Fülesbagoly

Bemutatkozik az MNoir, a Minimyst utódzenekara

2020. március 12. - Bagolyhír

MNoir alkotói néven új produkcióval jelentkezik a Minimyst zenekart egyszemélyes szólóprojektént elindító Mészáros István. Az MNoir letisztult hangszerelésű, életigenlő, mély szövegvilágú zenét játszik magyar és angol nyelven. Új daluk, a Slowing Down akár zenekari hitvallásként is értelmezhető.

mnoir_foto.jpg

Új vizekre evez Mészáros István, aki az elmúlt években a szólóprojektnek indult Minimyst zenekarral ért el sikereket és most MNoir alkotói néven folytatja a munkát.

-A Minimyst egy kísérletező zenekar volt, nagyon vágytunk az áttörésre és talán túl is pörgettük magunkat. Most egy kicsit lassítani szeretnék, mert elfáradtam a megfelelésben. Bár sikernek tekintem mindazt, amit egyéni produkcióban, illetve zenekarként megéltünk, az MNoirt most már egyfajta független hobbinak tekintem, és ez a hozzáállás reményeim szerint a zenében is visszaköszön. Persze az is hozzátartozik, hogy sajnos az anyagi források töredéke áll rendelkezésünkre, ahhoz képest, hogy a Minimyst indulásakor és később pályázatokból mit tudtunk megvalósítani. Ami most létrejön, azt saját forrásból finanszírozzuk. Az MNoir egyszerűbb, letisztultabb zenét játszik, nem használunk elektronikus alapokat, a dalok pedig életigenlőbbek lesznek a korábbiaknál, ugyanakkor az összetettebb szövegvilág megmarad. Az MNoir alapvetően egy gitár-basszusgitár-dob felállású trió, de alkalmanként kevesebben, vagy trombitával kiegészülve többen is színpadra állunk. A zenésztársaim egyben a barátaim is, akikkel a próbatermen kívül is összejárunk, ezért a közös munkának nagyon jó a hangulata. Az MNoir egy „feelgood” zenekar, amit mindannyian szívvel csinálunk – mondta Mészáros István.

mnoir_slowingdown_cover.jpg Az MNoir új dala, a Slowing Down (Lassítás) címet viseli, és egyfajta zenei „révbe érés”, hiszen lezár egy izgalmas korszakot, ugyanakkor új lendületet ad a folytatáshoz. A felvétel az MNoir hangzásvilágának letisztultságát mutatja meg. Öllős Dávid (gitár, basszusgitár) és Papp Gergely (dob, ütőhangszerek) játékát Görögh Dániel (trombita) egészítette ki. Az ének elbeszélő jellegű, mélyebb tónusú, ami a refrénekben drámaiságba fordul át, a dalszöveg pedig rejtett ars poetica, amit sűrű metaforák, szimbolizmus és természetközeli képek jellemeznek. Példaként említhető az egyik biedermeier hatású sor: „a dalok a gyermekeim, és egy tó körül kergetőzünk, melyet édes dallamokkal töltöttem fel, és mikor elesek, a virágok nevetnek rajtam...” – Ez arra utal, hogy az ember féltve készíti a zenéit, és sokszor komolyan veszi magát, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy játék, és a legfontosabb az önirónia- magyarázza Mészáros István.

A kortalan, kicsit retrospektív hangulatú dalhoz hasonló stílusú videóklip készült:

-Rábukkantam egy VHS-kazettára a 90-es évekből, ami az utolsó családi utazást örökítette meg Németországban, Svédországban és Dániában. A vállkamerával, elég ügyetlenül, még gyerekként forgatott felvételt sok-sok év után megpróbáltam hasonlóan esetlenül megvágni, és erre kerültek rá a dalszöveg emblematikus részletei. Az „I’m joining all the pictures” szöveg a refrénben ebben a vizuális kontextusban nyer értelmet... Ahogy haladunk a dalban, az időjárás egyre rosszabbra fordul, a táj egyre szürkébb és felismerhetetlenebb lesz- mesélte Mészáros István.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2215516272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása