Fülesbagoly

Az Iron Maiden új söre olyan, mint a citromízű banán

2019. március 14. - tothjutka

Hatodik sörkülönlegességével rukkol elő az Iron Maiden zenekar és a Robinsons Brewery. A Trooper márkanév alatt készült Sun And Steel nevű világos sörben a tradicionális japán ital, a szaké élesztőjét használják fel.

iron_maiden_beer.png

Az Iron Maiden eddig ötféle sört hozott forgalomba a Trooper márkanév alatt, de a zenekarral együttműködő Robinsons Brewery a mostaninál összetettebb sört még nem készített. A kettős érlelésű világos sörben ugyanis a hagyományos japán alkoholos ital, a szaké (közismert nevén rizsbor, bár egészen más eljárással készül, mint a bor – a szerk.) élesztőjét használják fel. Ezzel a házasítással eddig elképzelhetetlen találmányt, afféle citromízű banánt hoztak létre, mint amiről a hatvanas években a Metro együttes énekelt.
 
A sör ötlete Bruce Dickinson frontembertől származik. A zenész egyik régi barátja és az Iron Maiden egyik rajongója történetesen George Yusa, aki a Japánban, Fukushimában található, 300 éves, családi szaké manufaktúra, az Okumatsu Saké Brewery tulajdonosa. A két férfi 2016 őszén felkereste a brit Robinsons sörfőzde vezetőjét, Martyn Weekst, és hármuk beszélgetéséből született meg a végső ötlet. Bruce Dickinsont felvillanyozta, hogy a két szakember szerint megvalósítható az elsőre egészen hihetetlennek tűnő szaké-sör, így megszülethetett a Sun And Steel, amelynek palackjához a zenész tervezte a címkét is.   
 
George Yusa a szaké élesztőjét 2017-ben vitte el az énekesnek Londonba, amikor az Iron Maiden az O2 Arénában koncertezett, majd az élesztőt Bruce Dickinson szállította le a Robinsons vezető sörfőző mesterének. Miután megkapták a japán kormány engedélyét is ahhoz, hogy a szaké élesztőjét sörfőzéshez használhassák, Martyn Weeks és csapata megkezdhette a kísérletezést.
 
- „Ez egy elképesztően izgalmas projekt volt. Két és féléve támadt ez az őrült ötletem, hogy próbáljunk meg szaké-sört készíteni, és most itt van. Martyn és a csapata őrült tudósok módjára dolgoztak azon, hogy ez létrejöhessen, és az eredmény egy egészen egyedi, hibrid sör, aminek fantasztikus az ízvilága. A Trooper söreink kedvelői kérték, hogy készüljön világos sör is. Hát íme. De szerintem álmukban sem gondolták volna, hogy ezzel fogunk előrukkolni”- mondta Bruce Dickinson.
 
Az Iron Maiden új söre, a Sun And Steel a nevét az 1983-as Piece of Mind-lemezen szereplő dalról kapta. Az albumot a japán szamuráj, Miyamoto Musashi élete inspirálta.

A Sun And Steel azért hibrid sör, mert a kétféle élesztővel duplán érlelik. Először elkészül a világos sör a hagyományos módon, majd a szaké élesztővel újra megérlelik. Az eredmény a beszámolók szerint kellemes, enyhén gyümölcsízű, pilsner típusú sör.
 
Az első palackokat május 6-ától – a Trooper márka 6. születésnapjától - lehet megvásárolni, de egyelőre kizárólag az Egyesült Királyságban. A tervek szerint a különleges Iron Maiden-sört az év második felében kezdik forgalmazni világszerte.  

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2014687868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2019.03.15. 10:02:59

Múltkor hoztam 4 palettányit a sörfőzdéből. Jó hely, van múzeumuk is.
süti beállítások módosítása