Fülesbagoly

A 20 legjobb rock/metal lemez 2016-ban

2016. december 01. - matesas

Elképesztő a felhozatal! Nyugodtan mondhatjuk, hogy idén maximálisan elkényeztettek bennünket kedvenceink, jobbnál jobb lemezekkel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Listánk széles spektrumot ölel fel: David Bowie és Korn, PJ Harvey és Metallica, Nick Cave és Green Day remekül megférnek egymás mellett.

nyitokep.jpg

Bár még egy hónap hátravan az esztendőből, a Fülesbagoly már összeállította a maga best of-ját 2016-ra. Bátorságunk csöppet sem indokolatlan, december már nem tartogat túl sok meglepetést, az előrejelzések szerint idén már nem jelenik meg olyan lemez, amely beleszólhatna 20-as listánkba. Elöljáróban csak annyit jegyeznénk meg: 2016. egy fantasztikus év a rock/metal színtér számára, zseniális lemezek sokasága született meg idén, nem volt egyszerű a választás. Hogy is lehetett volna az? Itt voltak a nagy visszatérők – Metallica, Pixies, Radiohead -, aztán voltak a nagy megérkezők – Gojira, Twelve Foot Ninja -, és itt voltak azok, akik pályafutásuk egyik csúcspontját nyújtva – Korn, Meshuggah, Melvins – vívták ki elismerésünket. Íme, a bagoly szubjektív listája, az élvezetek tárháza, őket hallgattuk a legszívesebben 2016-ban.

 

20. Blink-182 – California (2016. 07. 01.)

A Blink-182 hetedik stúdiólemeze nem a fantasztikus újításokról marad emlékezetes, a srácok a jól bevált receptet követik, lendületes, és habkönnyű mainstream-punkkal tartják életben a 90-es évek életérzését. Az album mérföldkő az együttes életében, az első lemez, amelyen Tom DeLonge helyett Matt Skiba énekel.

19. Hatebreed – The Concrete Confessional (2016. 05. 13.)

A metalcore királya, a Hatebreed hetedik stúdiólemezével jelentkezett idén májusban, és hiába az idő múlása, úgy tűnik, hogy ezekből az emberekből semmi sem ölheti ki az energiát. Ugyanakkor a fiúk a lemezen a pozitív üzeneteket helyezik előtérbe – persze erőteljes csomagolásban.

18. Megadeth – Dystopia (2016. 01. 22.)

Dave Mustaine képviseli az állandóságot a Megadeth-ben, a trash metal zenekar idén jelentette meg tizenötödik stúdiólemezét, és Mustaine körül ezúttal is cserélődtek a társak. Távozott Shawn Drover dobos és Chris Broderick gitáros is, mégis a Dystopia egy kifejezetten jó lemez lett.

17. The Melvins – Basses Loaded (2016. 06. 03.)

Az őrült Buzz Osborne és kevéssé bolond társai egy igazán különleges lemezzel rukkoltak elő a nyáron, az albumon szereplő számokat különböző basszusgitárosokkal rögzítették, így került elő a pakliból a gyérülő hajjal bíró Krist  Novoselic, a Nirvana egykori bőgőse is.

16. Meshuggah – The Violent Sleep Of Reason (2016. 10. 07.)

Megbuktál matekból? Itt az ideje, hogy beiratkozz korrepetálásra, a Meshuggah nevű svéd metal-szörny pedig a legnevesebb tanárok egyike. Idei lemezük különlegessége, hogy a dalokat minden tag egyidejű jelenlétével rögzítették, magyarán: élő stúdiófelvétel, némi utólagos kiigazítással.

15. Pixies – Head Carrier (2016. 09. 30.)

A Head Carrier az idén 30 éves zenekar hatodik lemeze, és bár a klasszikusokhoz képest egyáltalán nem veri ki a biztosítékot, egy Pixies-album sosem lehet annyira rossz, hogy ne kerüljön fel a best of listákra. Sajna, Kim Dealt ezen a lemezen már nélkülöznünk kell.

14. Kaada/Patton – Bacteria Cult (2016. 04. 01.)

Listánk egyik legkülönlegesebb szereplője a Faith No More frontember Mike Patton és a norvég zeneszerző John Kaada kollaborációja. Kísérleti komolyzene, amely megmutatja Patton legsötétebb oldalait, de a lemez a kreativitás határokon átívelő győzelmét is megtestesíti.

13. Twelve Foot Ninja – Outlier (2016. 08. 26.)

Az ausztrál alternatív-metal banda, a Twelve Foot Ninja még csak a szárnyait bontogatja, az Outlier csak a második nagylemezük, de a bagoly érzékeny szenzorai azt súgják: jó lesz odafigyelni erre a zenekarra, hatalmas potenciál rejlik bennük, és ezt most bizonyították is.

12. Gojira – Magma (2016. 06. 17.)

A francia banda már nem tartozik a kezdők közé, a Magma a hatodik lemezük, de nagyon úgy tűnik, hogy a banda olyan, mint a jó bor, a kor előrehaladtával egyre finomabbra érik, idei munkájuk mindenképpen a legösszetettebb, legsokoldalúbb alkotásuk.

