Fülesbagoly

Zenészek, akik színészként is taroltak

2018. május 08. - Bagolyhír

Akadnak színészek, akik zenekart alapítva is megállják a helyüket, és ugyanígy létezik a fordított átjárás, amikor befutott zenészek a mozivásznon is megcsillogtatják tehetségüket. Híres zenészek emlékezetes filmes szerepeit gyűjtötte csokorba. bowie_1.jpg

A zene az életük, de sokan közülük tehetségük révén egy másik műfajban is derekasan megállják a helyüket, legyen az színészet, festészet, divattervezés vagy írás. Listánk szereplői közt akad olyan, aki egészen szép filmes karriert épített, van olyan, aki részt vett néhány alkotásban és ikonikus alakítást nyújtott és olyan is volt, aki csupán egy epizódszerep kedvéért ruccant ki a filmes világba. Összegyűjtöttük a nekünk legjobban tetsző (és talán kevéssé ismert) alakításokat a filmművészet elmúlt évtizedeiből. Ti is fűzzétek hozzá nyugodtan kedvenceiteket!

David Bowie – A linguini eset

A zenetörténet szent főpapjának fegyvertára színészként is majdnem annyira gazdag volt, mint zenészként, így aztán szinte lehetetlen csupán egy alakítását kiemelni. Sokféleképpen alakítható arca, titokzatos kisugárzása, csodás orgánuma egészen különböző műfajokba is beleillett, legyen az sci-fi, tv-sorozat, kosztümös dráma, fantasy vagy szexi vámpírfilm. Szívesen mondott igent a gonosz, ellentmondásos karakterekre, mint a Goblinkirály a Fantasztikus Labirintusban, vagy Pontius Pilátus meglepő, de mégis testhezálló szerepe, de Andy Warhol, egy FBI-ügynök vagy egy tudós megformálása sem okozott gondot Bowie számára. Szerintem az egyik legszerethetőbb alakítása Monti figurája A linguini eset című alulértékelt, de üdítő humorú filmből a ’90-es évek elejéről, amelyben egy sármos, brit pultost alakít, aki a zöld kártya megszerzésért a végletekig is hajlandó elmenni. 

Björk – Táncos a sötétben

A sebezhetőnek tűnő kis izlandi énekesnőt állítólag igencsak meggyötörte Lars von Trier a forgatás alatt, aki egyébként sem emberbarát módszereiről híres. Björk azt állította, hogy a rendező megzsarolta őt, mivel eredetileg csak a filmzene elkészítését bízta volna rá, ám addig erőszakoskodott, amíg végül kénytelen-kelletlen belement, hogy a női főszerepet is ő játssza, máskülönben a filmzene is ment volna a levesbe. Mindenestre a hölgy alakításán mit sem látszanak az elszenvedett sérelmek vagy pont azért lett annyira hiteles az acélgyári munkásnő édesanya szerepében a világ egyik leglehangolóbb filmjében, amelyben Björk lenyűgöző hangját is megcsodálhatjuk. Többet viszont, talán pont a rossz élmény hatására, nem színészkedett a későbbiekben. 

Iggy Pop – Kávé és cigaretta

A ’96-os, legendás Trainspotting című filmben a főhős 15 éves, butuska barátnője kiejti a száján azt a mondatot, hogy tudomása szerint „Iggy Pop halott”, nem kis felháborodást keltve az Ewan McGregor által alakított Rentonban, aki számára Iggy az isten. Nos, a punk keresztapja nemcsak akkor, hanem az azóta eltelt 22 évben is él és virul, filmes szerepei szinte már követhetetlenek. Legjobb alakításai között tarthatjuk számon Johnny Depp karakterének apját a Cry-babyből, a bohóc főhős megtestesült lelkiismeretét az egyébként borzalmasan rosszul sikerült L'étoile du jour című francia filmben, a pultos szerepe a Suck című kanadai vámpírfilmben és kedvencemben a Jim Jarmush-féle Kávé és cigarettában, ahol elvileg mindenki önmagát alakította, de mivel megírt szerepekről volt szó, illetve a karakterek részben fiktívek ezért ezt is a filmszerepek közé sorolhatjuk. Egy másik legendás zenésszel, Tom Waitsszel előadott jelenete zseniális. Szerepelt a Tank Girlben és a csodás Halott emberben is.  Iggy más módon is hatást gyakorolt a filmtörténelemre: ha csak azt vesszük, hogy a Gyűrűk Urából Gollam mozgását róla mintázták a komputeranimátorok, már az is bőven elég egy emberöltőre, emellett meg a szintén legendás A holló című filmben Funboy karakterének is ő volt a kiindulópontja. Jellegzetes külseje, energikus jelenléte, reszelős hangja különféle karakterek megformálására is alkalmassá teszi.

