Fülesbagoly

Klubokat és elektronikus zenei előadókat támogat a Hangfoglaló Program

2020. augusztus 15. - Bagolyhír

Két pályázatot is meghirdetett a héten a Hangfoglaló Program. Két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán másfélmillió forintra. Az új évadban is 210 millió forint juthat koncerthelyszínek eseményeinek támogatására.

maddow.jpg

Az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma az induló előadói alprogramon belül tavaly hirdette meg először a feltörekvő elektronikus zenei előadóknak és producereknek szóló pályázatát, amelyen 2019-ben ZSÜD és a MADDOW kapott támogatást.
A teljes pályázati kiírás a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Program honlapján keresztül érhető el. A kollégium idén is olyan, a pályájuk elején járó alkotók jelentkezését várja, akiknek eddig legfeljebb két, nem szerzői kiadású kislemezük jelent meg, az előző évben húsz vagy annál kevesebb fellépésük volt, illetve csak két olyan dallal rendelkeznek, amelyeket ötnél többször játszottak országos rádióadók. A pályázati felhívás szerint elektronikus zenének számít minden olyan DAW-ban (Digital Audio Workstationben) készült zenemű, amelyben a zenei producer túlnyomó részt szoftver szintetizátorokat, analóg vagy digitális szintetizátorokat, szemplereket, hangmintákat használ, az alkotófolyamatok során a hangsúly pedig a hangfelvételek, hangszínek manipulálásán van. Hagyományos hangszerek (gitár, zongora vagy akár ének) alkalmazása is lehetséges, ha azok az elkészült műben kisebb arányban szerepelnek, mint az elektronikus úton előállított hangszínek.
A beérkezett pályázatokat idén is a színtér tizenöt meghatározó képviselőjének bevonásával bírálja el a Hangfoglaló Program Kollégiuma. Döntés október végén várható, míg a két támogatott kihirdetésére december elején kerülhet sor, így a 1,5-1,5 milliós pályázati forrás felhasználása 2021-re eshet.

A másik pályázat kiírása szerint a fővároson kívüli, a határon túli és a budapesti könnyűzenei klubok szeptember 28-ig nyújthatják be pályázataikat az NKA felületén keresztül. Közleményükben azt írták, hogy a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program egyik legstabilabban működő támogatási rendszere a klubprogram, amely nemcsak klasszikus kluboknak, hanem zenekarokat fogadó moziknak, művelődési házaknak és vendéglátóhelyeknek is szól. Az elmúlt hat évadban, alkalmanként hetven-kilencven klub kapott támogatást arra, hogy havonta legalább egy élőzenés, belépőjegyes koncertet szervezzen. Eddig több mint egymilliárd forint (az összes támogatási keret valamivel több mint ötöde) került a koncerthelyszínekhez és rajtuk keresztül a fellépő zenekarokhoz.
A Hangfoglaló Program Kollégiuma által pénteken megjelentetett pályázatok értelmében továbbra is olyan folyamatosan működő, élőzenés, belépőjegyes könnyűzenei koncerteknek helyet biztosító klubok (művelődési intézmények, vállalkozások) jelentkezését várják, amelyek vállalják, hogy 2020. október 1. és 2021. szeptember 30. között legalább tíz támogatott bulit megvalósítanak. A vidéki helyszínekkel kapcsolatban továbbra is elvárás, hogy a támogatott koncerteken nem léptethetnek fel zenekarokat saját megyéjükből. A vidéki helyszínek összesen 145, a fővárosiak 50, míg a határon túli magyarlakta városokban működő pályázók 15 millió forintra pályázhatnak, támogatott koncertenként egységesen legfeljebb 250 ezer forintra.
"Mivel a járványhelyzet miatt a 2019/2020-as évadot sok klub még nem tudta lezárni, az októberi döntés alkalmával a kollégium nem fogja vizsgálni annak teljesülését" - áll a közleményben. Ez azt is jelentheti, hogy egy ideig ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időszakban - de természetesen eltérő napokon - két klubtámogatói pályázat is megvalósulhat. Mivel azonban a most megjelent és szeptember 28-ig beadható pályázatokról hatályos döntés csak novemberre várható, a rendszeres pályázóknak érdemes az ősz folyamán a 2019-es pályázataikat lezárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1816140546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása