Fülesbagoly

1 millió ember zenél Magyarországon

2019. április 25. - Bagolyhír

Immáron harmadjára készített átfogó jelentést a Proart a magyar zeneipar helyzetéről. A tanulmány nagyon részletes, van benne sok kézenfekvő 2017-es és 2018-as adat, és jópár nagyon meglepő szám.

hak_1.jpg

Nőtt az online eladás, a fesztiváloknak köszönhetően az élőzene is egyre nagyobb bevételt produkál, a legtöbben YouTube-on hallgatnak zenét, de rádión is jó sokan - derül ki a jelentésből, és ebben nincs semmi meglepő. Érdekes, hogy a magyar lakosság 75 százaléka minden nap hallgat zenét. Átlagosan 20 százalékuk törekszik arra, hogy magyar zenét hallgasson, 15 százalék külföldit, a többieknek meg mindegy, milyen, csak jó legyen. 
Az Artisjus adatai szerint 2017-ben Magyarországon minden napra átlagosan 130 koncert jutott, ami 47 612 élőzenés fellépést jelent összesen. Ezek túlnyomó többsége, 44 217 könnyűzenei koncert volt. 2017-ben 1041 fesztiválon 13,5 ezer koncert hangzott el
Ami már-már hihetetlen, hogy a jelentés szerint a lakosság 20 százaléka vett hangszert a kezébe az elmúlt egy évben, és kb. a fele havi rendszerességgel játszik rajta. Tehát közel 2 millió ember fogott hangszert, és 1 millió muzsikál. 
A zeneipari jelentésből kiderül, hogy azt a ProArt megbízásából a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ készítette. A benne szereplő adatok és megállapítások forrásai elsősorban a három közös jogkezelő szervezet, az Artisjus1, az EJI2 és a Mahasz3 saját adatai, a zenehallgatókra és a zenészekre fókuszáló online kérdőívek eredményei, valamint a zeneipar különböző területein tevékenykedő szakértőkkel készített interjúk, illetve újságcikkek voltak. A teljes jelentés itt olvasható.
/Fotó forrása: Hangszert a kézbe/

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9514785242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása