Fülesbagoly

5 érdekesség az 5 éves Budapest Voices-ról

2018. május 02. - Bagolyhír

A Budapest Voices május 5-én ünnepli fennállása 5. évét Óbudán, a Fő téren egy nagyszabású ingyenes koncerttel. A már felállásában is különleges együttes eddigi munkásságát csupa érdekesség övezte. Lássunk ebből ötöt!

budapest_voices_foto_mate_balazs_1.jpg

Rendhagyó felállás

A Budapest Voices 12 énekesből és egy ütőhangszeresből áll. A cappellának szokták hívni, ami hangszerkíséret nélküli felállást jelent, de esetükben van egy ütőhangszeres is, aki egy személyben tölti be a dobos, a perkás és a karmester szerepét. A csapat összetétele attól is speciális, hogy a könnyűzenében ritka a 12 tagú énekegyüttes, legalábbis a köztudatban lévő, ismert a cappella formációk 4-5 fősek.

Zenekari hangzás énekhangokkal

A 12 énekes a legtöbb esetben 12 szólamban énekel, és zenekari hangzást imitál, azaz különböző hangszereket utánoz (fúvós, pengetős, vonós, billentyűs). Ez egy olyan speciális hangzást eredményez, ami korábban sem itthon, sem külföldön nem létezett. Repertoárjukban magyar underground és rock slágerek átiratai szerepelnek, ezeket Warnusz Zsuzsa kórusvezető hangszerelte.

 

Speciális lemezmegjelenések

Eddig két nagy- és egy kislemezük jelent meg speciális formában. Bemutatkozó CD-jük, az Alternatívák egy saját újság, a Budapest Voices Magazin mellékleteként jött ki 2014-ben. A 28 oldalas újságban az együttes tagjairól olvashatók cikkek, illetve a Budapest Voices által átdolgozott dalok eredeti előadóival, szerzőivel – köztük Lukács Lacival, Kowalsky-val, Péterfy Borival, Kiss Tibivel, Pásztor Annával – interjúk.
A Finomra hangolva című második lemezüket egy szakácskönyvvel együtt dobták piacra 2016-ban, ami az Ízbűvölők címet viseli. Ebben a kórustagok 55 receptje szerepel. Köztük olyan ínyencségek leírása, mint például az almában sült koktélrák fehér mártással, a sajtos paplan alatt sült lazac piros pöttyös túrós rizzsel és kapros tejfölös szósszal vagy a citromos vajas pulykamell petrezselymes rizzsel. Persze egyszerűbb ételek is helyet kaptak az oldalakon, például a túrós csusza, a tökfőzelék, a bableves, a rakott krumpli és a zserbó.
A kislemezük szó szerint kis lemez, azért is kapta a Kislemez címet. Három dal szerepel a mini-CD-n (8 cm átmérőjű), és minden darabot kézzel készített karácsonyfadíszbe csomagolták.

Szokatlan koncertek

Első lemezüknek rögtön két lemezbemutatója volt, egy reggeli, meg egy esti. Előbbi a Szent Gellért tér metrómegállójában, utóbbi az Akvárium Klub nagy halljában. Zenéltek, énekeltek Budapesten egy emeletes turistabuszról is: a főváros frekventált pontjain megállva adtak 20-20 perces koncertet, érintve a Nyugati teret, a Bikás parkot, a Hősök terét, a Kopaszi-gátat és a WestEnd bejárata előtti teret. Mindez Anyák napján történt, így néhány kisorsolt női rajongót és családtagjaikat végig magukkal vitték a túrán. Az egész napos koncertsorozat a TérTurné nevet kapta. A Palatinus strandon pedig úgy koncerteztek a hullámmedence szélén felállított színpadon, hogy a közönség a vízből élvezhette a bulit.

terturne2.jpg

Társadalmi szerepvállalás

Első együttműködésük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel zajlott. A kórustagok készítettek saját tárgyakat, termékeket, köztük festményeket, szörpöt, lekvárt, és az egyik Kobuci Kertes koncertjük előtt bolhapiac keretein belül eladták ezeket. Az összegyűlt közel 80 ezer forintot az egyesületnek ajánlották fel. Az MME ebből a pénzből bérelt egy darus kocsit, és Nógrád megyei településeken a járművel és az énekesek segítségével gólyafiókákat adoptáltak, majd szintén közösen búbos bankáknak odúkat építettek és helyeztek ki a fővárosban, a Merzse-mocsárnál.
A Budapest Voices idén az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel kezdett közös kampányba. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a méhek pusztulására, és megoldást kínáljanak rá. Üzenetük: mindenki olyan virágokat, fákat, bokrokat ültessen, melyek táplálékot jelentenek a méheknek. Az együttes tagjai aktivizálták is magukat, és Óbudán, a Mészkő parkba ilyen növényeket ültettek.

És hogy mit hoz a jövő? Az eddigi 5 évüket látva biztosan sok érdekességet. Május 5-én lesz egy nagyszabású ingyenes bulijuk Óbudán, a Fő téren, ahol egy különleges featuring produkciót is színpadra visznek. Illetve készül a következő lemezük, amiben szintén lesz egy csavar. Hogy mi is az, hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4413884912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása