Fülesbagoly

Sosem múló remény

George Michael emlékére

2017. január 05. - matesas

Magnókazetta a lengyel piacról, rajta egy vagány, napszemüveges fickó, kezében gitár. George Michael - Faith. Az album, amelyhez különleges kapcsolat fűz, amellyel minden elkezdődött, amely elsőként repített át a másik dimenzióba, amelyet egyszerűen csak úgy hívunk: zene.

nyitooldal.jpg

53 éves korában elhunyt George Michael. December 26-án e rövid, lényegre törő, tényközlő címre ébredt a világ, ő is elment, nyugtáztam magamban, de ahogyan telnek a napok, egyre csak növekszik a rádöbbenés: nincs ez így rendben.

Pedig én már egy emberöltővel ezelőtt búcsút intettem neki, elrabolta a szívem a Guns ’N Roses, meg a Nirvana, hogy végül a Faith No More-ral essek örök szerelembe. Hátat fordítottam a régi idoloknak, Jackonak, Suzanne Veganak, és George Michaelnek is, beszippantott a rock and roll és a mai napig fogva tart. És most mégis fáj... Mint a pszichoanalízis alatt álló páciensből, úgy törnek elő belőlem az emlékek, a gyulai piacon vásárolt kazetta képe, a Faith, vagy a Father Figure taktusai.

Tinédzser kölyökként épp csak nyiladozott a muzsika iránti érdeklődésem, a hervasztó kínálat - értsd: Modern Talking, Milli Vanilli, Samantha Fox - közepette George Michael karakteres hangja, friss popzenéje felüdülésként hatott. Azt már csak utólagos olvasmányaimból tudom, hogy az 1987 őszén megjelent lemez majd’ minden dalát személyesen George Michael írta, több számban ő játszotta fel a basszusgitárt, a dobot és a billentyűs részeket is. 

Fotógaléria: George Michael élete képekben

A Whammel feltűnt popikonnak a Faith volt az első szólólemeze, és hihetetlen sikert aratott. Az Egyesült Államokban egy egész évig tartózkodott a Billboard 200 lista Top 10-es mezőnyében, ebből 12 hétig vezette azt. 1989 februárjában a Faith elnyerte az év albumának járó Grammy-díjat, és azóta több, mint 25 millió darab kelt el belőle világszerte.

Faith - magyarul: remény. Talán furcsa ezt kimondani, de talán pont ez a döbbenetes siker, hírnév vette el George Michael minden reményét a normális élethez. Akárcsak rengeteg pályatársa, ő is nehezen viselte az állandóan ráirányuló figyelmet, a nyomában járó paparazzókat, a folyton új hírekre éhes sajtó nyomását. A botrányai, függőségei ismertek, erre nem vesztegetnék szót. Az életműve viszont megkerülhetetlen. Nem volt termékeny szerző, de a legnagyobbaknál nem is a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Mondom, én már rég nem követtem a pályáját, de a Faith sosem múló élményként él az emlékezetemben.

George Michael - Faith (1987):

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr10012097305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galaxhopen [Swe] 2017.01.05. 17:56:26

faith = hit
hope = remény

Awkward Avoidance Viking 2017.01.05. 18:50:47

továbbá
több, mint 25 millió darab >> több mint 25 millió darab
Jackonak, Suzanne Veganak, és George Michaelnek is >> Jackónak, Suzanne Vegának és George Michaelnek is

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.01.05. 20:20:33

@Galaxhopen [Swe]: és aki akkor hallgatta, biztosan tudta, hogy Hit, mert B Tóth László magyarul mondta be a címeket a rádióban.

VR6 2017.01.05. 20:46:30

Az Older albumra rengeteget szeretkeztünk az excsajommal... hejj, micsoda idők voltak azok...
süti beállítások módosítása