Fülesbagoly

70 éves Robert Plant, íme 7 kiváló Led Zeppelin dal!

2018. augusztus 19. - Leirer Tímea

Augusztus 20-a, Szent István ünnepe, nemzeti ünnepünk, de a rock rajongók ünnepe is. A műfaj egyik ikonja, a Led Zeppelin énekese, Robert Plant holnap lesz 70 éves. 7 kihagyhatatlan Zeppelin dallal köszöntjük őt.

robert-plant.jpg

Robert Plant a Led Zeppelin tagjaként vált milliók bálványává. Imádják erőteljes színpadi jelenlétéért, óriási hangterjedelméért és misztikus szövegeiért. A Led Zeppelin be 1968-ban került, akkor nyáron Jimmy Page éppen újjá szerveztez zenekarát. Eredetileg Terry Reid-et akarta megnyerni énekesnek, ő azonban Plantet ajánlotta maga helyet. Jimmy Page személyesen ment le Birmingham-be, ahol Plant a Tanárképző Főiskolán játszott aznap éjszaka. Page-re nagy hatással volt az énekes, megtörtént a nagy találkozás, amely aztán évtizedek múlva is hatással volt a rockzenére és amelynek az alábbi klasszikusokat is köszönhetjük. A Led Zeppelin hét fantasztikus számával kívánunk boldog hetvenedik születésnapot Robert Plantnek!

1. Good Times, Bad Times
Ez a dal a Led Zeppelin 1969-es, debütáló albumának a nyitódala volt. Bár korszakalkotó jelentőséggel bírt, nagyon ritkán játszották színpadon, 2007-ben, a Led Zeppelin emlékkoncerten viszont ezzel indították a bulit.

2. Whole Lotta Love
A zenekar egyik legsikeresebb és leghíresebb dala lett, amelyet koncertfelvételként is megjelentetettek. A stúdióváltozat a blues legenda, Willie Dixon egyik dalára épült, aki emiatt be is perelte a csapatot.

3. Communication Breakdown
Ez volt az egyik első olyan Led Zeppelin sláger, amelyen Jimmy Page és Robert Plant közösen dolgoztak. Ez az egyik olyan dal, amelyet minden egyes fellépésén előadott a zenekar, általában indító számként.

4. Immigrant Song
A szövegében mitikus alapokra építkező, zeneileg pedig igen összetett Immigrant Sont 1970-ben, a Led Zeppelin harmadik albumán jelent meg. Bár a vikingek történelmének állomásait sokan nem tudták értelmezni, a közönség imádta a dalt, a 16. helyig jutott az amerikai Billboard listán.

5. Black Dog
A dal 1971-ben, a Led Zeppelin negyedik albumán jelent meg. Sokan emlegetik úgy, mint a legszebb vokális részeket tartalmazó Zeppelin slágert.

6. Stairway To Heaven
Ezt a dalt azok is ismerik és legtöbbször szeretik is, akik nem rajongói sem a zenekarnak, sem a rockzenének. Nagyívű, gyönyörű ballada, amelyben fantasztikusan szólal meg Robert Plant hangja. Jimmy Page s Robert Plant együtt írták a zenekar negyedik albumára.

7.Kashmir
Ez a dal a korábbiaknál néhány évvel később, 1975-ben, a Led Zeppelin hatodik stúdió albumán, a Physical Graffitin jelent meg. A zenekar leginkább progresszív dalaként szokták emlegetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6514189547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spectroli 2018.08.19. 17:22:01

Korábban volt már itt vitám a Led Zeppelinnel kapcsolatban, én ugyan túlértékeltnek tartom őket, de az itt felsorolt hét számból öt tényleg nagyon jó, a másik kettő (Whole Lotta Love és Black Dog) esetén is csupán a szöveggel van bajom, ha szimplán zeneileg nézem, akkor kiválóak. Az én kedvenc számom tőlük a No Quarter.

Neduddgi! 2018.08.20. 19:31:28

Nem rossz a No Quarter, a monumentális rock alapműve. Az én kedvencem tőlük egy sima blues: Since I've Been Loving You.

gyurma6 2018.08.20. 19:58:11

A No Quarter legjobban a 72 es nyugati parti koncerteken játszották ( 72 live california) John Paul Jones szenzácios zongorajátékaval, Page gitárkisérete, és Bonham tökéletesen időzitett dobolásával. Több koncertet adtak, szinte 2 szer ugyanugy sosem játszották, 20-33 percig ment. Iszonyatosan jók. Vagy 6-7 változatát szoktam hallgatni. Ugyanigy kihagyhatatlan a How Many More Times

spinat 2018.08.21. 10:18:52

ha már Plantról van szó, a Zep 38 évvel ezelött oszlott fel. Nem sikerült töle valami újabb dalt is berakni? épp mostanában jött ki új lemeze.

ttomi1982 2018.08.21. 11:22:01

A No Quarter az egyik legzseniálisabb Zepp szám, annál csak a Tools feldolgozása jobb.
süti beállítások módosítása