Fülesbagoly

Bölcsesség, kitartás, platinalemezek

15 éves a Kowalsky meg a Vega

2017. június 03. - NagySzabolcs

15 évvel ezelőtt jött ki a Kowalsky meg a Vega első klipdala, a Fekete lepke, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem. Kowa mellett többször is lecserélődött a csapat, megjelent 8 nagylemezük, manapság pedig az 5 legnépszerűbb magyar együttes egyike a Vega. De honnan indult, és milyen rögös utat járt be, arról írunk a jubileum kapcsán.

kowalsky-meg-a-vega-15-original-92627.jpg

A 2000-es évek elején járunk, amikor a Black-Out már közel sem volt pályája csúcsán. Bár a 2002-es Szabadlábon még elég patent dalokat tartalmazott, de a Spirál időszakában tapasztalt népszerűség már a múlté volt. Ebben az időszakban kereste meg a Black-Out énekesét, Kowalsky-t Jávorszky Béci, hogy csináljanak egy zenekart. A felvázolt út egészen más volt, mint Csányi Szabiékkal: akusztikus, könnyedebb zene, és egészen más szövegvilág. Amíg Kowalsky a Black-Outban egészen elborult, drogáztatta verseket írt, addig a Vegában egyre jobban kikristályosodott egy világosan megfogalmazott, életigenlő, pozitív utat mutató szövegvilág. Bécihez és Kowához csatlakozott Juhász Rob, majd Ujvári Petya és Temesi Berci. 2002. június elején kijött az első klip, ami a Fekete lepke c. dalhoz készült, majd 2003-ban Pimasz grimasz néven, tele slágerekkel a debütáló lemez. A csapat szépen építkezett, már ami a népszerűséget illeti, de rengeteg tagcsere is övezte útjukat. Az eredeti tagok közül csak a főhős van már a csapatban. Előfordult, hogy hárman alkották a Vegát (Kowa, Jimmy és Cha-cha), lásd Nem minden szarka klipje, de Az évtized lemeze idején például 10 tagú volt az együttes.

A Kowalsky meg a Vega számokban:

15 év
8 nagylemez
6-szoros platina-minősítés
40.000 eladott album (becsült adat)
1 Fonogram-díj (Ötcsillagos)
15 milliós megtekintésű a legnézettebb videójuk (Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek)

Az évek során öntötték magukból a slágereket a fiúk, és a hangszerelés is szellősebb és poposabb lett. Az együttes kitartó munkával szépen lassan bekerült a magyar mainstream körbe, dalaikat országszerte kiemelt rotációban játsszák a rádiók, és bármerre mennek, telt ház fogadja őket. És hogy mi lehet a siker kulcsa? Az előbb említett kitartó munka és slágeres dalok elé sorolandó maga az énekes Kowalsky. A személye, a karizmája és leginkább a dalszövegei. Napi életbölcseletek, pozitív meglátások, tanácsok sokasága sorjáznak a dalaiban, és láthatóan erre igen nagy az igény. Legutóbbi lemezük, a Varázsszavak négyszeres, az azt megelőző album, a Még nem éden kétszeres platina státuszt ért el. És hogy hol ér véget ez a történet? Szerencsére nem látszik a vége. Ősszel jön ki az új lemez, jövő februárban pedig arénás nagykoncert. Ennyi csak.

Arra a lehetetlen küldetésre vállalkoztunk, hogy a 15 év 15 legjobb Vega-dalát toplistába rendezzük. Nem volt egyszerű feladat, kimaradt sok kedvenc, de megszültük. íme:

15. Ébresztő

14. Aki mer az nyer

13. Fekete lepke

12. Minden rendben

11. Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek

10. Ki van ez találva!

9. Nem igaz

8. Forradalom rt

7. Hotel Eufória

6. Magadban másokat

5. Egyszer volt, hol nem volt

4. Többet érdemelsz

3. Még nem éden

2. Szentlélek network

1. Ennyi csak

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7012561459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása