Fülesbagoly

Hobo írásaiból látható előadás a Nemzeti Színházban

2016. október 31. - Bagolyhír

A Gulag virágai címmel Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás a Nemzeti Színházban; a Vidnyánszky Attila rendezésében látható produkció bemutatóját november 12-én tartják a Kaszás Attila Teremben.

jb_1220.jpg

Forrás: hobo.hu

Az előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében. 
A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulagra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át.
Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. "Vagyis éltessék azt a rendszert, amely őket rabságban tartja - hátborzongató abszurditás" - olvasható a darab ismertetőjében.
Mint írják, a kultúrfelelős és a tangóharmonikás egy barakkban tartja a szereplőválogatást, ott folyik a beérkezett írások felolvasása, szelektálása és szól a zene. Végül a díszelőadás is ott kezdődik el.
A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre - olvasható a produkció ismertetőjében.
 Mint írják, Földes László Hobo és az előadás dramaturgja, Kozma András 2009-ben személyesen járt a Perm-36-os tábor romjainál, az előadás létrehozásakor az ott szerzett élményeiket is felhasználták.
A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub. A Nemzeti Színházban a Kaszás Attila Teremben látható előadás a bemutatót követően november 13-án, 17-én és december 19-én is látható lesz. A november 17-i előadás után közönségtalálkozót tartanak - olvasható a teátrum honlapján. (MTI)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1811917159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása