Fülesbagoly

Baj, ha rádióbarát? - a Junkies új dalát elemeztük

2016. június 01. - matesas

A Junkies néhány nappal ezelőtt rukkolt elő az ősszel megjelenő nagylemez első dalával. Az Írj egy dalt! egy pörgős, dallamos szám, slágeres refrénnel, olyan, amelyet könnyedén befogadott az érzékeny bagolyfül.

junkies.jpg

Furcsa a rajongói lélektan, különösen ha a rock, a punk, vagy a metal műfajokról beszélünk. Rádióbarát - ez a kifejezés szitokszóval ér fel a „bezzeg-rajongók” körében. Bezzeg a régi dalok, bezzeg a régi hangvétel, bezzeg a régi lendület, bezzeg a régi harcosság. És persze a fintorgás, hogy „ezeket is elnyelte a rock and roll biznisz, ezek is eladták a lelküket”. A Junkies új dala kapcsán is akadnak efféle elégedetlenkedő kommentárok a világhálón, igaz, a fanok többségének bejön az Írj egy dalt!.

Természetesen léteznek olyan zenekarok, amelyek imázsának nem tesz jót, ha a dühös hangvétel helyett hirtelen szirupot löttyintenek a közönség arcába. Furcsa lenne, ha például a Meshuggah egy Beatles feldolgozással próbálna beevezni a mainstream világába. Ám a Junkies esetében semmiképp sem beszélhetünk drámai pálfordulásról, mindig is a dallamos punk-rock jellemezte őket - a szövegeikben persze akadtak kisípolandó sorok.

Rádióbarát volna az új szerzemény? Igen, az. És ez probléma? Nem, nem az. Csak kívánni lehet, hogy a sok műanyag helyett ilyen jó dalokat nyomjanak a rádiók. Ugyanis az Írj egy dalt! nagyon rendben van. Nem egy túlbonyolított nóta. De melyik Junkies-szám az? Dallamos intró után Szekeres Andris a mikrofonba kiáltja: „Valami nincs rendben, mondod, valami szorítja torkod....a világ dolgozik ellened, porrá zúzza a jellemed.” Laza, szellemes szöveg, olyat, amilyet a Junkiestól megszokhattunk, mégsem unalmas, nem önismétlő. Andris hangja semmit sem kopott, Barbaró Attila gitárjátékát mindig is szerettem, Riki Church basszer és a doboknál ülő Keresztes Viktor konstansan odateszi magát. Egy punk-rock bandának pontosan így kell megszólalnia, a Green Day-t sem lehet azzal vádolni, hogy kiírták volna magukat a rádió-és televíziószerkesztők válogatási listájáról. A refrént egyből megjegyzi a hallgató, Andris hajlításai teszik igazán slágeressé, és számomra üdvözlendő az irónia is, amely a sorok között felfedezhető. „Írj egy dalt, hogy ha kell, a téma az utcán hever, mértékkel lopjad el, írj egy dalt, hogy ha kell.” Amikor az ember meghallgatja ezt a számot, pozitív energiákkal töltődik fel, a dal nekem azt üzeni, hogy bármennyire szar a világ, tehetsz róla, hogy a személyes világod ne legyen az. A nóta felénél jön egy belassulós rész, itt Andris akusztikus gitárral kíséri a zenekart, miközben teret kap Riki Church bőgője. Ez a belassulás vezeti fel Barbaró rövid, lendületes, fantáziadús szólóját, majd levezetésül ismét a refrén. Összességében azt mondhatom: az Írj egy dalt! egy maximálisan profi módon felépített, szerethető, fülbemászó dal, ha hasonló lesz a teljes nagylemez, a Junkies a régi - fanyalgást mellőző - rajongói mellé sok új csodálót is megnyer.

A zenekar egyébként csütörtökön ad koncertet a Barba Negra Track színpadán.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr838768106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása