Fülesbagoly

Trabantot utánoz Fischer Iván zenekara

2017. február 08. - matesas

Szimfonikus hangszereken jeleníti meg Fischer Iván zenekara, miképp közlekedik a legendás Trabant 601-es. A berlini Konzerthausorchester városuk előtt tiszteleg, a bagoly pedig az elmés muzsikusok előtt.

fischer_ivan.jpg

Az angol filmes szaknyelv foleynak nevezik azt a műveletet, amikor egy képsor alá zörejeket készítenek. Gyakran egészen más a hang forrása, mint amit a képernyőn látunk, a madárszárnyak susogásához bőrkesztyűben tapsolnak, a repedő csontokat fagyasztott salátalevelekkel csalogatják elő. A szakma első gyakorlója és névadója Jack Foley volt a negyvenes években. Valami hasonlót talált ki a Konzerthausorchester, akik Berlin előtt tisztelegve tizenhárom videót tettek közzé - írja a fidelio.hu.

A videókban hétköznapi helyszínek jelennek meg, egy büfé, egy játszótér, az állatkert, egy fotóautomata. Sőt, egy NDK-s nosztalgiabomba, egy 601-es Trabant. A videók hangeffektusait viszont szimfonikus hangszerek szolgáltatják: a cselló megszólalásig úgy nyikorog, mint egy gyerekhinta, a fagott fúvókája hápog, mint egy kacsa, a harsona berreg, mint egy motorcsónak. 

A zenekar egyébként Berlini Szimfonikus Zenekar néven alakult 1952-ben, hogy riválisa legyen a nyugati városrészben működő Filharmonikusoknak. Jelenlegi vezető karmesterük Fischer Iván, aki nem újította meg a 2018-ban lejáró szerződését.

Íme, a trabis jelenet:

És még néhány videó a berlini hétköznapokból:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr312237938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.02.09. 15:32:10

Nahát milyen cuki és mekkora művész, ez az Ádám.

Attilajukkaja 2017.02.09. 16:27:47

@Jakab.gipsz:
Szerintem a képen nem az Ádám van.

Silbermann 2017.02.11. 20:14:05

Ez nagyon nagy volt! Köszönjük! :)
süti beállítások módosítása