2017. dec 01.

Öt bandanév, amelynek furcsa eredete van

írta: RionaFbly
Öt bandanév, amelynek furcsa eredete van

Nem egyszerű jó bandanevet találni, ami hangzatos is, könnyen megjegyezhető és eredeti. Miről kapta a nevét a Duran Duran vagy a Depeche Mode, és vajon mit jelent a Nickelback? Utánajártunk mi ihlette a rocksztárokat a névválasztáskor.

5_bandanev_lead_kep.JPG

Nickelback

A Nickelback bizonyára az egyik legtöbbször rosszul kiejtett bandanevet tudhatja magának, az Egyesült Államokban. NickELback nem pedig NickLEback. (bár mi magyarok a fonetikus angolunknak köszönhetően általában jól ejtjük) Eredete egészen egyszerű, habár maga a nickel szó nem éppen elterjedt. Az egyszerű valóság a banda nevének eredetében nem más, mint hogy Mike Kroeger (Chad Kroeger énekes testvére) amikor éppen nem rocksztár, akkor egy kávéházban felszolgáló. Egy kávé átlagosan 95 centbe kerül, így Mike fél életét azzal töltötte, hogy 5 centeket azaz egy nickel-t adogatott vissza a vendégeknek, mely angol úgy hangzik, ‘Here is your nickel back.’ A bandát eredetileg egyébként Village Idiots-nak hívták, ami falusi idiótát jelent magyarul.

Linkin Park

Ha már a helyes kiejtést említettük, számos zenekar szenved az internet miatt azzal, hogy egy jól hangzó bandanevet azért könnyedén meg is találjanak a rajongók a világhálón is. Hasonló problémákkal küzdött a Linkin Park is, akik eredetileg Hybrid Theory néven futottak volna, de az első albumuk megjelenése előtt úgy döntöttek hogy inkább megváltoztatják nevüket a Lincoln Park-ra. Ez a domain név sajnos azonban már foglalt volt egy Santa Monica-i kirándulóhely által. Chester Bennington javaslatára, miszerint legyenek csak lazán Linkin Park, egy gyors ellenőrzést követően, mellyel megbizonyosodtak róla hogy a linkinpark.com még elérhető, azonnal lecsaptak a névre.

KISS

Sok olyan pletyka terjengett a bandáról, hogy nevük eredetileg Knights In Satan’s Service-nek kezdőbetűiből áll, de ezt a zenekar határozottan elutasította, mondván ők nem a gonosz szolgálói, inkább csak vicces, furcsa fazonok. Nevük eredetének igaz története nem ennyire sokkoló, Paul Stanley a zenekar énekese elmondta, hogy azért választották ezt a nevet, mert egyszerre veszélyes és szexi, habár a csók talán az egyik legkevésbé veszélyes cselekedet a világon, persze azért vannak kivételek. Paul Stanley szerint ilyen, amikor egy zsarut vagy egy karate edzőt kapsz le akartuk ellenére. 

Depeche Mode

Az 1980-ban alakult angol elektronikus pop-rock banda mostanában igen sokat jár Magyarországon. Jövőre fellépnek a Volt Fesztiválon és lesz egy önálló koncertjük is február 2-án a Papp László Budapest Sportarénában. Ki gondolná, hogy nevüket egy francia divatmagazintól loptak? A dépêche mode franciául annyit tesz, divatbemutató és ez az egyik ottani újság neve. Martin Gore a zenekar alapítója és gitárosa elmondta, hogy nagyon tetszett neki a magazin nevének hangzása, ezért választotta ezt zenekarának is. 

depechemode_magazin.jpg

Duran Duran

Az 1978-ban alapított banda neve valljuk be, baromi jól hangzik, de fogalmunk sincs mit is jelenthet. Az együttes a nevét Rodeg Vadim 1968-as Barbarella című science fiction filmjéből kölcsönözte, melynek antagonistája Milo O’Shea által alakított Dr. Durand Durand volt, aki mindent megtett azért, hogy pozitron sugarával elpusztítsa az emberiséget. A zenekarnak annyira megtetszett a film és a karakter, hogy kis változtatással ugyan de ezt a nevet választották.

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

Szólj hozzá

Kiss Hírek Linkin Park Depeche Mode Duran Duran Nickelback