Fülesbagoly

A 10 legjobb dolog, ami történt idén a magyar könnyűzenében

2020. december 25. - Bagolyhír

Bár a covid megrogyasztotta a hazai könnyűzenei életet (is), azért történtek jó dolgok 2020-ban. Mi 10 ilyen pozitívumot írtunk össze.

music-pleasure.jpg

1. A könnyűzene akkor is pezseg
Csak részben más platformokon. Nincsenek fellépések, nincsenek fesztiválok, de rengetegen alkotnak, születnek lemezek, dalok, klipek, podcast-ek, beszélgetések, és sok online koncertet lehet megtekinteni. Persze az élő zenét semmi sem pótolhatja, de jó látni, hogy sokan nem adják fel, és a megváltozott helyzetben is muzsikálnak.

2. Öröm a Zene
A Hangszeresek Országos Szövetsége idén is megrendezte a Kárpát-medence legnagyobb tehetségkutató-sorozatát, az Öröm a Zenét. A Hangfoglaló Program támogatásával 26 városban volt könnyűzenei verseny. Az Öröm a Zene nagydöntőbe kiváló zenekarok jutott be, a fődíjat végül a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató nyertese, a Kontraszt vitte el.

3. #kösziadalt videók
#kösziadalt néven egy közönségszavazást indított az Artisjus. 68 dalszerző kisfilmjére lehetett voksolni, és a nyertes fél misit kapott. A jogvédő egyesület a szavazást a Dalszerzők Napja alkalmából hozta létre, ami október 16-án volt. Az akció során rengeteg kreatív videó született. A versenyt Varga Livius nyerte.

4. Lovasi András felajánlása
A Kiscsillag frontembere a Raktárkoncertért kapott 1 millió forintot bedobta közösbe, mondván: a pénzből a neki tetsző zenekarok ingyen stúdiózhatnak nála. Arra viszont nem számított, hogy 376 együttes jelentkezik a lehetőségre. Közülük kiválasztott 14-et, plusz 12 féláron vehet fel nála dalokat. Így lett az 1 millióból 2,5 millió forintos támogatás.

5. Voltak idén koncertek
Az év első 70 napjában legalább voltak bulik. Az év koncertje versenybe sokan nem nevezhetnek, de fellépett a Slipknot, a Kowalsky meg a Vega, a Hiperkarma és a Dream Theater is az Arénában. Meg persze volt még sok más egyéb buli.

6. Zenészbabák születtek
Vírus ide vagy oda, a gólya üzemelt ebben a helyzetben is. Apa lett a Pannonia Allstars Ska Orchestra énekese, KRSa, világra jött Csemer Boglárka második kislánya, Imola, Fekete Dávidnak pedig ikrei születtek. Szalóki Ági és Dér Heni épp gyermeket vár.

7. Zenei közvélemény-kutatás fiatalok ízléséről
Született egy elég jó közvélemény-kutatás a 14 és 24 év közötti fiatalok körében a DUE Médiahálózat által. A szervezet a megkérdezettek zenei ízlésére volt kíváncsi, egészen pontosan arra, hogy milyen magyar zenei produkciókat ismernek és kedvelnek. A közel 500 ember válaszából az derült ki, hogy a Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar Magyarországon a fiatalok körében. A kutatási anyagot alapul véve, edukatív jelleggel Nagy Diák Zenei Teszt névvel online játékot indított a DUE Médiahálózat. További infó itt.

8. Három magyar zenész esélyes a Grammy-díjra
Több kategóriában is feljutott a 2021-es Grammy-díj előkészítő szakaszának végső fázisába, vagyis az úgynevezett consideration listára a New Yorkban élő magyar énekesnő, Pankovits Nikolett. Borlai Gergő dobos a The Missing Song című szólólemezével a legjobb kortárs instrumentális album kategóriában van versenyben. Az ugyancsak az Amerikai Egyesült Államokban élő Németh Ferenc dobos pedig a legjobb instrumentális jazz album kategóriába került a Grammy consideration listára a Freedom című idei albumával.

9. Hangszert a kézbe
Szintén a Hangszeresek Országos Szövetségének projektje, melynek során városról városra költöztetnek interaktív zenei kiállítást. Az ismeretterjesztő sorozatnak köszönhetően a gyerekek megismerhetnek és kipróbálhatnak hangszereket, részt vehetnek rendhagyó ének-zenei órákon. A covid miatt a sorozat csak a januárt és a februárt élte meg idén, de a tervek szerint lesz jövőre is.

10. Nemzetközi vizeken a Stardust
A világ legnagyobb dallamos rockzenével foglalkozó lemezkiadója, a Frontiers Music négy lemezre szóló nyolcéves szerződést kötött a magyar Stardust zenekarral. Első albumuk, a Highway To Heartbreak világszerte kapható. Nem mellékesen a zenekar dalszerző-énekese, Horváth Ákos Charlie fia.

+ Fülesbagoly Tehetségkutatók
Nyilván hazabeszélünk, de imádjuk szervezni a Fülesbagoly Tehetségkutatókat. Jövőre is lesz 3 városban, sorrendben így: május 9. Debrecen, Nagyerdei Víztorony, július 9. Budapest, Kobuci Kert és szeptember 11. Martonvásár, Brunszvik-Beethoven Kulturális központ. Január második felében jövünk a részletekkel!

 És amikről még nem beszéltünk, de fontosak:

- a Carson Coma új lemeze
- Lemezjátszó estek a B32-ben
- Apey és Schoblocher Barbara duója
- Charlie 2020-as albuma
- a Hangfoglaló Program induló zenekarai
- a Hooligans két legutóbbi dala
- több együttes is megosztotta másokkal a raktárkoncertes gázsiját
- Dalfutár negyedik széria

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5416355992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ttibike 2020.12.26. 07:17:35

Maga a Raktárkoncert mint ötlet és véghezvitele nem fért bele a 10-be?

Nylul 2020.12.26. 16:15:45

Én az idei Hajós féle Dalfutár évadot említeném még, üdítően színvonalasra sikerült.
süti beállítások módosítása