Logo Pic
Európa Pont 2024. október 05.

Firenzétől Bécsig: a gyalog leggyorsabban bejárható városok az EU-ban

firenze_italy-4256018_1280.jpgA sétálva legkényelmesebben bejárható harminc város jelentős része az EU-ban van. Most térképre is tettük ezeket. Vajon hányadik lett Budapest?

 

Az Insider Monkey befektetési oldal állította össze a harmincas listát, amelyhez különböző forrásokból származó rangsorokat és pontszámokat is figyelembe vettek. Ellenőrizték a levegő minőségét, és az egyes városok bűnözési és biztonsági indexeit is, így az összesített listán csak legalább közepes levegőminőségű és magas biztonsági indexpontszámmal rendelkező város szerepel. Ez után feltérképezték a távolságot az öt legismertebb turisztikai látványosság között, és ez határozza meg, mennyire tekintjük a városokat gyalog bejárhatónak.

 

A teljes listát nem részletezzük, de nézzünk néhány érdekességet. Élen a toszkán főváros, Firenze áll, gazdag reneszánsz történelmével. A város nevezetességei – az Uffizi, a Ponte Vecchio, a Piazza della Signoria, a Piazza del Duomo és a Santa Maria del Fiore – körülbelül 800 méteres (fél mérföldes), azaz tíz perces sétatávon belül találhatók, de az egész belváros mindössze két óra alatt bejárható. A második a lett főváros és kulturális központ, Riga, az öt legjobb látnivaló – a rigai dóm, a központi piac, a Feketefejűek háza, a Bastejkalns park és a Vērmane-kert – bejárásához körülbelül két és fél kilométeres sétára van szükség. A szűk macskaköves és tiszta utcák, a színes házak, gondozott parkok, a biztonságos környezet és a tenger közelsége miatti levegő is vonzóvá teszi Portugália második legnagyobb városát, a listán negyedik Portót, ahol szűk három kilométer kell a nevezetességek – például a Livraria Lello és a Clerigos-torony – gyalogos felfedezéséhez.

 

Térképünk az európai uniós városokat mutatja be. Az első tíz helyen hét EU-s város áll, a legjobb nem uniós város a hatodik, az ex EU-s Edinburgh, és a kontinensen kívülről csak Sydney és Boston fért be, méghozzá a 9-10. pozícióba. A lista további húsz helyén is Európa dominál nyolc európai uniós és további négy európai várossal (ide számolva a félig a kontinensünkön elhelyezkedő Isztambult), köztük Budapest a tizennyolcadik. A további helyeken Sanghaj és Dubaj mellett három kanadai, két egyesült államokbeli és egy újabb ausztrál város található.

 

És most lássuk a leginkább besétálható EU-s városokat térképen!

 

setalovaros_infografika_europapont_v3.jpg

 

Az Insider Monkey elemzése szerint egyébként a gyalogosbarát infrastruktúra nemcsak kellemesebb lakhatást biztosít, de az ingatlanok értékét is növeli, mivel vonzóbbá teszi a területet egyrészt a tehetősebb lakók, másrészt a befektetések számára is. A Világgazdasági Fórum (WEF) kutatása megállapítja, hogy a gyalogosbarát városi területek az autósbarát területekkel szemben jelentős árprémiummal rendelkeznek (ez az a százalékos arány, amellyel az eladási ár meghaladja a bázisárat) – az árprémium 2021-ben a 35-45 százalék volt az irodai, bérleti, kiskereskedelmi és eladó házak esetében.

 

És íme a teljes lista, a harminc leginkább sétálható városról, kiemelve az uniós városokat:

 

1. Firenze, Olaszország

2. Riga, Lettország

3. Hamburg, Németország

4. Porto, Portugália

5. Madrid, Spanyolország

6. Edinburgh, Skócia

7. Tallinn, Észtország

8 Stockholm, Svédország

9. Sydney, Ausztrália

10. Boston, Massachussets, USA

11. Amszterdam, Hollandia

12. Liverpool, Anglia

13. Bordeaux, Franciaország

14. Koppenhága, Dánia

15. Isztambul, Törökország

16. Melbourne, Ausztrália

17. Prága, Csehország

18. Budapest, Magyarország

19. Vancouver, Kanada

20. Bristol, Anglia

21. Reykjavík, Izland

22. München, Németország

23. Jersey City, New Jersey, USA

24. Lisszabon, Portugália

25. New York City, New York, USA

26. Sanghaj, Kína

27. Bécs, Ausztria

28. Toronto, Kanada

29. Montreal, Kanada

30. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

 

 

Borítókép: Firenze (Rolanas Valionis, Pixabay)

 


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

Vissza a címlapra
Európa Pont
Az Európa Pont blogja
Legjobban pörgő posztok
Az RB Leipzig elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 3 nap
Mi lesz veled, Paul Pogba? - FRISSÍTVE
venember83 • 3 nap
Fagioli: „Talán ez volt a legjobb meccsem a Juventusnál”
venember83 • 7 nap
Cikkek a címlapról
A 10 legnagyobb borotválkozási hiba, amit te is elkövetsz – hogyan kerülheted el őket
Borotválkozás közben sok apró hibát követhetünk el, amelyek jelentősen befolyásolják a bőr állapotát. Ezek a hibák gyakran irritációhoz, benőtt szőrszálakhoz és vágásokhoz vezetnek. A Caola szakértőjének segítségével járjuk körbe, hogyan javíthatunk borotválkozási rutinunkon a bőr egészségének…
Van értelme D-vitamint szedni?
A D-vitamin-hiány Magyarországon nagyon gyakori: még a nyári-őszi szezonban is minden második ember vitaminhiányos, de tél végére gyakorlatilag mindenki, az emberek 97%-a. Mivel a D-vitamin természetes forrása a napozás, ezért október végétől mindenkinek D-vitamint kellene szednie ahhoz, hogy…
>