Fülesbagoly

Te beoltatod magad? Zenészek válaszoltak a kérdésre

2021. január 11. - Bagolyhír

Húsz ismert zenészt kérdeztünk meg arról, hogy beoltatja-e magát a koronavírus ellen. A téma érzékenységét jól jellemzi, hogy közülük csak nyolcan vállalták a válaszadást, és hatan adtak egyértelmű választ.

oltas.jpg

Czutor Zoltán (Belmondo): Ha nem kaptam volna el a betegséget, akkor igyekeznék minél hamarabb megkapni az oltást. Mivel októberben átestem rajta, most kicsit nyugodtabb vagyok. Hiszek az orvostudományban, így sosem volt ezzel (mármint az oltásokkal) különösebb bajom. Ha lehet, az influenza ellenit is beadatom, amikor csak tudom, ezekkel sem volt soha negatív tapasztalatom. Ha hamarabb lesz lehetőségem beoltatni magam, akkor csak a példamutatás miatt is megteszem, bár a vírusfertőzésen való átesés jó eséllyel évekre immunissá tesz a Covid-19 ellen. Teljesen értetlenül állok a népmozgalommá vált oltásellenesség előtt. Valami olyasféle érzésem van ettől, hogy milyen kár volt az utóbbi évtizedekben ennyire háttérbe szorítani a természettudományos tárgyakat az alap- és középszintű oktatásban. De akárhogy is legyen, ha az emberek fele sosem hajlandó beadatni magának az oltást, én akkor is a feltétlen nyitás és újrakezdés híve vagyok. Azt kell hogy mondjam, bármilyen kockázat árán is.

Csorba Lóci (Lóci játszik): Igen, szerintem ez a felelős döntés.

Harcsa Veronika: Békeidőben a koncertjeim fele külföldön van. El tudom képzelni, hogy ahhoz, hogy ismét rendszeresen turnézni tudjak, az egyik feltétel az lesz, hogy be legyek oltva. Látnám is értelmét, ha azok, akiknek a munkájuk sok nemzetközi utazással jár, a saját rizikócsoportjukon belül előbb kapnának oltást. Nem csak azért, hogy utazni tudjunk, hanem azért, mert az országok közötti mozgás valóban nem veszélytelen. A vakcina rizikóitól nem félek, mivel úgy tűnik, a végefelé kerül majd sor rám, addigra ki fog derülni, ha bármi komoly gond lenne vele. A válaszom egyértelműen igen.

Kirschner Péter (Ónodi Eszter & the Open Pub, Bródy János zenekara, Müller Péter Sziámi AndFriends,
Felevad duó)
: Én mindenképpen beoltatom magam. Egyrészt mert mélységesen hiszek a tudományban és a tudományos intézményekben, másrészt gyűlölöm és nevetségesnek tartom a konteókat, és a konteóhívőket is csak sajnálni tudom, harmadrészt pedig, ami a legfontosabb, szemlátomást a vakcina az egyetlen megoldás arra, hogy ez a rémálom véget érjen és visszatérhessünk az életünkhöz....

Szekeres András (Junkies): Igen, beoltatom magam koronavírus ellen. Bízom az orvostudományban, nem is kérdés számomra, hogy ez a helyes. Már regisztráltam, de gondolom, mint olyasvalaki, aki már átesett a betegségen, utoljára fogok sorra kerülni

Tóth Kristóf KRSa (Pannonia Allstars Ska Orchestra) Az oltások az orvostudomány nagyon fontos vívmányai, amik számos betegséget, járványt segítettek, segítenek kordában tartani, vagy akár teljesen eltörölni a Föld színéről. Mivel nagy szenvedélyem az utazás, aminek sokszor feltétele a védőoltások megléte, így az én oltási könyvem is tele van különféle ajánlott és kötelező oltásokkal: a hastífusz ellenitől, a hepatitisz ellenieken át, egészen a sárgaláz elleniekig. (Utóbbi megléte nélkül például a határon sem engedik át az embert bizonyos országokban.) Eddig egyik oltásnál sem tapasztaltam semmilyen komolyabb kellemetlen mellékhatást. Mivel a szeretteim között találhatók veszélyeztetettek, ezért az influenza elleni oltást is több alkalommal beadattam. Így fogok tenni a COVID-19 elleni vakcinával is. Úgy gondolom, hogy társadalmi felelősségünk, hogy vigyázzunk a nálunk kiszolgáltatottabb, veszélyeztettebb helyzetben lévőkre és egyúttal azt is remélem, ha elegen tesznek így és elegen szereznek immunitást, akkor végre visszatérhet az élet a normális kerékvágásba: lesznek újra ölelések, nagy családi összejövetelek, hajnalig tartó beszélgetések, koncertek, színházak, mozik, fesztiválok és persze szabad utazás.
Megértem, hogy vannak, akik tartanak az új oltástól, illetve az új oltási technológiától. A gyorsasággal kapcsolatos kételyekre magyarázatot adhat a korábbi oltásokhoz képest rendelkezésre álló jóval nagyobb anyagi forrás, a zajló-, az egész Földet érintő járvány nyomása és a korábbi járványoknál felgyülemlett tapasztalat felhasználása. Az egészségügyben dolgozó személyes jó ismerőseim mind beoltatják magukat, az EU-ban engedélyezett vakcinák biztonságosságát, ellenőrzöttségét megfelelőnek ítélik meg. Akik már megkapták az oltást közülük, arról számoltak be, hogy nem volt semmiféle mellékhatása. Én megbízom az ő szakmai tudásukban és értékítéletükben.    