11. Nick Cave and the Bad Seeds – Skeleton Tree (2016. 09. 09.)

Nick Cave-re nem lehet nem odafigyelni. Mágikus erővel bíró dalszerző, zenész, a hangulatok varázslója, aki ezúttal is nagyot alkotott. Az albumot áthatja a melankólia, Cave 15 éves fiának tragikus halála adja a lemez alaptémáit.

10. Iggy Pop – Post Pop Depression (2016. 03. 18.)

Nem akarjuk elhinni, de Iggy azt állítja, hogy a Post Pop Depression életműve utolsó nagylemeze. Iggy mindig is tökös csávó volt, így aztán egy hasonlóan vagány társat keresett a lemez elkészítéséhez. Azt gondoljuk, hogy Josh Homme (Queens of the Stone Age) személyében megtalálta a megfelelő személyt.

9. The Dillinger Escape Plan – Dissociation (2016. 10. 14.)

A Dissociation a DEP hatodik, egyben utolsó nagylemeze. Ben Weinman, a mathcore zenekar frontembere világossá tette, hogy a banda a csúcson szeretné befejezni pályafutását és ezzel az albummal alighanem sikerült is tartania magát ígéretéhez, a Dissociation nem okoz csalódást.

8. Red Hot Chili Peppers – The Getaway (2016. 06. 17.)

Az RHCP a rockzenei világ egyik legjobban eladható terméke, természetesen idei lemezük is nagy figyelmet érdemel, bár sajnos egyértelmű: Anthony Kiedis-ék már rég túl vannak a zeniten. Szerethető, profi lemez, de a bandát nem ezért a munkájáért imádjuk töretlen lelkesedéssel.

7. Radiohead – A Moon Shaped Pool (2016. 05. 08.)

A Coldplay és a Muse erősen táplálkozik a Radiohead lélekszaggató zenéjéből, de a két banda minden igyekezete ellenére sosem érhet Thom Yorke-ék nyomába. A Radiohead minden megnyilatkozása élményszámba megy, így van ez idei korongjukkal is.

6. PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project (2016. 04. 15.)

A fantasztikus tehetségű, aranytorkú Pj Harvey egy igazán politikus hangvételű, szebbnél szebb dalokat tartalmazó lemezzel jelentkezett. Polly Jean mindig tudja, hogy épp mi az az ügy, ami hangot érdemel, ezúttal a „remény” vezérszóba kapaszkodik ebben a fegyverek uralta világban.

5. David Bowie – Blackstar (2016. 01. 08.)

Ez egy nagyon nehéz lemez, a haldokló zseni hagyatéka, amelyet mindvégig áthat az elmúlás szelleme. A lista legnehezebben definiálható pontja, hiszen lehetetlen David Bowie-t egy inercia rendszebe kényszeríteni. Kötelező darab!

4. Deftones – Gore (2016. 04. 08.)

A Deftones az évek múlásával túlnőtt önmagán, Chino Moreno és kísérete most már sokkal többet ad, mint egy nu-metal zenekar, a banda sikerrel tágította önmaga határait, a Gore a metal-zene egyik csúcsproduktuma, művészi igényességgel megvalósított lemez, egy csodás fejlődéstörténet ékes bizonyítéka.

3. Green Day – Revolution Radio (2016. 10. 07.)

A Green Day az American Idiot albummal kilépett a „szerethető kis punk zenekar” státuszból, igazi rockóriássá vált, és az elmúlt évek elhibázott kísérletei után, a frontembert rabul ejtő drogfüggőségből szabadulva egy fantasztikus, elejétől a végéig dúdolásra késztető lemezt raktak le az asztalra.

2. Metallica – Hardwired…to Self-Destruct (2016. 11. 18.)

A Metallica nyolc év után adott ki új lemezt, és gyakorlatilag letarolta vele a világot. A zenekar minden számhoz videoklipet készített, az új album kétségkívül fogósabb, mint az utolsó, Death Magnetic album, de minden erénye ellenére szerintünk nem közelíti meg a dicső régmúlt alkotásait.

1. Korn – The Serenity Of Suffering (2016. 10. 21.)

Nincs vita, ez az év albuma! A Korn a modern metal zene zászlóshajója, ez az album minden finomságot vegyít, ami miatt ezt a műfajt szeretjük. Dallamos énektémák, gyilkos riffek, tökéletes hangzás!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1612014114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devilstrueface 2016.12.02. 08:42:33

egy jó kis anthrax meg killswitch valahol említésre méltó, nem lettek rosszak azok se.
a blink meg a green day szerintem fos, de ez én vagyok, még a sum 41 is jobban tetszett.

Mortanius 2016.12.02. 09:01:30

Korn új albuma nálam is a legjobb idén.

Bobby Newmark 2016.12.02. 12:52:50

Bazz, régen a Korn a kedvenceim közé tartozott, ez még ráadásul emlékeztet is néhány régi albumra, és mégsem tudom hallgatni. Eh. Mindegy, van más.
süti beállítások módosítása