PJ Harvey – Az élet könyve

Az alternatív zene sötét hajú istennője egyetlen filmszerepet vállalt, méghozzá a ’90-es években Magyarországon is népszerű Hal Hartley felkérésére. A film a ’99 végére jövendölt világvége tematikáját járja körül, melyben PJ Harvey Magdalénát alakítja, az egyaránt nagyszerű Martin Donovan oldalán, aki egy hétköznapi ruhába bújtatott Jézust játszik, aki a Sátán elöl rejtegeti magát Az élet könyvét. A szobrász végzettségű brit zenész színésznőként is megállta a helyét, erőteljes, karizmatikus kisugárzása jól működött a filmben, igaz videóiban is hitelesen bújt bele különféle karakterek bőrébe. 

Anthony Kiedis – Holtpont

A ’91-es akciófilm sokak kedvence, elsősorban Keanu Reeves és Patrick Swayze miatt, de talán kevesebben emlékeznek rá, hogy a RHCP frontemberének is aránylag fontos szerep jutott a filmben. Ő volt a szörfös bűnbanda vezetője, akik sok borsot törtek a rendőrök orra alá. Meglepő, hogy később már nemigen láttuk egyéb filmekben, hiszen minden adottsága megvolt hozzá.  

Jack White – Hideghegy

Nemcsak a film zenéjéhez járult hozzá, de az egyik kulcsmellékszereplő bőrébe is ő bújt, a polgárháború idején játszódó filmben a Georgia névre hallgató zenész szerepét játszotta. Így a filmhez írt több számát is elő tudta adni, miközben románc szövődött Renée Zellweger karakterével (és állítólag a színésznővel is.) Ugyanebben az évben a White Stripes másik tagjával, Meg White-tal együtt játszottak a mér korábban említett Kávé és cigarettában, illetve a jelenlegi palettán az egyik legviccesebb amerikai sorozatban, a Portlandiában. Meglepő módon A lankadatlan című filmben rendkívül hitelesen alakította Elvis Presley szerepét. 

Említésre méltó még:  Eddie Vedder, Chris Cornell, Alice in Chains (Facérok), Nick Cave (Jessie James), Sting (A ravasz az agy és két füstölgő puskacső), Norah Jones (A távolság íze), die Antwoord (Chappie), Moby, Alice Cooper, Henry Rollins (Suck), Debbie Harry (Videodrome, Hairspray, Az élet nélkülem), Meat Loaf (Harcosok klubja), Johnny Rotten (Rendőrgyilkos), Billy Idol (the Doors), Josh Homme (Portlandia)

Szerző: Nagy Alexandra

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1513900690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2018.05.09. 08:53:01

Emlitesre melto Justin Timberlake, szinten zenesz, (zenet is szerez, akar filmnek is, nem csak slagerdalokat) aki tobb filmben is szineszkedett. Legutobb, ha jol tudom a Woody Allen altal jegyzett Wonder Wheelben Kate Winslettel dolgozott egyutt. De emlithetnenk az Alphadog, Edison, Lanc, Friends with benefits, Bad teacher, Love Guru. Persze az egy masik kerdes, hogy e jo nehany kozul melyik volt a legemlekezetesebb. :)

Is 2018.05.09. 09:11:35

Meg Cher (és az Oscar-díja), meg Barbra Streisand.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2018.05.09. 09:45:51

I-T: Egy rakat sorozat, Trespass; Henry Rollins: Hajsza ebben játszik a RHCP Flea és Kiedis; Fenegyerekek: A rap nagyjai szerepelnek; Judgement Nigh: eric Schrody (Everlast) stb...

2018.05.09. 09:55:12

Björk hatalmasat játszott. Azonnal a kedvencem lett a film és azóta sem vagyok képes újra megnézni.

Ha már Anthony Kiedis rajta van a listán, akkor elfért volna Jennifer Lopez, Bon Jovi és Meatloaf is, akik egy rakás filmben szerepeltek.

2018.05.09. 10:08:04

Füles Józsi a szintetizátor korszak esküvőinek zenésze is felbukkant egy filmben, ő volt a tömeg egy tagja, de jól felismerhetően.

ArnWald 2018.05.09. 10:16:04

Természetesen gondolom csak véletlenül maradt ki Mick Jagger és a Szabad préda (Freejack). Ha már listát gyűjtesz valamiről, nézz már utána jobban a dolgoknak...

Dogfaceboy 2018.05.09. 10:25:21

@ArnWald: lehet, nem véletlenül maradt ki, csak fel akarták baszni a nyuggereket, hogy jobban fogyjon a xanax

bioLarzen 2018.05.09. 10:28:45

Johnny Cash nem kevés filmben szerepelt.

bioLarzen 2018.05.09. 10:30:09

@ArnWald: Sehol sem állítja a cikk, hogy a lista teljes. Az azért egy elég hosszú írás lenne...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2018.05.09. 10:38:29

@ArnWald: 'Összegyűjtöttük a nekünk legjobban tetsző alakításokat...' Olvasni sosem szégyen. Nekem sincs hiányérzetem, ami miatt kimaradt Tina Turner, pedig a Mad Max 3-ban, ugye...

