Fülesbagoly

Még a jóbarátoktól sem búcsúzott

70 éve született Máté Péter

2017. február 03. - matesas

Azok a fiatalok is ismerik, akik a halála után születtek, dalai a mai napig hatnak az aktuális zenészgenerációkra, életműve a magyar pop-rock legszűkebb elitjébe emelte őt. Máté Péter 150 dala között írt egy világslágert is, a zseni február 4-én lenne 70 éves.

7_mp-snagy.jpg

„Egy kis patak mindig rohant, s egyre csak énekelt, egy sziklafal útjába állt, s a dalnak így vége lett” - jól ismert sorok Máté Péter legnagyobb slágeréből, és talán szimbolikusnak is tekinthetjük az idézett szöveget, hiszen szerzőjével is minden ilyen gyorsan, a hullócsillagok gyorsaságával történt. Máté Péternek mindössze 37 évet adott a kiszámíthatatlan sors, ám ő igen jól gazdálkodott a rövidke idővel. A legnagyobbak sajátja ez: kevés idő is elegendő a mély, kitörölhetetlen nyom meghagyásához.

Máté Péter élete a zenéről szólt. Hat éves korától tanult muzsikálni, 18 esztendős korában megalapította első zenekarát, hogy aztán két évvel később már felfigyeljenek tehetségére a polbeat fesztiválon. A nagy áttörés 1973-ban következett, „Hull az elsárgult levél” című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn. Az ország egyik legnépszerűbb elóadója lett, és hamarosan külföldre is utazhatott, koncertezett Görögországban, Írországban, Kubában és persze a Szovjetunióban is.

Legendás barátság fűzte S. Nagy Istvánhoz, a szerzőpáros ontotta magából a szebbnél szebb dalokat, még egy rockmusicalt - Krízis címmel - is írtak közösen. Máté Péter dalait a kommunista blokkon kívül is ismerték, az Elmegyek világsláger lett, a francia Sylvie Vartan „Nicolas” címmel dolgozta fel a dalt. A kor legjobb énekesnőivel duettezett, többször lépett fel Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával. Dékány Saroltával két évig házasságban élt, az igazi boldogság azonban második felesége, Edit oldalán talált rá. Két lányuk született, Edit és hat évvel később Dorka.

Máté Pétert 1984. szeptember 9-én érte a hirtelen halál. Két vidéki koncertről tért vissza Budapestre, szívroham végzett vele; temetésén több tízezren vettek részt. Máté Péter a Farkasréti temetőben nyugszik.

Máté Péter névjegye:

Született: Budapest, 1947. február 4.

Elhunyt: Budapest, 1984. szeptember 9.

Műfajok: beat, pop, rock, pop, rock

Aktív évek: 1965–1984

Magasság: 177 cm

Eredeti hajszín: Sötétbarna

Szemszín: Kékes

Csillagjegy: Vízöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7812179756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rébusz 2017.02.03. 20:53:56

Méltó megemlékezés róla. Kisgyerekként gyakran hallgattam a dalait és bár nem értettem, szerettem. Furcsa most újra felidézni ezt az időt és ezeket a dalokat, felnőtt fejjel. S ahogy nézem az arcát, bizony sokkal idősebbnek látszik, mint amennyi volt valójában, talán ez is a hirtelen jött siker, a sok felkérés miatt volt, mint ahogy talán a korai halála is. 70 év, még mindig itt lehetne közöttünk.

csodatévő dzsagodar 2017.02.03. 21:48:35

S. Nagy tudta a titkot, de megesküdött, hogy soha sem árulja el Máté Péter halálával kapcsolatos körülményeket. Azt rebesgették, hogy nem volt egyedül a halála pillanatában.

tnsnames.ora 2017.02.03. 22:24:41

Magam nem voltam/vagyok nagy rajongója Máté Péternek (de ennek bővebb kifejtése most itt offtopik). Azonban ezt az alábbi felvételét a modernkori (II.vh.utáni) magyar zene- és előadói történet egyik csúcspontjának tartom. Úgy tökéletes mind énekben, mind zongorában, hogy érzésem szerint reprodukálhatatlan (még akárcsak megközelítően jóra is). Nem emlékszem még csak hasonlóra sem, hogy egy ennyire nehéz (jól és szépen nehezen intonálható) ének alá, ennyire virtuóz zongoraletétet produkáljon akárki is. Olyan létezhet, hogy nehezebb ének, olyan is, hogy virtuózabb a saját nem más által játszott zongoraszólam, de így egyszerre egymással párhuzamosan, valami elképesztő bravúr: mindez 40+ év távlatában....
Nem véletlen, hogy kottát raktam alá (mégha zongora nélkülit is) és feltöltöttem a YT-csatornámhoz.

Máté Péter: "Hull az elsárgult levél" - Hungarian popsong from 1973 (with Piano)
www.youtube.com/watch?v=Y6BxEnNMg80

laci_52 2017.02.03. 22:25:02

Máté Péter egy géniusz volt. Átformálta a középiskolai ballagások repertoárját, hiszen az ő hatására a "Ballag már a vén diák" helyett az "Elmegyek", "Azért vannak a jó barátok", "Egyszer véget ér a lázas ifjúság" hallatszott a ballagásokon.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.02.03. 22:27:10

Durván fiatal volt. 37 éves. Szécsi még fiatalabb - csak 30. És akkora slágereket hagytak ránk, hogy még 50 évig ismerni fogjuk őket. Ma egy harmincas szinte még el sem kezdi az aktív életet, ők pedig akkor fejezték be...

remixer 2017.02.04. 00:02:58

Máté Péter a 80-as évek Zámbó Jimmy-je volt.

Circus 2017.02.04. 07:35:06

Őrülten nagy zeneszerző és előadó volt, mondom ezt úgy, hogy különösebb módon nem kedveltem a dalait, plusz a két végén, meg még középen is égette a gyertyát. Mindentől fügetlenül kár, hogy ilyen korán elment - m mindent tehetett volna le az asztalra...

Egyetlen dolgot nem értek, ezek mennyiben releváns információk vele, mint művésszel kapcsolatban:

Magasság: 177 cm
Eredeti hajszín: Sötétbarna
Szemszín: Kékes
Csillagjegy: Vízöntő

??????????????????????????????????????

lobster thermidor 2017.02.04. 13:36:04

@remixer:
Ilyet én nem mondanék. Máté Péter minden szempontból különb volt. Bátran állítom ezt, mert én már a pályája legelején, a Thomastic együttes zongoristájaként is láttam a színpadon.

ervin2 2017.02.04. 13:40:55

@tnsnames.ora: Sokoldalú géniusz volt, ennek megfelelően, jó magyar szokás szerint, sajnos, saját korában (TV fellépések, pénz, népszerűség) itthon a másodvonalba tartozott, szorították? Talán, ha időben megpattan külföldre, még ma is élhetne. Ő is bizonyította, hogy senki nem lehet próféta Magyarországon. A tehetség, és a az itthoni elismertség közötti szakadék lökhette abba az életmódba, melynek a vége tragikus volt. Sajnos, számos művész, tudós jut erre a sorsra. Utána meg nosztalgiázunk, és élelmes emberek, 10 milliókat keresnek a nevével, az emlékkoncertekkel. Köszönet, a You Tube felvételért . Fiatalabb lévén, nekem az alábbi előadás HULL az.. az IGAZI !!!! Úgy énekli, ÉLI Tabáni István a dalt (Tóth Marci zongora), hogy hangjától látom, nemcsak a darabonként lehulló leveleket, hanem a vele együtt lehulló, leeső, kiszakadó fájdalom "köveket, sziklákat" is! SÍR az őszi szél... és jó néhány néző is könnyezik. A dal lehetne elmúlás, és talán nemcsak a szerelem elmúlásának a himnusza. Hála szerzőknek, MALEK M. S. NAGY, és hála, a különleges, művész, TABÁNI István, őszinte előadásának és a sorsnak, hogy részese lehettem , mint hallgató ennek az estnek. Semmi cicoma, technikai trükk, csak a HANG, a gondolatok, az érzelmek áradása Nem csoda, hogy a színpadon lévő zenész, kórista is tapsol, a közönség őrjöng! Tanúi lehettünk annak is, amikor a köznapi ember egy másodperc alatt művésszé válik!!! (0.38.- 39 mp. körül) Jobban kellene vigyázni a mai értékeinkre, művészeinkre!
www.youtube.com/watch?v=HvejVWEgm30

tnsnames.ora 2017.02.04. 14:55:50

@ervin2:

A jótorkú, képzett hangú Csillag születik győztestől már az szép, hogy (1) be meri vállalni, (2) segíti élni a dalt. Nyilván minden "reprodukálás/felelevenítés" különösen nagy nehézsége, hogy mennyiben hasonlítson az eredeti előadásra (mennyire engedje el azt), illetve mennyire töltse meg saját egyéniséggel, saját kortárs mondandóval. Tabáni meg sem kísérelte másolni Máté Pétert "bitről-bitre", rögtön ott kezdve, hogy nála már szétválik a zongora és és ének.Én megengedő vagyok, "virágozzék száz virág" alapon. Örömöt szerez nekem, ha másnak örömet szerez bármi a zenében és igyekszem nem elvenni ezt (nem járok mindig sikerrel).
Magam részéről az biztos, hogy, ha erre a dalra vágyom, akkor ezerből ezerszerszer Máté Péter előadását veszem elő, mert valami olyan lényegi eszenciát sűrített egybe, ami örökre feladja a nagy leckét az utódoknak (minden tekintetben).
Esetemben nincs ez a merevség kőbe vésve (hogy ne tudnék előadástól elszakadni). Gershwin, Rachmaninov úgy voltak nagyszerű pianisták, hogy pályafutásuk delén már volt hangrögzítés. Ráadásul saját, máig játszott népszerű művekkel áltak elő.Csomó új azóta létrejött előadás - azt gondolom nemcsak szubjektív, hanem objektív mércék szerint is - bőséggel meghaladta az eredeti szerzői előadásokat, mert olyat bontottak ki, amikre még a szerzők maguk sem éreztek rá.
Máté Péter (nyilván egy másik dimenzióban) viszont olyat pakolt bele a kérdéses nótába saját ének, saját zongoraletét mentén, amit minden respect mellett talán még maga a szerző Malek Miklós sem gondolta volna, bármennyire is Máté Péternek írta. Nem tudom erény-e, egyáltalán szép-e így "alávágni" egy dalnak az előadás kiemelt fontossága révén (hogy meghaladhatatlanul örök legyen), mert általában az élet a zenét szokta díjazni az előadással szemben és az az élőbb zene, amit sokan éltetnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.04. 21:06:22

@remixer: "Máté Péter a 80-as évek Zámbó Jimmy-je volt."

Pontosan. A vízcsapból is ő folyt.

Jaj, de nem szerettem szegényt, a világból is kifutottam volna, mikor remegtette a hangját.

A Korda Gyurit mégjobban nem szerettem, de nem kellett hallgatni, ha nem akartam. A Máté Péter lelőhetetlen, kikerülhetetlen volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.02.05. 01:26:00

@Circus: Hogy ha valaki meg akarná csinálni a viaszmását, könnyebb dolga legyen :) Szerintem a blogger bemásolta a sztárklikk információit. Ott divat rendőrségi aktákat vezetni a sztárokról :)))@remixer:

@ervin2: Kedvelem Tabánit, de az hogy a zenészek megtapsolják, tökre nem nagy cucc. Pláne ha mint vendég lép fel egy összvár buliban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.02.05. 01:34:00

Sokan leírják itt, hogy nem volt elismerve. Háááát a nyolcvanas években - amikor én mint kissárc megismertem a tévéből, rádióból -, már sztár volt. Nem volt esztrádműsor, szilveszter ahol ne lépett volna fel. Persze tök joggal, hiszen valóban jó volt. De hogy ne lett volna elismereve - persze abban a fülledt szocialista szinten, amiben éltünk - azt azért nem mondanám. Nekem is sokszor eszembe jut, hogy ma vajon milyen lenne. Fizimiskára talán mint megboldogult Payer András. Habitrusra talán mint Zorán.

Őrizzük tovább emlékét!

tnsnames.ora 2017.02.05. 11:00:55

Menten lehidalok: két év alatt gyűjtött 1.100+ megtekintést a linkelt videóm, e blogposztba való belinkelés óta eltelt pár órában meg 400-at :)

ervin2 2017.02.10. 18:42:53

@városjáró:
1). Nem össznépi buli volt, hanem Janza K. - Tabáni, és Máté P. eredeti saját zenekara a Főnix M.P. estje volt, elég komoly belépőjeggyel. Ugyan nem a Milánoi Scalaban, csupán Békéscsaba, helyi viszonyok közt exkluzív helyén a Városháza belső udvarában, ahol a helyi notabilitások az esküvőjüket tartják, komolyzenei hangversenyek, irodalmi estek vannak nyaranta.
2.) Az ezerfős közönség sokáig állva ünnepelte, ováció, minden ami kell.. és ehhez járult, még, hogya színpadon is MP. zenészei megtapsolták, a vokalista csajokkal együtt.
3.) A fentiekből, egyáltalán nem következik (nem is kell), hogy neked is tessen az előadás, hogy érzéseket váltson ki benned, mint a jelenlévőkből. Kinek a pap, kinek a papné. kinek meg adott esetben, Tabáni István.... Ez így van rendjén
4.) Nekem a válaszodban, csak az nem tetszett, hogy azt sem tudod hol, azt sem tudod, kikkel, énekelt aznap, azt sem tudod, mekkora sikere volt (talán meg sem hallgattad), hogy előítéleteid alapján, valami falunapra betájolva (bár az sem mindig gagyi) ex katedra lenézően nyilatkozol valamiről, amiről valószínű nincs is ismereted.
süti beállítások módosítása