Fülesbagoly

Kiáll a zenei szakma Petruska mellett

2019. február 22. - Bagolyhír

Rengeteg zenész nyilvánította ki véleményét Petruska András plágium ügye kapcsán, és mind védelmükbe vették A Dalból kizárt énekes/gitáros/zeneszerzőt. Köztük van Sárik Péter, Horányi Juli és Csemer Boglárka is.

petruska_1_2.jpg

Mint ismert, Petruska Andrást hétfőn délelőtt kizárták A Dal című műsorból, mondván: plágiumot követett el a Help Me Out Of Here című számával. Az MTVA a döntést Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektor-helyettesének véleménye alapján hozta meg. Ezt követően Victor Máté, az Artisjus Jogvédő Iroda egykori elnöke egy jóval részletesebb és mélyrehatóbb szakvéleményt készített, amiben kijelentette: Petruska András nem plagizált. A példátlan eset, miszerint valakit kizártak A Dalból, a teljes zenei szakma figyelmét felkeltette, és sokan véleményüket is elmondták Facebook-posztban vagy hozzászólásban. Sok olyan muzsikus állt ki Petruska mellett, aki már szerepelt A Dal színpadán, többek közt Horányi Juli, Sapszon Orsolya, Varga Nóri (Ruby Harlem), Dely Domonkos (Boggie, Kowalsky meg a Vega) és Takács Noémi (Noémo). Mi több, A Dal 2015 győztese, Csemer Boglárka is megszólalt, közösségi oldalán többek közt úgy fogalmazott, "méltatlannak tartom Andris meghurcolását". Petruska mellett formált véleményt Kutzora Edina énekesnő (Yonderboi, Zagar, Erik Sumo Band), Schmidt Vera énekesnő, Szokolay Dongó Balázs Arisjus- és Príma-díjas népzenész, illetve Sárik Péter Artisjus-, Emerton- és kétszeres Fonogram-díjas jazz zongoraművész. Időközben az is kiderült, hogy a YouTube szerint Petruska nem sértett szerzői jogot. Fekete Gyula és az MTVA a kizárás óta nem szólalt meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9114643044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiofan 2019.02.22. 14:38:24

nagyon drukkolok neki. Védd meg magad és az igazadat, Petruska!

Dr. SchmittPál 2019.02.23. 23:35:57

Szerintem nem pálgi plágium! Én is így irokk
süti beállítások módosítása