2018. aug 19.

70 éves Robert Plant, íme 7 kiváló Led Zeppelin dal!

írta: Leirer Tímea
70 éves Robert Plant, íme 7 kiváló Led Zeppelin dal!

Augusztus 20-a, Szent István ünnepe, nemzeti ünnepünk, de a rock rajongók ünnepe is. A műfaj egyik ikonja, a Led Zeppelin énekese, Robert Plant holnap lesz 70 éves. 7 kihagyhatatlan Zeppelin dallal köszöntjük őt.

robert-plant.jpg

Robert Plant a Led Zeppelin tagjaként vált milliók bálványává. Imádják erőteljes színpadi jelenlétéért, óriási hangterjedelméért és misztikus szövegeiért. A Led Zeppelin be 1968-ban került, akkor nyáron Jimmy Page éppen újjá szerveztez zenekarát. Eredetileg Terry Reid-et akarta megnyerni énekesnek, ő azonban Plantet ajánlotta maga helyet. Jimmy Page személyesen ment le Birmingham-be, ahol Plant a Tanárképző Főiskolán játszott aznap éjszaka. Page-re nagy hatással volt az énekes, megtörtént a nagy találkozás, amely aztán évtizedek múlva is hatással volt a rockzenére és amelynek az alábbi klasszikusokat is köszönhetjük. A Led Zeppelin hét fantasztikus számával kívánunk boldog hetvenedik születésnapot Robert Plantnek!

1. Good Times, Bad Times
Ez a dal a Led Zeppelin 1969-es, debütáló albumának a nyitódala volt. Bár korszakalkotó jelentőséggel bírt, nagyon ritkán játszották színpadon, 2007-ben, a Led Zeppelin emlékkoncerten viszont ezzel indították a bulit.

2. Whole Lotta Love
A zenekar egyik legsikeresebb és leghíresebb dala lett, amelyet koncertfelvételként is megjelentetettek. A stúdióváltozat a blues legenda, Willie Dixon egyik dalára épült, aki emiatt be is perelte a csapatot.

3. Communication Breakdown
Ez volt az egyik első olyan Led Zeppelin sláger, amelyen Jimmy Page és Robert Plant közösen dolgoztak. Ez az egyik olyan dal, amelyet minden egyes fellépésén előadott a zenekar, általában indító számként.

4. Immigrant Song
A szövegében mitikus alapokra építkező, zeneileg pedig igen összetett Immigrant Sont 1970-ben, a Led Zeppelin harmadik albumán jelent meg. Bár a vikingek történelmének állomásait sokan nem tudták értelmezni, a közönség imádta a dalt, a 16. helyig jutott az amerikai Billboard listán.

5. Black Dog
A dal 1971-ben, a Led Zeppelin negyedik albumán jelent meg. Sokan emlegetik úgy, mint a legszebb vokális részeket tartalmazó Zeppelin slágert.

6. Stairway To Heaven
Ezt a dalt azok is ismerik és legtöbbször szeretik is, akik nem rajongói sem a zenekarnak, sem a rockzenének. Nagyívű, gyönyörű ballada, amelyben fantasztikusan szólal meg Robert Plant hangja. Jimmy Page s Robert Plant együtt írták a zenekar negyedik albumára.

7.Kashmir
Ez a dal a korábbiaknál néhány évvel később, 1975-ben, a Led Zeppelin hatodik stúdió albumán, a Physical Graffitin jelent meg. A zenekar leginkább progresszív dalaként szokták emlegetni.

Szólj hozzá

Hírek Led Zeppelin Robert Plant