Fülesbagoly

Újra van Kontroll Csoport

2016. november 30. - Bagolyhír

Hét év után ismét koncertet ad a Kontroll Csoport, a nyolcvanas évek magyar undergroundjának legendás zenekara. Az apropó az Ági 60 című koncert: Bárdos Deák Ágnes kerek születésnapját élete formációival december 10-én a fővárosi Fáklya Klubban ünnepli.

deakbardos_1.jpg

A Kontroll Csoport dalait Bárdos Deák Ágnes énekesnő az elmúlt években is rendszeresen előadta fellépésein, de a zenekar tagjai együtt utoljára 2009 őszén adtak koncertet, amikor egy debreceni est és egy Petőfi csarnokbeli esemény után a New York-i Le Poisson Rouge-ban játszottak, az Extremely Hungary programsorozat keretében.
"Azért is választottuk azt a kissé morbid szlogent, hogy Addig gyertek, amíg élünk, mert a Kontroll Csoport mind a hat még élő tagja színpadra lép a Fáklyában. Tehát ott lesz Müller Péter Sziámi, Hajnóczy Csaba, Hajnóczy Árpád, Kistamás László és Farkas Zoltán is. Sajnos a két dobos, Iványi Norbert és Lehoczky Károly már nincs az élők sorában, ahogy a szaxofonos Újvári János sem. A végéhez közeledő Ági 60 turnén az együttlét vezérelt minket, ez a legfontosabb, a régi társakat Molnár Gábor dobos egészíti ki, akivel már harminc éve együtt zenéltem az Ági és Fiúkban" - mondta Bárdos Deák Ágnes az MTI-nek.
A Kontroll Csoport első koncertje 1980 szilveszterén Wahorn András (a Bizottság együttes alapítója, festőművész) pomázi házának pajtájában volt. A csapat két és fél éves fennállása alatt mintegy negyven dal született, búcsúkoncertjét 1983 májusában adta. Ezt követően 1991-ben játszott a NapNap Fesztiválon, 2006-ban Bárdos Deák Ágnes ötvenedik születésnapja alkalmából tartott koncertsorozatot, majd következett a három említett 2009-es koncert.

"Számomra a Kontroll Csoport óta is folyamatos volt a koncertezés, és ugyanez a helyzet Péter, Csaba és Zoli esetében. Kistamás Laci énekes viszont a nyolcvanas évek végén, a Balkan Futourist megszűntével abbahagyta a zenélést, számára nehezebb feladat lehet most színpadra lépni. Az elmúlt években sokszor játszottunk külön-külön, és néhányan együtt Kontroll-dalokat, de Hajnóczy Csaba gitárjával nekem is egészen különleges élmény lesz a mostani fellépés" - fejtette ki az énekesnő.
Beszámolt arról, hogy az Ági 60 turnén sok fiatal volt a közönség soraiban, és úgy tűnik, nem kizárólag a mai ötveneseket érinti meg a Kontroll Csoport. Az énekes megjegyezte: a zene mai füllel is jól szól, a szövegek többségét pedig Müller Péter Sziámi írta, ami garancia a minőségre, de az időtállóságra is. "A nyolcvanas években aktuális szövegek a hozzájuk kapcsolódó asszociációs körökkel ma is előhoznak friss jelentéstartalmakat".
A december 10-i esten Bárdos Deák Ágnes két aktív zenekara, az Ági és Fiúk, valamint a Bardo is fellép. Elsőként a tíz éve működő sanzonos hangulatú, a hazai kortárs költők megzenésítését is felvállaló Bardo lép színpadra, majd az Ági és Fiúk, amely öt évvel ezelőtt készített utoljára lemezt, és most ismét napirenden van egy új korong. A koncerten vendégként ott lesz Ujj Zsuzsi, Spenót (Csókolom), Víg Mihály (Balaton) és ef Zámbó István.
Bárdos Deák Ágnes az elmúlt években cikkeket publikált, a tévében feltűnt műsorvezetőként, kacérkodott a szépirodalommal és beszélgetéseket vezetett írókkal. Az énekesnő elmondta: szeretné megírni memoárját, "mert másokat is érdekelhet, milyen volt megélni nőként ezeket az éveket".
"Nevezhetjük undergroundnak vagy örök ellenzékinek, amilyen vagyok, de inkább szociális érzékenység van bennem, és az igazság örök keresése foglalkoztat. Szerintem az a természetes, hogy hiába vagyunk jól, ha mások rosszul vannak, nem tehetünk ügy, mintha nem lennének problémák" - fogalmazott Bárdos Deák Ágnes.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6012011182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása