Fülesbagoly

Összezárva: poszt-karantén szerelemről szól az MNoir új dala

2020. május 05. - Bagolyhír

A karantén lehetséges pozitív következményéről, vagyis végső soron a szeretetről szól a Minymist utódzenekara, az MNoir új dala. Mészáros István és zenésztársai az Összezárva című szerzeményt még a kijárási korlátozások előtt kezdték írni, de a jelenlegi helyzet hatására pozitív hangulatú poszt-karantén szerelmes dal lett belőle.

osszezarva_foto_3.jpg

Március elején adtuk hírül, hogy Mészáros István, aki az elmúlt években a szólóprojektnek indult Minimyst zenekarral ért el sikereket, MNoir alkotói néven folytatja a munkát Öllős Dáviddal (gitár, basszusgitár) és Papp Gergellyel (dob, ütőhangszerek). Az alapvetően gitár-basszusgitár-dob felállású trió letisztult hangszerelésű, életigenlő, mély szövegvilágú zenét játszik magyar és angol nyelven. Néhány nappal a korlátozások bevezetése előtt debütált a Slowing Down című új daluk itt, a Fülesbagoly blogon, amely afféle próféciának tekinthető.

-A Slowing Down (Lassítás) a vírushelyzet első hetében jelent meg, de ez nem volt szándékos. Ennek a dalnak a zenei egyszerűségét szerettük volna továbbvinni immár egy magyar nyelvű dalban, bár a hangszerelés kicsit sűrűbb lett. Az „Összezárva" nem egy tervezett dal volt, hiszen a refrén néhány sora és dallama már régen megvolt, de hónapok óta nem tudtam vele mit kezdeni. Úgy látszik, tényleg a járványhelyzet és a párom - akivel szívesen vonultam el - kellett ahhoz, hogy ez az új dal megszülethessen. Mivel a kijárási korlátozást maximálisan tartani szerettük volna, a vázlatot, az éneket, a vokálokat, az akusztikus gitárt és a szintiket én adtam hozzá otthon, erre játszott rá Öllős Dávid elektromos gitárokat és basszusgitárt, élő dobmintákból pedig Papp Gergővel rakták össze a ritmus alapokat. A hangmérnöki munkák kapcsán pedig Csészi (Cs. Szabó Zoltán) sokat dolgozott rajta a szokásosnál szűkebb technikai lehetőségekkel. A szövegvideót karanténba burkolózó, üres utcákkal teli amerikai városokban készült drónfelvételekből állítottuk össze– mondta Mészáros István.

Az MNoir alapítója úgy véli, hogy ha valamilyen nagyszabású esemény történik a világban, akkor a művészetnek valamilyen módon reflektálnia kell rá és interpretálnia kell a hatásait. Egy ilyen élmény hatására pedig mindenkinek fel kellene tennie azt a kérdés, hogy „több lettem-e általa annál, mint ami előtte voltam?”

-Az adott helyzetben a kapcsolatokra is kihat ez a gondolat: a karantén, az összezártság eltávolítja vagy összekovácsolja a feleket. Az Összezárva című dalunkban mi a pozitív forgatókönyvet ünnepeljük, így lett ez egy poszt-karantén szerelmes dal. Bízunk abban, hogy ez a dal a közösségi felületeken legalább annyi örömet tud majd okozni, mint random ugrándozó labrador kölykök egy májusi réten, így mi is felszálltunk a karantén-dal vonatra Mentségünkre szóljon, hogy minden dallam, minden sor ihletett, és nem erőlködtünk. „Jött néma, igaz öleléssel”, de puhány szentimentalitásunkat ezek után nehezen fogjuk tudni leplezni- tette hozzá Mészáros István.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4615661442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása