Fülesbagoly

23 éves a nu metal stílusteremtő lemeze

2017. október 11. - matesas

Pontosan 23 évvel ezelőtt jelent meg a Korn első, a zenekar nevét viselő lemeze, amely megújította a metal műfajt. Jonathan Davisék egészen szokatlan megszólalása végképp a panoptikumba száműzte a heavy metal kissé megfáradt képviselőit. korn.png

1994-ben még javában tartott a grunge körüli őrület, a Nirvana, a Pearl Jam, az Alice in Chains, a Soundgarden voltak a legmenőbb bandák, a Guns N’ Roses már csak tetszhalott állapotában létezett, izmosodott a Red Hot Chili Peppers, a Pantera, a Metallica még a fekete album dicsfényében sütkérezett, a Faith No More szokás szerint a saját útját járta, a Rage Against The Machine rajongótábora szépen növekedett. Egy ilyen zenei közegbe érkezett meg az 1993-ban alakult Korn, amely ugyan nem egy előzmények nélküli - ezért is említettem a FNM-t és a RATM-t -, de mégis elképesztően modern és merész megoldásokkal operáló lemezzel robbant be a köztudatba.

Újításaik olyannyira kiállják az idők próbáját, hogy az 1994 október 11-én megjelenő, Korn című lemezük a mai napig viszonyítási pont, a hangzása ma sem avítt, és rengeteg ötletet adtak az őket követőknek. A lehangolt gitárok, a pattogós, máskor meg baljós brummogássá halkuló basszus, Davis jellegzetes scat-éneke, hisztérikus üvöltése, a skót duda behozatala a metaltól addig teljesen szokatlan, egyedi elegyet alkottak, a lemezen olyan klasszikusok sorjáznak, mint a Blind, a Ball Tongue, a Clown, a Faget vagy a Shoots and Ladders. A debütáló lemezről 23 év elteltével is nyugodtan kijelenthető, hogy a Korn egyik legjobb albuma, bár a banda igencsak elkényeztette a rajongóit, hiszen az elkövetkező 10 esztendőben kiadott öt korongjuk is gyakorlatilag hibát

A Korn ugyan nem szereti, ha a zenéjüket nu metalként aposztrofálják, ők ehelyett a heavy groove kifejezést használják, ám sosem sikerült lemosniuk magukról, hogy bizony ők a nu metal stílus teremtői. Olyan zenekarokra voltak hatással, mint a Limp Bizkit vagy a Slipknot, és az irányzat a mai napig hatalmas tábort lelkesít. Indulhat a bólogatás!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2812954519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása