Fülesbagoly

Dupla koncerten mutatja be új lemezét az Európa Kiadó

2016. november 24. - Bagolyhír

Ezúttal nem húsz, csak három évet kellett várni új Európa Kiadó-dalok megjelenésére. A ...Valahol lenni... című anyagot a magyar underground legendás zenekara dupla koncerten mutatja be december 2-án és 3-án az újbudai A38 hajón.

ek.jpg

"Ami az elmúlt három-négy évben az Európa Kiadóban történt, az hosszú idő után ismét egy zenekar rendszeres működéséhez hasonlított. Ennek ellenére úgy gondolom, néhány év múlva megint más helyzet és történet lesz, így lényegében nem változott az, hogy az együttes periodikusan tevékenykedik" - mondta Menyhárt Jenő, a csapat vezetője, frontembere, dalszerzője az MTI-nek adott interjúban.
Mint megjegyezte, 1994-től több mint tíz évet élt Amerikában, és akkor megszűnt a magyar nyelvvel az a viszonya, ami a szövegíráshoz elengedhetetlen. Magyarországra visszatérése után el kellett telnie néhány évnek, hogy ez a dolog változzon. Az Európa Kiadó 2013-ban húsz év szünet után jelentetett meg új dalokat Annak is kell címmel és most itt van a folytatás. A ...Valahol lenni... című anyag ugyanakkor egyfajta hibrid, hiszen a négy új dal (Feri; A tánc; Megmondtam neked; Vágódj be) mellett a négy másik (Annak is kell; Smirgli és Virsli; Ki tudja, hol van Nórika; Ennek a szobának) a három évvel ezelőtti lemezről ismerős.

"2013-ban valahogy behergelődött a helyzet abba, hogy a vadonatúj felállással gyorsan adjuk ki az új dalokat CD-n, miközben húsz év kimaradt, amit zenei és technikai szempontból is figyelembe kellett volna vennünk. Az anyagról a megjelenés után számomra egyértelműen kiderült, hogy még menet közben van, így mostanra jelentősen csiszoltunk rajta, a szöveg is változott itt-ott. Ha úgy tetszik, a mostanit nevezném a számok adekvát megjelenítésének" - fejtette ki az énekes-gitáros.
Menyhárt Jenő kitért arra, hogy az új dalok írásánál a korábbitól eltérő módszerre volt szükség. Régebben rövidebb szövegeket írt hagyományosabb, sűrűbb dalformákban, az újabb szerzeményekben több a szöveg, és kicsit elbeszélőbb jellegű, szemlélődőbb a mondanivaló. "Ez nyilván nem függetleníthető az Amerikában ért hatásoktól, hiszen ott ez markánsan jelen van".
A zenész örül az Európa Kiadót övező egyfajta nosztalgiahullámnak, de ettől igyekszik távolságot tartani, mert nem akar "a múltból élő, önismétlő wurlitzerré" válni. Tananyag viszont még lehet a zenekar történetéből, hiszen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem gondozásában kezdetét vette az együttes teljes történetét bemutató online, interaktív, digitális tér kialakítására irányuló projekt. "Több mint tizennégyezer fénykép, két és fél napi videóanyag, audiófelvételek hatalmas mennyisége és rengeteg minden más gyűlt össze, de többek között pénz hiányában egyelőre nem tudott beindulni a dolog".
Elmondta, hogy Amerikában és Magyarországon is részt vett civil megmozdulásokon, amit nagyon fontosnak tart és meghatározza a politikához való viszonyát. "A civil társadalom képes politikai nyomást gyakorolni és témákat a diskurzus részévé tenni, de ez ma Magyarországon nem nagyon működik, ahogy a független média sem".
Menyhárt Jenő az MTI-nek beszámolt arról, hogy bár 2009 óta ismét Magyarországon lakik, tervezi, hogy a jövőben újra sűrűbben kilátogat Amerikába. Kint született fia, a 16 éves Eli, aki most vele él Budapesten, szintén próbálkozik a zenéléssel; idősebb fia, Leó több zenekarban megfordult az elmúlt években Magyarországon.
A mai Európa Kiadóban Menyhárt Jenő mellett Másik János (billentyűk), Kirschner Péter (gitár), Gyenge Lajos (dob), Darvas Benedek (billentyűk, hegedű, trombita, ütősök) és Winterverber Csaba (basszusgitár) szerepel, utóbbi Fülöp Bencét váltotta 2015 elején.
A lemezbemutató koncerten az A38-on december 2-án és 3-án két teljesen eltérő műsort fog eljátszani az Európa Kiadó. "Az újak mellett minden repertoáron tartott régi számot igyekszünk előadni. A három évvel ezelőtti dalok közül időközben több beépült a műsorba, amit többek között abból lehet látni, hogy amikor elkezdjük ezeket, már nem indulnak ki a büfébe az emberek, mi több, vannak, akik éneklik is ezeket". Az első napon Bérczesi Róbert, a másodikon Frenk melegít be a Kiadó előtt. A zenekar 2017-ben valószínűleg tavasszal és a nyári fesztiválszezonban is aktív lesz.
"Ha nem mondta volna a minap nekem valaki, nem is tudtam volna, hogy 35 éves az Európa Kiadó" - jegyezte meg Menyhárt Jenő az MTI-nek.
Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két kultikus, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik - elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7311995174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása