Fülesbagoly

Téged is idegesítenek a karácsonyi dalok?

2018. november 18. - tothjutka

Az unásig ismételt karácsonyi dalok rossz hatással lehetnek a mentális egészségre. Eleinte felemelő a hatásuk, de később stresszhez vezethetnek, mert nyomasztó dolgokra, például pénzügyi vagy családi problémákra emlékeztetnek.

buble_1.jpg

Bár még csak november közepe van, a Spotify kimutatása szerint az elmúlt két hónapban már a legtöbbször hallgatott dalok közé került Michael Bublé „Have Yourself a Merry Little Christmas” és Bing Crosby  "White Christmas" című karácsonyi dala.

Mindannyian tudjuk, hogy az ünnepek közeledtével bárhová megyünk, a karácsonyi dalokat egyszerűen nem lehet kikerülni, ráadásul mindenhol ugyanazok a számok mennek a végtelenségig. Eleinte jó hatással vannak a dalok, hiszen ráhangolnak az ünnepi hangulatra, segítenek az év végi lecsendesedésben és visszahozzák a nosztalgikus élményeket. Viszont amikor már ötszázszor hallottuk a Jingle Bells vagy a Rudolph, the Red-nosed Reindeer című klasszikusokat vagy a karácsonyi pop, rock, rock and roll, swing és modern zenéket, besokallunk, ami rossz hatással van a mentális egészségünkre, vagyis éppen az ellenkező hatást érik el a dalok, mint amiről az ünnepnek szólnia kellene.

Kutatások szerint, ha valakinek pénzügyi, munkahelyi vagy családi problémái vannak, azoknak az állapotán az unalomig ismételt vidám karácsonyi dalok csak rontanak, hiszen ahelyett, hogy csökkentenék a stresszt, tovább növelik azt.

Egy 2011-es fogyasztói felmérés szerint az amerikaiak 23 százaléka a világból ki tudna szaladni, ha karácsonyi zenét hall. Linda Blair klinikai szakpszichológus pedig az Inc.com-nak elmondta: „Az üzletekben dolgozó eladóknak egy idő után ki kell kapcsolniuk a karácsonyi zenét, mert ha nem teszik, egyszerűen képtelenek bármi másra figyelni. Az összes energia szó szerint arra megy el, hogy eladók és vevők megpróbálják nem meghallani, amit hallanak”.

Mi lehet vajon a megoldás? Kutatók szerint a legegyszerűbb, ha az üzletekben gyakran váltogatják és frissítik a lejátszási listákat, hogy a zene ne váljon unalmassá, és a hangerőre is figyeljenek oda. A tudósok azt is megfigyelték, hogy a fenyő és a fahéj illata boldog érzéseket hoz elő az emberekből, ezért érdemes más érzékszervekre is hagyatkozni a fülön kívül, ha ünnepi hangulatot akarnak varázsolni.

És ha még ez sem segít, akkor a meggyötört fogyasztóknak érdemes fülhallgatót vásárolniuk karácsonyra….

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7514379394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.11.19. 19:14:52

Vannak jó karácsonyi zenék, csak igen ritkák. Pl. Mark Lanegan próbálkozása zseniális:

www.youtube.com/watch?v=WhgfLvqp-xI

Vagy ott vannak Sufjan Stevens karácsonyi EP-i is.
De persze amiket az utcán és az üzletekben nyomnak, azok valóban rettenetesek.

Jakab.gipsz 2018.11.19. 19:22:27

Képzeld el libbsikém vagy (modern demokrata) nem idegesítenek.

midnightcoder2 2018.11.19. 20:02:34

@ exterminador: Ennél kevés borzalmasabb van.
süti beállítások módosítása