Fülesbagoly

A kőkorszak túlélése: Josh Homme öt arca

2017. október 07. - Bagolyhír

A stoner rock stílusteremtő figurája, egyben legismertebb arca Josh Homme, a Queens of the Stone Age frontembere. Nemrég a QOTSA új lemezét, a Villains-t vettük górcső alá, most pedig eljött az ideje Mr. Homme élve boncolásának.

josh.jpg

„Az apám egyszer azt mondta, ha már egy jó ideje végzel egy munkát, és még mindig nem lesz könnyebb, akkor valamit rosszul csinálsz. Hát nem tudom, de én úgy érzem, valahogy egyre nehezebb lemezt készíteni. Persze egy Queens anyagot mindig nagyon élvezetes összehozni, de közben meg olyan, mintha éppen egy Rubik-kockát szeretnél kirakni, miközben egy lábon állva Jengázol*.” (Josh Homme, a Villains felvétele kapcsán)

A fentebbi idézetből is kitűnik, hogy főhősünk nem egy egyszerű gondolkodású fazon és ez az összetettség tökéletesen visszatükröződik Homme zenei világából is. A QOTSA még nem csinált két ugyanolyan lemezt, a zenekarban Homme képviseli az állandóságot, a hetedik, Villains címet viselő albumukhoz az eredeti felállásból csak a frontember érkezett meg, így érdemes egy gyors áttekintésben összefoglalni az eddig vezető útját.

Josh, a kőkorszak túlélője

A Kyuss alapítójaként a stoner rock műfajteremtő startmezejéről 1990-ben vett lendületet, ami azóta is töretlenül tart. Nem kis teljesítmény ez, ha hozzávesszük, hogy a rock frontemberei sajnos igencsak fogyóeszközökké váltak az utóbbi időben.

A Kyussal stílust teremtett

Josh, a férj és apa

Mivel a rock alapvetően nem garancia a boldog családi életre, és Josh sem született szappanopera karakternek, így botrányoktól mentes, harmonikus házassága igazi ritkaságnak számít ebben a szakmában. Hogy még meglepőbb legyen a történet, szíve választottja az a Brody Dalle, aki a Distillers egykori énekesnőjeként legalább annyi szívet törhetett össze, mint ahány vesét lerúgott bakancsával. De bárhogy is volt, kettejük 10 éves házasságának három gyerek lett az eredménye, és ahelyett, hogy drogelvonókra járnának, inkább kislányuk tanévzáró ünnepélyén léptek fel. Lehet, nem mindig gondolta volna ezt magáról, de mennyivel lazább ez, mint kemény(k)edni két méterrel a föld alatt? 

Josh, a tömör arany

Nemrégiben egyik legjobb barátja és zenésztársa, Jesse Hughes egy megható posztot tett közzé Instagram profilján. Beszámol benne magányos gyerekkoráról, amiből legjobb barátja, Josh Homme húzta ki, aki hitt és bízott benne. A 15 éve közös erővel létrehozott zenekaruk, az Eagles of Death Metal mára megadta neki a korábban hiányzó önbizalmat és sikert. Mindezért Jesse egy meglepő hasonlattal élve „tömör aranynak” nevezte Josh-t. 

 Az EODM-ben együtt zenél legjobb barátjával

Josh, a jófej troll

Jófejségét többek között az a Rolling Stone-nak adott interjú is bizonyítja, amiben Robin Thicket osztotta ki nemrég félrészegen. Thicke annak kapcsán kapta tőle a „buta szar” és „seggfej” minősítést, amiért két kézzel nyúlta le Marvin Gaye egyik 1977-es felvételét. Ez a 2015-ös szerzői jogi botránya indította el ugyanis azt a lavinát, ami miatt a zenei jogok ügye kőkemény szigorítást kapott. Azóta lényegében egy apró dallamegyezés miatt is fizetned kell, mert már egy igazán kis hasonlóság is lopásnak számít. Köszi Thicke!

Josh a barát és zenésztárs

És végezetül a rocklegendák, akikkel együtt kooperált. Dave Grohl, aki a QOTSA harmadik, és egyik legsikeresebb albumán dobolt és a turnéra is elkísérte őket; PJ Harvey, akivel a Desert Session alkalmi formációban együtt zenéltek, énekeltek, és egy igen jól sikerült közös számuk is született. PJ szerénységét bizonyítja, hogy simán beállt csak vokálozni a Make it with chu című számba egy tévés fellépésen. Nemrégiben pedig Iggy Poppal adtak ki együtt albumot, a Post Pop Depressiont, amivel közös koncertturnéra is indultak. Azt elképzelni sem tudom, mikor alszik Josh Homme, mivel időnként még a Them Crooked Vultures nevezetű formációjára is szakít időt, amit szintén Dave Grohllal és az egykori Led Zeppelin taggal, John Paul Jonesszal hozott össze, amit természetesen album és turné is követett. 2011-ben lazán bezsebeltek vele egy Grammy-díjat is, bár valamiért úgy képzelem, hogy Homme-ot az efféle elismerések nemigen hatják meg.

PJ Harvey is igent mondott Joshnak

QOTSA a VOLT-on?

Mivel a Queens of the Stone Age éppen világkörüli turnén van, és nemrégiben jelentették be egy horvátországi fesztiválon való fellépésüket, ezért megindultak a találgatások egy esetleges VOLT fesztiválos koncerttel kapcsolatban. Addig is, amíg a körmünket rágjuk, egy biztos: hozzánk legközelebb Bécsben láthatjuk őket november 5-én, érdemes megkockáztatni, egy bratwurst-evés és egy Mariahilferes shoppingtúra közé pont be lehet iktatni ezt a remek eseményt.

Nagy Alexandra

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1012936239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása