Fülesbagoly

Zenészek különleges sírhelyei

2018. augusztus 03. - Leirer Tímea

A zenészek élete sokszor szokatlan, drámai és megmagyarázhatatlan. Vannak viszont közöttük, akik a haláluk után is különleges sztorikat adnak az utókornak. Íme néhány sztori elhunyt zenészek sírjáról.

jim-morrison-gravesite.jpg

Amikor Ian Curtis, a Joy Divison együttes énekese 1980-ban meghalt, mindössze 23 éves volt. A Macclesfield temetőben helyezték örök nyugalomra, sírjára pedig egy "Love Will Tear Us Apart" feliratú követ helyeztek, emlékezve Curtis leghíresebb dalára. A kő 28 éven át pihent a síron, míg 2008 júliusában egyik napról másikra eltűnt, vélhetőleg ellopta valaki. A temetőben nem voltak biztonsági kamerák, így nagyon nehéz megtalálni a tettest, aki vélhetőleg éjszaka, a kerítésen át mászott be, hogy elvigye az ereklyét. Nem volt veszélytelen vállalkozás, de a sírkő azóta sem került elő.

A hírességek, így a zenészek mellé is sokszor temetik kedvenc, vagy rájuk nagyon jellemző tárgyaikat. Így például Leonard Bernstein mellett ott nyugszik Mahler ötödik szimfóniájának kottája, a Pantera zenésze, Dimebag Darrell mellé Eddie Van Halen gitárját is eltemették, az INXS korán elhunyt énekese, Michael Hutchence sírjában pedig egy doboz cigaretta van. A legkülönlegesebb azonban talán Frank Sinatra nyugvóhelye, ahol a csomag cigaretta és az üveg whiskey mellett egy kis telefonálásra alkalmas aprópénz is van. Sinatra lánya azt nyilatkozta, apja mindig hordott magával aprót, mondván: ki tudja hova keveredik éjszaka, de legalább a barátait fel tudja hívni.

A Los Angeles-i Pierce Bros Westwood Village Memorial Park számos híres ember végső pihenőhelye, ezért afféle zarándokhelyként tartják számon. Itt nyugszik többek között Marilyn Monroe, Dean Martin, Gene Kelly, Jack Lemmon és Burt Lancaster is. Ugyanitt helyezték örök nyugalomra Frank Zappát és Roy Orbisont, azonban hogy pontosan a temető melyik részén, azt senki sem tudja, ugyanis mindketten jelöletlen sírban fekszenek. Állítólag mindkét esetben a család ragaszkodott ehhez a megoldáshoz, nem akarták ugyanis, hogy a sírhely rajongók zarándokhelyévé váljon.

A Doors énekesének, Jim Morrisonnak a párizsi sírja talán a leglátogatottabb emlékhely a világon. A párizsi Père Lachaise temetőben található, ahol Edith Piafot és Oscar Wilde-t is eltemették.1991-ben, Morrison a halálának 20. évfordulóján valódi tömeghisztéria tört ki a sírjánál. A temető vezetőségének ki kellett hívni a rendőrséget, akik könnygázzal oszlatták szét a hatalmas tömeget. A sír különlegessége, hogy tele van a rajongók „üzeneteivel”, akik – bár a törvény tiltja – apró graffitiket firkálnak a kőre. 1992 óta egy őr állandóan Morrison sírjánál állomásozik, de a graffitik ennek ellenére is szaporodnak.

Amikor a francia énekes-dalszerző Serge Gainsbourg meghalt, a párizsi Montparnasse temetőben temették el, és a rajongók azóta is sokszor hagynak ajándékokat a síron. Hoznak cigarettát, italt, de még metrójegyet is, Gainsbourg egyik dalára utalva. A legbizarrabb dolog talán a rendszeresen megjelenő káposztafej, ugyanis a zenésznek volt egy száma, amelyben káposztafejű emberről énekelt, így a rajongóknak természetes, hogy ezt teszik a sírra virág helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8014159753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása