2018. júl 29.

Tíz megdöbbentő dalfeldolgozás

írta: tothjutka
Tíz megdöbbentő dalfeldolgozás

Vannak emblematikus slágerek, amelyek évek, évtizedek óta milliók kedvencei. Ha meghalljuk őket, azonnal beugrik az előadó, és más hangján elképzelni is nehéz ezeket a szerzeményeket. Összeállításunkban bemutatunk néhány gigaslágert, amelyekről álmodban sem gondoltad volna, hogy feldolgozások.


lenny_1.jpg

Janis Joplin utánozhatatlan hangján ismerte meg a világ a Piece of My Heart című dalt.

Pedig eredetileg Emma Franklin soulénekesnő – Aretha Franklin nővére- adta elő gyönyörűen, de egészen más stílusban, mint Joplin:

Ha fel kellene sorolnod néhány Rod Stewart-slágert, szinte biztos, hogy a Sailing köztük lenne. Ugye?

A The Sutherland Brothers 1972-ben debütált a dallal, vagyis Rod Stewart három évvel később egy feldolgozással ért el világsikert. Ma már nehéz más hanggal elképzelni ezt a dalt, pedig eredetileg így szólt:

Elvis Presley örök klasszikusa, a Hound Dog megvan?

Ugye, álmodban sem gondoltad volna, hogy nem az ő dala, sőt eredetileg egy énekesnő adta elő. Pedig így van. Big Mama Thornton hangján 1952-ben még így szólt a legendás sláger:

Ezek után mit tippelsz: Joe Cocker romantikus gigaslágere, a You Are So Beatiful vajon eredetileg az ő dala volt?

Naná, hogy nem. A slágert 1974-ben Billy Preston jelentette meg a Kids&Me című lemezén:

Egy lázadó generáció helyett szólt 1979-ben a The Clash dala, az I Fought The Law:

Pedig ezt a dalt eredetileg néhány jólfésült fiatalember, a The Crickets tagjai adták elő 1960-ban:

Listánk egyik legmegdöbbentőbb szereplője Freddie Mercury dala, a The Great Pretender. Ilyen, ahogy ismerjük:

És ilyen volt eredetileg, amikor a The Platters nevű énekegyüttes adta elő 1955-ben:

Lenny Kravitz rockhimnusza, az American Woman, amelyben Heather Graham színésznő az amerikai  „jó csaj”:

Gondoltad volna, hogy eredetileg 1970-ben adta elő a kanadai Guess Who nevű együttes? A zenekart 1987-ben iktatták be a kanadai Hírességek Csarnokába. Hazájukban életműdíjjal is jutalmazták őket a munkásságukért. Szóval még csak nem is egy ismeretlen bandáról van szó…

A Mr. Big egyik legismertebb dala a Wild World, amely az 1993-as ’Bump Ahead’ című lemezükön jelent meg és az évtized egyik legnagyobb slágere lett:

Eredetileg azonban 1971-ben Cat Stevens adta elő: 

Mariah Carey egyik legismertebb dala, a Without You. Így ismerjük mindannyian:

Az előbbi videó elején az énekesnő úgy vezette fel a produkciót, hogy szeretne elénekelni egy dalt, amit kislánykora óta nagyon szeret.  Az eredeti Without you ugyanis 1971-ben született és a Badfinger együttes adta elő:

The Verve zenekar rockhimnusza, a Bitter Sweet Symphony, aminek jellegzetes hegedűszólamait mindenki ismeri:

A hegedűk és a rock házasítása Grammy-díjat hozott a zenekarnak, pedig nem az ő találmányuk az újítás. A dal eredetije ugyanis az Andrew Loog Oldham Orchestra 1965-ös lemezén szerepelt, amelyen a The Rolling Stones dalait dolgozták át szimfonikusokkal, nagyzenekari stílusban.

Az Igazából szerelem című filmből ismert, kifacsart karácsonyi dal eredetijét a Wet Wet Wet nevű skót zenekar adta el. Csakhogy valójában ők sem az eredeti előadók. A Love Is All Around ugyanis 1967 nyarának egyik legforróbb slágere volt a brit toplistákon a The Troggs előadásában:

Csakhogy valójában ők sem az eredeti előadók. A Love Is All Around ugyanis 1967 nyarának egyik legforróbb slágere volt a brit toplistákon a The Troggs előadásában: 

A nyolcvanas években egyetlen slágert adott a világnak Glenn Madeiros, de a Nothing’s Gonna Change My Love For You által fennmaradt a neve, hiszen még ma is játsszák a rádiók.

Pedig a dal eredetijét a zseniális George Benson követte el két évvel korábban, 1985-ben:

Folytatása következik….

Szólj hozzá

Hírek