilótának tanult, mikor az album készült.
- Tartottunk egy kis szünetet a stúdióban. A repülés oktatóm jött értünk egy kis géppel. A visszaúton Torontó repülőtere felé vettük az irányt és hallottuk, amint az irányító központ azonosítja magát, YYZ kód névvel. Mindnyájan ugyanarra gondoltunk, hogy milyen szuperül hangzik ez így egyben - nyilatkozta Lifeson. A rejtélynek azonban még nincs vége, hiszen a dalba morze kód formájában is beleágyazták a repülőtér azonosítóját. (-.--/-.--/--..) hallgassátok csak!

Johannes Brahms német zeneszerzőt és zongoristát a romantikus korszak nagy művészeként tartották számon. Élete szerelme egy bizonyos Clara Schumann volt, aki szintén zongorista és zeneszerző volt, de az asszony házasságban élt, és férje halála után sem lett több köztük mint szoros barátság. Brahms életében azonban volt egy másik nő is, Agathe von Siebold, akivel 25 éves korában ismerkedett meg. A hölgy azonnal beleszeretett a fiatal művészbe, de Brahms kegyetlenül visszautasította őt, miszerint életét kizárólag a zenének szenteli. Mint egy búcsú üzenetként, vagy bocsánatkérés gyanánt a durva elutasítás miatt, belerejtette a lány nevét a kottákba, felhasználva az a-g-a-h-e hangokat.

A rejtett üzenetek azonban a modern zenében is jelen vannak, sőt, egy egész rajongótábor gyártja a jobbnál jobb összeesküvés-elméleteket. Például Paul McCartney haláláról, miszerint már 1966-ban meghalt, de a banda sikerei miatt ezt eltitkolták, és erre a bizonyíték nem más, mint a Revolution 9 című szám, amit ha visszafelé hallgatjuk, állítólag a Turn me on dead man mondatot hallhatjuk. Magyarul nem sok értelme van, talán annyi, fordíts meg halott ember. Több se kellett a Wierd Al Yankovic zenekarnak, erre és a hasonló elméletekre reagálva összedobták a Remember Larry című számukat, melyben 3:14.nél egy értelmetlen halandzsa visszafelé hallgatva egy konkrét üzenet, mely nem más mint, Wow, neked aztán borzasztóan sok szabadidőd lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5013051674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom még áll 2017.10.23. 21:38:33

Irtam egy dalt aminek a refrénje GAH ebben azt rejtettem el, hogy Gerlicém Annyira Hiányzol
süti beállítások módosítása