Fülesbagoly

Ellie Goulding nem tudta, mivel jár a hírnév

2020. március 09. - tothjutka

A pályafutása kezdetén felkészületlenül érte Ellie Gouldingot, hogy a hírnév mennyire sok feszültséggel jár. Az idei Strand Fesztiválon is koncertező brit énekesnő egy, a mentális egészségről szóló konferencián beszélt a zenészekre nehezedő nyomásról.

ellie-goulding-2-625x302.jpg

Ellie Goulding 2009 óta él reflektorfényben, de a karrierje elején fogalma sem volt arról, hogy a hőn áhított siker mennyi elvárással és feszültséggel jár majd. Az énekesnő egy londoni konferencián beszélt erről, amelynek a mentális egészség volt a témája. Ellie Goulding elmondta, mennyire kemény volt az első pár év, amikor a kamerák elé lökték, miközben neki le kellett küldenie a személyiségéből eredő félénkségét. –„Azt hittem, hogy ez a normális, és az életem onnantól kezdve mindig ilyen leszek, és nincs jogom panaszkodni, mert én választottam. Csak az utóbbi négy évben kezdtem úgy érezni, hogy ennek nem feltétlenül kell ilyennek lennie. Jó lett volna, ha már az elején kaptam volna egy kis segítséget” – mondta az énekesnő. Ellie Goulding elismerte, hogy voltak nagyon komoly mélypontjai is a karrierje során, de most jól van.

Az énekesnő felidézett egy konkrét esetet is, amikor jobb lett volna, ha a józan eszére és a megérzéseire hallgat ahelyett, hogy mindenkinek megpróbál megfelelni: - „ Emlékszem, egy alkalommal nagyon rosszul voltam. Már öt éve folyamatosan turnéztam, ki voltam merülve és elment a hangom. Élő rádiófelvételre kellett mennem, de éreztem, hogy nem tudok megfelelő színvonalon énekelni, ezért le akartam mondani a fellépést. Csakhogy azzal fenyegettek, hogy ha ezt megteszem, soha többé nem dolgoznak velem és feketelistára tesznek. Úgy éreztem, nem engedhetem meg magamnak, hogy nemet mondjak, mert elhallgattatnak és kárba vész mindaz, amiért addig keményen dolgoztam.”

A konferencia egy másik résztvevője, a brit Radio1 egyik műsorvezetője, Maya Jama arról beszélt, hogy a karrierje elején három évig nem mert szabadnapot kivenni, annyira meg akart felelni az elvárásoknak. Ez a kimerültség viszont hosszú távon nagyon káros. Maya Jama és Ellie Goulding azonban kiemelte, hogy a szórakoztatóiparban az utóbbi négy évben pozitív változás kezdődött, és jobban figyelnek a mentális egészségre. A konferencia résztvevője volt Ben Mortimer, a Polydor lemezkiadó társelnöke is, aki megerősítette, hogy manapság jobban vigyáznak a fiatal művészekre, mint egy évtizeddel ezelőtt. A kiadónál 2016-ban több intézkedést vezettek be, amelyek segítenek a művészeknek leküzdeni a szorongást, megelőzni a depressziót és egyéb mentális problémákat. Mint mondta: - „Pár éve, ha egy művész naptárában volt egy üresedés, azonnal megnéztük, hogy mit tehetünk be oda. Tudom, ezért borzalmasan hangzik, de mi úgy hittük, ez a dolgunk. Ha ma ránézek Ellie naptárára és van benne pár üres nap, akkor örülünk, hogy elmehet pár napra pihenni. Nem pakoljuk tele a naptárát kötelező programokkal”- mondta Ben Mortimer.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a közösségi média egyszerre áldás és átok. Maya Jama műsorvezető úgy védekezik a káros hatások ellen, hogy időnként szüneteket iktat be, és hosszabb ideig távol tartja magát a Twittertől, Facebooktól, Instagramtól és társaiktól. Ellie Goulding ugyanakkor úgy vélte, hogy egy ismert ember, egy művész manapság nem teheti meg, hogy teljesen elhagyja a közösségi médiát, mert akkor „láthatatlanná” válik. Ellie Gouldingnak a sport, a filmek és az irodalom segít a feltöltődésben: - „Ha egy kicsit megrogyok, nem a Twitterre rohanok, hogy elolvassam, mit írnak rólam az emberek. Néha megnézek egy dokumentumfilmet vagy egy bugyuta vígjátékot, legtöbbször pedig előveszek egy könyvet és olvasok. Nekem az segít, ha elmerülhetek egy történetben.”

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9315512476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása