Fülesbagoly

Palya Bea szelídecskén énekel a Hiperkarma frontemberével

2017. augusztus 01. - matesas

A Kossuth-díjas néprajzkutató, Kallós Zoltán 1962-ben, az erdélyi Feketalakon bukkant a megkapó szépségű „Hallod-e te szelídecske?” című népdalra, amelyet most Palya Bea és Bérczesi Robi tolmácsolásában mutatunk meg nektek.berczesi_2.jpg

Bérczesi Robi, a Hiperkarma frontembere a zenekar Facebook-oldalán osztott meg egy videót, amelyen  Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas népdalénekessel, Palya Beával adja elő a „Hallod-e te szelidecske?” című népdalt. Robi gitározik, a dalt közösen éneklik, és bár láthatóan csupán egy jammelésről van szó, mégis nagyon jó hallgatni a duó előadását. Persze Beának ez nem eshetett nehezére, gyermekkorában kezdődött a népzene iránti szerelem, hatéves korában már táncolt és énekelt szülőfaluja népi együttesében.

A „Hallod-e te szelidecske?” megismerését a ma már 91 éves Kallós Zoltán néprajztudósnak köszönhetjük, aki Erdélyben, a Kolozs-megyei Feketelakon bukkant a gyönyörűséges dalra. A tanár úr a mai napig a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti, Néprajzi Tagozatának tagja, a Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet.

Palya Bea - Bérczesi Róbert:

És a Kallós-gyűjtemény eredeti verziója:

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3412708452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása