2018. sze 18.

Bérczesi Robit lapattintotta a Füles

írta: NagySzabolcs
Bérczesi Robit lapattintotta a Füles

A Hiperkarma énekeséről, Bérczesi Robiról ír könyvet Kiss László. Az életregény javában készül, és jövőre jelenik meg. A műből most mutatunk egy erős részletet.

brobi1.jpg

A könyv készültéről maga a szerző, Kiss László adott hírt a Facebook-oldalán. Ő volt az, aki korábban Farkas Zotya Ektomorf-főnök életét is papírra vetette. Laci most ezt írja új művéről: "Még nem látni mindent teljesen, még kicsit kásás a kép, de alakul szépen a történet: Bérczesi Róbert életregényét írom, írjuk. Itt éppen ketten a hűtőnél, rajta a naptár.

kisslaci.jpgFotó: Szodorai Regina

Bátran kijelenthető, hogy Bérczesi Robi élete könyvért kiáltott. Közismert, hogy súlyos drogproblémái voltak, erről az RTL Klub is sokat forgatott a Szelfi című reality műsorába. És hát az alábbi kis ízelítőből is az derül ki, hogy egy olvasmányos életrajzi könyv készül. Íme:


"Jobb híján az elvonulást választottam, a saját kis belső világomat építgettem, de legalább mire iskolába mentem, nagyjából megtanultam írni és olvasni. Rajzolgattam, verseket, novellakezdeményeket is írtam, rajzpályázatokon indultam. Egyszer egy országos pályázaton tízezer jelentkező közül nyolcszáznak állították ki a rajzait, és az enyémet is beválogatták. Anyuék nagyon büszkék voltak rám. A téma a háború volt. Az én rajzomon egycentis katonák ölték egymást egy nagyméretű, A2-es lap alján. Semmi egyéb, csak az óriás üres felület és a legalul harcoló parányi emberkék. Ez tökéletesen összefoglalja, amit a háborúról most is gondolok. Rengeteg elképzelésem volt, működött a fantáziám. Valamikor a nyolcvanas évek elején futott egy takarékossági reklám a tévében, amelyben egy dal szólt: „jöjjön Walaki, fogy az energia, jöjjön Walaki, szökik a pénz”. A reklámfilmben megénekelt Walaki egy piros kis figura volt, nagy sárga W-vel a mellkasán. Belőle kiindulva rajzoltam meg képregényben a fekete ruhába öltöztetett Senky alakját. Senky abban különbözött Walakitől, hogy nem takarékoskodásra ösztönzött, hanem inkább módszeresen tönkretette a háztartási gépeket. Nem nyertem vele semmit, pedig szerintem jó ötlet volt. Küldtem pályamunkát a Füles magazinnak is, ahonnan meg azt a választ kaptam, hogy a képregényem kiforratlan. Biztosan igazuk volt, nem emlékszem tisztán ezekre a munkáimra, egyedül az van meg, hogy kidobom őket. Őszintén szólva, komoly rajzosnak azt tartom, aki, mondjuk, le tud rajzolni engem úgy, hogy hasonlítsak is magamra, hogy az ábrázolt alak engem idézzen föl, akár karikatúráról, néhány vonalról, akár kidolgozott realisztikus rajzról legyen szó. Én sose tudtam úgy megrajzolni egy figurát, hogy oldalról vagy szemből teljesen ugyanaz legyen, mint akiről a rajzot készítettem. Becsülöm és művésznek tartom azt, aki ilyet tud. [...] Az is érdekelt egészen kisgyerekkoromtól fogva, hogy aki alkot, vajon honnan nyeri az ehhez szükséges energiát, honnan kapja az ötleteit, van-e köze ennek bármilyen természetfölötti erőhöz. Vagy, hogy van-e Földön kívüli élet? Egyszer felhívtak egy pécsi rádiótól. Arról érdeklődtek, megengedném-e, hogy egy UFO-megfigyelő állomást létesítsenek az erkélyünkön. Kölyök voltam, de már nem kisgyerek, mégsem tartottam furcsának, hogy ilyen ügyben keresnek, és pont engem. Habozás nélkül igent mondtam, amire közölték, hogy nagyszerű, adjam meg a címem, küldenek egy ajándékot. Napokon belül csomagom érkezett, egy 90 perces üres Sony magnókazetta. Nincs kizárva, hogy csak ismerősök szívattak, azóta sem tudom, hogy kinek a keze volt benne, mindenesetre erre a magnószalagra kerültek fel a BlaBla későbbi demói."

A könyv jövőre jelenik meg, az Athenaeum kiadó gondozásában.

Szólj hozzá

Hírek Bérczesi Róbert Hiperkarma Kiss László