Fülesbagoly

23 éves a világ legjobb feldolgozáslemeze

2016. november 24. - matesas

1993. november 23-án jelent meg a Guns N’ Roses viták és indulatok sokaságát kiváltó lemeze, a “The Spaghetti Incident?”. Az album a G’N’R hattyúdala, a lét és nem lét közötti állapot megtestesítője, mégis: a maga nemében igazi remekmű.

foto1.jpg

A “The Spaghetti Incident?” a rocktörténelem egyik furcsa képződménye. A kétéves világ körüli turnéját befejező, csúcsra járatott Guns ’N Rosesről 1993-ban már folyamatosan aggasztó híreket közölt a zenei sajtó. Kaotikus állapotokról, állandósult drogmámorról, a tagok egymástól elhidegüléséről cikkeztek a bennfentesek, a vég a levegőben lógott, miközben a közönség meg volt veszve Los Angeles fenegyerekeiért. Igazi őrület tombolt a GNR körül, az 1991 szeptemberében kiadott Use Your Illusion I. és II. után mindenki az új dalokat várta. És akkor jött a Spaghetti, amely korántsem felelt meg a felfokozott igényeknek.

Emlékszem, mennyire vegyes érzések keringtek bennem, amikor először meghallgattam a lemezt. Egyfelől azonnal beszippantott az album. Axl csodálatos hangja, Slash összetéveszthetetlen szólói, Duff tökössége - nos, ezek mind a Guns ’N Roses sajátosságai, emiatt omlottak milliók a lábaik elé, és a banda ezeket a fűszereket szépen bele is pakolta a masszába. Másfelől furcsállottam, hogy egy ilyen isteni tehetséggel megáldott zenekarnak mi szüksége arra, hogy mindössze hat évvel első lemezük - a hatalmasat durranó Appetite for Destruction - után kiadjanak egy feldolgozásalbumot. Mint sokan mások, én is úgy gondoltam: ez nem Guns ’N Roses, ez legfeljebb egy szépen csengő, hangulatos, jól összerakott pótlék. Valami olyasmi, mint amikor az ember bekapkod egy zacskó csipszet, csak hogy csillapítsa az éhségét. De hol a főétel?

foto2.jpg

A tagok között 1993-ra már nem volt ilyen nagy a béke

Az persze csak később derült ki, hogy a lemez milyen kalandos körülmények között született és hogy tulajdonképpen máig az utolsó igazi GNR-anyag (A Chinese Democracy-t tekintsük inkább Axl magán-projektjének). Szóval a Spaghetti nem egy tervezett lemeznek indult, jóval inkább afféle rögtönzés. A cím az Axl Rose-ra nagyon is jellemző cinizmust tükrözi. Rose egyszer az 1993-ra rég kirúgott alapító doboshoz, Steven Adler-hez vágott egy tál spagettit. 1993-ban Adler és a zenekar között már bírósági per zajlott az anyagiak miatt, ekkor jött az ötlet: legyen az új lemez címe “The Spaghetti Incident?”. Jó kis fricska Adlernek...

A számok egy részét már jóval 1993 előtt rögzítette a banda, végül azonban nagylemez mellett döntöttek és felvettek még néhány dalt. Főleg az 1970-es évek végén és a 80-as évek elején megjelent punk és glam rock dalok közül válogattak. Ez az utolsó Guns ’N Roses album, amelyben Slash, Duff McKagan és Matt Sorum együtt szerepel és az egyetlen album, amelyben Gilby Clarke játszik.

A GNR emlékezetes klipet készített az album nyitódalához:

És természetesen nem kerülhetjük meg az úgynevezett „rejtett dalt”, amely biztosította: ez a lemez se legyen botránymentes. A zenekar tagjainak tiltakozása ellenére az öntörvényű Axl Rose feltetette az albumra a "Look at Your Game, Girl" című dal, amelynek szerzője nem más, mint a leghíresebb sorozatgyilkos, Charles Manson. A CD-n nem volt feltüntetve a dal, a 12. szám végén, a csend után kezdődik el. Manson áldozatainak hozzátartozói felháborítónak tartották, hogy a világhírű zenekar egy gyilkos gondolatait, szellemiségét népszerűsíti, Rose azonban kifejezte: félreértették a szándékait. Igazi magyarázatot sosem tudott adni arra, miért került fel ez a szám a lemezre, mindenesetre ígéretei ellenére a dal az újranyomásokról sem került levételre. És azt is tudjuk: Rose gyakran lépett fel a koncertjein Charles Mansont ábrázoló pólókban.

A lemezt övező botrányt a sorozatgyilkos, Charles Manson dala váltotta ki:

Az összes furcsaság ellenére úgy érzem, hogy az évek múlásával egyre inkább megbarátkoztam az albummal. Sőt, egyenesen úgy érzem, hogy nagyon is belepasszol a Guns ’N Roses sokszor érthetetlen, őrült, kiszámíthatatlan világába. Ha pedig egyébként is jó dalokat zsenik adnak elő, abból csakis egy páratlan feldolgozáslemez kerekedhet ki. És a “The Spaghetti Incident?” ilyen, páratlan, sodró lendületű, telis-tele káprázatos énektémákkal, gitárszólókkal. A Since I Don't Have You szívet tépő, a New Rose a Duff-féle mocskos punk-rock, a Down on the Farm a házibulik elengedhetetlen slágere, az Ain't It Fun Slash felejthetetlen szólójáról marad emlékezetes. Csak találomra emeltem ki néhány számot, de tulajdonképpen az album egésze élvezetes, minden nótának megvan a maga jellegzetessége.

Pokoli gyorsan múlik az idő, 23 év telt el a “The Spaghetti Incident?” megjelenése óta. És ha hihetünk az újraalakult zenekarnak, ismét stúdióalbumon dolgoznak. Őszintén kívánom, hogy ez a lemez elkészüljön. Olyasféle kíváncsiság bizserget, mint valamikor az őskorban, 1993-ban.

Guns ’N Roses - “The Spaghetti Incident?” (1993)

1. Since I Don't Have You (The Skyliners)

2. New Rose (The Damned)

3. Down on the Farm (U.K. Subs)

4. Human Being (New York Dolls)

5. Raw Power (The Stooges)

6. Ain't It Fun (The Dead Boys)

7. Buick Makane Big Dumb Sex (T. Rex/Soundgarden)

8. Hair of the Dog (Nazareth)

9. Attitude (Misfits)

10. Black Leather (The Professionals)

11. You Can't Put Your Arms Around a Memory (Johnny Thunders)

12. I Don't Care About You (Fear)

13. Look at Your Game, Girl (rejtett dal - Charles Manson)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7211995894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2016.11.25. 14:58:09

Köszi a cikket, már évek óta nem hallottam az Ain`t it fun-t. Elő is kerestem a CD-t, megvan a program ma délutánra :)
süti beállítások módosítása