2018. nov 17.

Most már szégyelli magát Lennon gyilkosa

írta: tothjutka
Most már szégyelli magát Lennon gyilkosa

Csaknem negyven évvel John Lennon meggyilkolása után már szégyent érez Mark David Chapman. Az életfogytig tartó büntetését töltő férfi azon a meghallgatáson, amelyen tizedszer is elutasították a kegyelmi kérvényét arról is beszélt, hogy majdnem meggondolta magát a merénylet napján.

chapman.jpg

Mark David Chapman tizedik kegyelmi kérvényét is elutasították az erről szóló meghallgatáson. Az augusztusi ülés leiratát most hozták nyilvánosságra, amelyről az AP hírügynökség is beszámolt. A férfi, aki 1980. december 8-án az otthona, a New York-i Dakota Ház előtt lőtte le a világhírű zenészt,  a meghallgatáson úgy fogalmazott: - „Harminc éve nem tudtam volna kijelenteni, hogy szégyellem magam, de most már tudom, mi a szégyen”.

Chapman a kegyelmi kérvénye elbírálásakor arról is beszélt, hogy Lennon kedvessége miatt kevésen múlott, hogy mégse kövesse el jó előre megtervezett gyilkosságot. A férfi ugyanis  gyilkosság délelőttjén más rajongókkal együtt dedikáltatta Lennonnal a Double Fantasy című lemezét, az élmény és a személyes találkozás pedig annyira „hihetetlen” volt számára, hogy elbizonytalanodott és kis híján lefújta  a tervét. – „Akkorra már túl mélyen voltam benne, de emlékszem, hogy átfutott a fejemen a gondolat, hogy ’Haver, itt van a lemeze, amit dedikált neked. Menj haza!’ De akkor már nem tudtam csak úgy hazamenni.”

Chapman felesége, Gloria szerint a férfi már két hónappal korábban is azért utazott hawaii otthonukból New Yorkba, hogy végezzen John Lennonnal, de akkor meggondolta magát. – „Nagyon rémült volt, és azt mondta, hogy híres akar lenni, ezért akart végezni John Lennonnal, de az én szerelmem megmentette őt és végül mégsem tette meg” – árulta el az asszony röviddel a meghallgatás előtt.

Mark David Chapman azt mondta az ülésen, hogy az elsődleges célja az volt John Lennon halálával, hogy híres legyen, vagyis nem a zenésszel szemben voltak ellenérzései. Azért választott üreges hegyű lövedéket, hogy biztosra menjen és Lennon meghaljon, közvetlenül a lövések után pedig megbizonyosodott arról, hogy Lennon nem szenvedett. Chapman azt is hozzátette, hogy most már úgy érzi, hogy a tette értelmetlen volt. 

A kegyelmi kérvényekről döntő New York-i bizottság ezzel utasította el tizedszer is Chapman beadványát: „Beismerte, hogy körültekintően tervezte meg és vitte véghez egy világhírű ember meggyilkolását csakis abból az okból, hogy hírnevet szerezzen magának. Bár minden ember élete ugyanolyan értékes, mégis egy világszerte tisztelt és milliók által szeretett művész életét oltotta ki. Azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a fájdalmat és szenvedést, amit a művész családjának, a barátainak és tisztelőinek okozott, durván megsértette az emberi élet szentségét, illetve mások érzéseit”. 

Szólj hozzá

Hírek John Lennon