2018. okt 31.

Pert fontolgat a Queen ellen a Bohemian Rhapsody rendezője

írta: tothjutka
Pert fontolgat a Queen ellen a Bohemian Rhapsody rendezője

Pert fontolgat Bruce Gowers, aki 1975-ben rendezte a Queen Bohemian Rhapsody című dalának klipjét. A művész úgy érzi, hogy jóval több pénz járna neki, mint amennyit az azóta ikonikussá vált munkájáért egykor kapott.

bruce_gowers.jpg

Bruce Gowers rendezőt 1975-ben kérte fel a Queen arra, hogy készítse el a Bohemian Rhapsody című dalhoz a promóciós kisfilmet, amely zenetörténeti jelentőségű munkává vált. Sokan ugyanis ennek tulajdonítják a videóklip-korszak indulását. A rendező 3500 angol fontot kapott a forgatási költségekre, amiből az ő fizetése nagyjából 500 font volt. A klip óriási sikert aratott, a rendezőt pedig más művészek, például a Rolling Stones, a Kiss, a Genesis, a Bee Gees, Chaka Khan, Mike Oldfield, Prince, Rod Stewart és mások is felkérték munkákra, amelyek egy Grammy-díjat (a Huey Lewis and The News „The Heart of Rock and Roll” című dalának klipjéért), valamint három Emmy-díjat hoztak neki az évek alatt.

Bruce Gowers mégsem elégedett, sőt éppen azon gondolkodik, hogy pert indít. Mint egy interjúban elmondta, tavaly látta a Queen egyik koncertjét, amelyen már Adam Lambert énekelt, és akkor jött rá, hogy a zenekar milyen sok pénzzel tartozik neki. – „Több mint 40 éve használják a klipemet és egy petákot sem fizettek érte. Ezért nyugodtan beperelhetném őket, hiszen minden egyes fellépésükön használják, én pedig ebből nem kapok semmit”.

A rendező azt elismerte, hogy a Queen semmilyen szerződést nem szegett meg, mégis úgy érzi, hogy morálisan neki van igaza: - „Akkoriban egy új világ kezdődött, senki sem a pénzért csinálta. Imádtam a Queennel dolgozni, klipet forgatni és aztán látni a tévében. Szerintem sok fiatal rendező volt hozzám hasonló helyzetben, és úgy érzem, hogy a zeneipar kihasználta őket”.

Akkor kezdett a pereskedésen morfondírozni, amikor tavaly élőben látta az Adam Lambert énekessel újra turnéző Queen egyik koncertjét a Hollywood Bowlban, és a színpadi műsorban felhasználták az 1975-ös Bohemian Rhapsody videóklipet. – „Mintha villámcsapás ért volna. Te jó ég, évek óta ezt csinálják! Talán megérdemelném, hogy utánaszámoljunk a dolgoknak. Ezt a klipet csak a YouTube-on 667 milliószor nézték meg az emberek, ami nekik szintén bevételeket hozott”.

A rendező az interjúban azt is felidézte, hogy a videó forgatása négy órát vett igénybe, és mire végeztek, a zenekar még éppen odaért zárás előtt egy italra egy közeli kocsmába. Azt azonban senki sem tudta, hogy a vágott verziót vajon elfogadja-e a BBC Top of The Pops című műsora, és a klip adásba kerül-e.

Bruce Gowers még három klipet készített a zenekarral, de aztán búcsút intett nekik, mert más megbízást kapott. Freddie Mercury ezt rossz néven vette, emiatt egy londoni étteremben a vita „ordibálóversennyé” alakult át. – „Freddie úgy érezte, hogy elárultam őket, és nem akarta megérteni, hogy nem állok szerződésben a Queennel, szabadúszóként pedig azt vállalok el, ami éppen szembejön. Ezután az eset után soha többé nem beszélgettünk normálisan, felnőtt módjára”.

A rendező azt állítja, hogy az ordibálásba torkollt vita után többé már nem is érdekelte, hogy újabb Queen-klipet rendezzen. – „Számomra Freddie volt a zenekar. Egy videóklip miatt pedig elég durva lett volna lecserélni a frontembert, nem igaz?”

A Freddie Mercury életéről és a Queen töténetéről szóló film – amelynek szintén Bohemian Rhapsody a címe – nemzetközi premierje október 24-én volt, nálunk pedig november 1-jétől látható a mozikban.

Szólj hozzá

Hírek Queen