Tóth Vera: Szerintem mindenkinek a magánügye, hogy beoltatja-e magát, vagy sem. Ezért sem értem az embereknek ezt az agresszív, véleménygyilkos, vakcina felháborodását.
Vitáris Iván (Ivan & the Parazol): Erre a kérdésre akkor tudok majd adekvát választ adni, ha aktuális lesz az, hogy 1. oltható leszek 2. az oltási listán én következem. Ez alhangon félév még, szóval jelenleg nem tudok erre simán igen/nem-mel válaszolni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr616384744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.01.12. 21:03:26

Inkább az a félelmetes, hogy aki nem a kötelezőt mondja az jobb ha meg sem szólal, mert olyan komoly lesz a retorzió. Teljesen diktatúrában élünk.

Bogyó 2 2021.01.12. 22:09:43

@odamondó: Aztán miféle retorzió? Tele van a net oltásellenesekkel, aztán szerintem még senkit nem akasztottak fel még egy pénzbírságot sem tudnak az oltásfóbiások felmutatni. Aki ilyet állít annak fogalma sincs mi az igazi diktatúra. Amúgy meg azért az a "kötelező" válasz mert ez az értelmes és erkölcsös válasz. Kb. olyan, mint megkérdezni, hogy van-e értelme betegeket gyógyítani. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármi baj lenne az oltással, míg a Covid hatásaira számtalan. Hogy van kockázat? Tényleg? Az autóvezetésben is van, és eddig rosszabb is a halálozási arány, mégse hisztiznek miatta, de egyesek valahogy minden konkrét tudás és közvetlen tapasztalat nélkül nagyon tudják, hogy micsoda szörnyű dolog az oltás. Pedig jelenleg 11 kötelező védőoltást adnak a gyerekeknek és nem most rosszabb a gyerekhalandóság, hanem akkor volt rosszabb, amikor még nem volt oltás.

szellemkor 2021.01.13. 13:21:41

Kb. mindegyikük azt válaszolt amit vártam tőlük. Normális, felelősségteljes emberek. Komolyan, egy zenész, akin a legnagyobbat csattan az ostor, eleve nem is tudnám elképzelni hogy mást mondjon. Ehhez képest még ebben a szűk 8 fős mintában is volt két mellébeszélő, a hallgtag tucatról pedig el sem merem képzelni mit válaszolt volna.
Ami a legcikibb, az az, hogy jobban titkolják mint a politikai preferenciájukat, pedig az oltás és a józan ész melleti kiállás az amire mindenkinek szüksége lenne, és aki egy kicsit is ismert jó példával kellene előljárjon.

odamondó 2021.01.13. 18:41:33

@Bogyó 2: egy zenész például eláshatja magát egy nem odaillő véleménnyel és vége a megélhetésének, mert nem hívják fellépni meg nem lesz mögötte támogatás. Végülis ez nem retorzió.

@hunyadi_janos_127: na megjött a kötelező rettegő.

@szellemkor: a világ első mRNA(S-a kis kötekedőknek) vakcinája. Eddig azért nem használták, mert túl sok volt a mellékhatás. Persze most hirtelen jó főleg úgy hogy usaban és Angliában a következő 5 évben nem is perelheted egyik vakcina gyártót sem. EUban nem tudom fogadtak-e el ilyen törvényt, de meglepne ha itt nem.

Amúgy a legtöbb ember túlvészeli 1 hetes ágynak dőlésnek így nem értem miért kéne beadatnom magamnak bármit is. Influenza ugyanez azt se adatom be soha és nem kapom el.

Továbbá izgalmas olvasgatást: 1976 swine flu outbreak

Kútmester 2021.03.13. 15:51:07

@odamondó: Tehát akik azt válaszolták hogy beoltatják magukat, azokat többé már nem hívják fellépni. Te aztán jól odamondtad! :-D Szörnyű ez a diktatúra. Szerintem te se oltasd be magad beléd kár volna.
süti beállítások módosítása