Dogfaceboy 2018.05.09. 10:54:23

Csonka Pici (Family Ltd.)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2018.05.09. 11:02:25

@Postnomad: ott van az is, hogy egészítsük ki! Olvasni nem szégyen

mézescsók 2018.05.09. 11:05:57

Mark Wahlberj, Jon Bon Jovi, ,Frank Sinatra,

icipici lencsilány 2018.05.09. 11:23:58

Travolta énekesnek indult anno. Will Shmit rappernek. A mai fiatalok ezt már nem tudják.

icipici lencsilány 2018.05.09. 11:24:41

Will Smith. Kell még egy kávé.

ezust 2018.05.09. 11:27:45

roger daltrey a whoból sok filmben,phil collins

csiri bá 2018.05.09. 11:54:49

Mick Jagger nem csak a Szabad préda, ami '92-es, hanem már 1970-ben főszereplő a Ned Kellyben...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2018.05.09. 12:21:34

Egész parádés a szereposztás a MARK13 (Hardware) című 1990-es, alig ismert posztapok filmben. Iggy Pop mint kalózrádiós, Lemmy Kilmister, mint taxisofőr (vajon mit nyomat a rádióban? persze, hogy AZT) és Carl McCoy, aki magától értetődően a nomád. A fimzene is atom (P.I.L., Ministry, Motörhead, Iggy, stb.)

ételizésítő 2018.05.09. 14:12:12

"a punk keresztapja"
Ezek szerint ő tartotta a punkot a keresztvíz alá?
Esetleg ő találta ki a "punk" megnevezést?

Vagy csak egy ostoba segg lopott egy amerikai cikket, és agyatlanul "lefordította"?

"Johnny Depp karakterének apját a Cry-babyből"
Nagybátyját, de mindegy.

"a Gyűrűk Urából Gollam mozgását róla mintázták a komputeranimátorok"
Egyrészt A Gyűrűk Ura, mert a névelő is a cím része, azaz nagybetű, másrészt kurvára nem róla mintázták, hanem egy Andy Serkis nevű színész mozgásáról.

Azt hiszem, a többit ezek alapján nem is érdemes elolvasni.

Mellesleg az említett Tom Waits is szerepelt legalább 20 filmben, mint pl. a Down by Law (Törvénytől sújtva) stb.

Szóval a tanulság, hogy nem elég egy amerikai cikket agyatlanul ellopni, utána is kellene nézni a dolgoknak, ha már írni akarsz róluk.
Ehhez feltalálták már egy ideje az internetet.

Dogfaceboy 2018.05.09. 15:04:32

@ételizésítő: Jó hírem van kismókusom: Anyád és Jézus szeret téged! (de Jézus biztosan). Ha számodra újszerű, hogy Iggy Pop a punk keresztapja (apja, nagyapja, stb.), az két dologra enged következtetni: vagy a nemi éréssel járó pubertás problémáidat rejted kommentek sorai közé, vagy egy megkeseredett háziasszony sikoltott fel benned, akinek már csak az jelent némi örömöt, ha a retro.fm lejátszik egy Scooter számot. (tudod, amikor még magadra tudtad erőltetni a latex forrónacit, mert nem néztél ki úgy, mint egy telibeszart búvár ruha). Peace!

ételizésítő 2018.05.09. 17:32:46

Ahogy látom, seggfejkém, nem vagy tisztában a szavak jelentésével.
Ennyire nehéz nyelv a magyar, hogy anyanyelvedként sem tudtad megtanulni alapfokon?
Valószínűleg kicsit korábban hallgattam Iggy Popot, mint te, meg több zenén van tőle, mint neked valaha lesz, de attól még ekkora faszságokat nem kéne leírni. Akkor sem, ha az angol sajtóban egyébként godfathernek hívják, aminek sajnos az angolban kissé több jelentése van, mint a magyarban a keresztapa szónak, de túl hülye vagy még a magyarhoz is, úgyhogy minek magyarázzam?
Pont a hozzád hasonló egybites, agyatlan barmok fordítják "a punk keresztapjának".
Amúgy meg kismókusod a másik buzi, akivel élsz, és aki a seggedet szokta kúrni.

Pitya21 2018.05.09. 18:57:08

Dolly Parton? (Kilenctől ötig)
Kris Kristofferson? (Konvoj; Penge 1-2
The Beatles (különösen Ringo)?
süti beállítások módosítása