Fülesbagoly

25 éves a Nirvana Nevermind-ja - Fotógaléria

2016. szeptember 23. - matesas

A rocktörténelem egyik legmeghatározóbb lemeze a Nirvana 25 évvel ezelőtt, 1991. szeptember 24-én megjelent Nevermind című albuma. A robbanás hullámai a mai napig elérnek, a Smells Like Teen Spirit riffjeit az 1991 után született generációk is jól ismerik.

nirvana-in-suits.jpg

Őszintén szólva fogalmam sem volt, hová rakjam magamban a Teen Spiritet. Tisztán emlékszem azokra a hónapokra, amikor az MTV előbb elkezdte játszani a videót, majd egy idő után ránk ömlesztette, kétóránként leadta a klipet, a kócos, szőke srácot és a másik két, őrjöngő alakot valósággal beleégette a 90-es évek fiatalságának agyába. Szóval ültem és néztem ezt a nyers, őszinte nótát, Guns ’N Roses-hez, Alice Cooper-hez, Bon Jovi-hoz szoktatott fülem eleinte ellenkezett a néhány akkordos punk-rockkal szemben, majd szépen lassan azt vettem észre, hogy ezek a dallamok belém rágták magukat, és sehogy sem mennek ki a fejemből.

Smells Like Teen Spirit - klubkoncert, két nappal a Nevermind megjelenése után:

A generációs lemez, a Nevermind 1991. szeptember 24-én került a boltokba. A Nirvana akkor már túl volt az első albumán, a Bleach csekély érdeklődést váltott ki, ám arra bőven elegendőnek bizonyult, hogy a néhány pályatárs figyelmét Cobainékre irányítsa. Jelesül a Sonic Youth-ból ismert Kim Gordon volt az, aki a Nirvana-t egy nagy kiadónak, a DGC Records-nak beajánlotta, a lemezcég pedig egy igazi profit, a Slayer együttes hangmérnökét, Andy Wallac-t ültetett Cobain-ék nyakára, hogy a végső hangzást kialakítsa. Ironikus, de mint utólag kiderült, a Nirvana tagjainak egyáltalán nem tetszett a Nevermind megszólalása. A lavina viszont elindult, az MTV révén a Smells Like Teen Spirit gyorsan nagy népszerűségre tett szert, a lemez pedig káprázatos eredményeket produkált. Mára világszerte összesen 30 millió példányban kelt el, 2003-ban a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albumának listáján a 17. helyre sorolta.

A Nirvana a Nevermind lemez miatt vált rockóriássá, s ma már eldönthetetlen: de talán a zenekar sírját is ez az album jelképezi. Kurt Cobain három évvel élte túl a banda remekművét, gyakran hangoztatott elmélet, hogy a szőke hajú srác egyszerűen nem bírta elviselni a túlzott népszerűséget. Hogy így volt-e vagy sem, az már sosem derül ki, mindenesetre a Nevermind örök kincs marad, a Nirvana neve pedig egy kitörölhetetlen fejezet a rockzene történelemkönyvében.

Nirvana - Nevermind (teljes album):

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8311737423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása