Fülesbagoly

A modern dzsessz legváltozatosabb előadói a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

2016. szeptember 19. - Bagolyhír

(MTI) - A jelenkori dzsessz legváltozatosabb előadói, mások mellett a Koop, a Yellowjackets, az Orchestre National de Jazz és Hiromi is fellép október 7. és 23. között, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

hiromi.jpg

A sokáig Svédország egyik legfontosabb zenei exportcikkének számító duó, a Koop három nagy sikerű lemez után váratlanul feloszlott. A csapat zeneszerzője, Oscar Simonsson hat év hallgatás után szervezett új együttest, többek között a különleges hangú litván dzsesszénekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra október 7-én az A38-on tartja első koncertjeinek egyikét, ahol már a tisztán akusztikus hangzásé lesz a főszerep és az új szerzemények mellett várhatóan a régi nagy slágerek is felcsendülnek majd - olvasható a szervezők közleményében.
A Yellowjackets október 14-én a Budapest Jazz Clubban lép fel két időpontban. Az 1977-ben alapított kvartettben korábban olyan zenészek működtek közre, mint Peter Erskine, Terri Lyne Carrington, Jaco Pastorius vagy Jimmy Haslip, most azonban a zenekar alapító zongorista, Russell Ferrante mellett szaxofonon Bob Mintzer, dobon az 1987 és 1999 között közreműködő, majd 2010 óta újra oszlopos tag Will Kennedy, basszusgitáron pedig a 2015-ben érkező Dane Anderson fog játszani.
Ugyanitt október 8-án a Bágyi Balázs New Quartet mutatja be Homage to Shakespeare című lemezét, míg október 13-án az Erkel-díjas zeneszerző és zongoraművész, Márkus Tibor 60. születésnapját ünnepli sztárvendégeivel. A pályakezdő magyar jazzmuzsikusok támogatására létrehozott Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj nyertesei, Oláh Dezső, Pecze Balázs, Kanizsa Georgina és Balogh Zoltán a Fuga koncerttermében mutatkoznak be több alkalommal.
A Budapest Music Centerben október 11-én a zürichi zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch jazzből, funkból, kortárs, szakrális és rituális zenéből táplálkozó formációjával a The Mobile Extendeddel avatja be a közönséget különleges ritmikájú kompozíciós világába. A jelenleg Olivier Benoit vezette Orchestre National de Jazz pedig október 14-én ad itt koncertet.
Először érkezik Magyarországra az amerikai ütőhangszeres Adam Rudolph, akinek játéka többek között Herbie Hancock, Wadada Leo Smith és Pharoah Sanders albumain hallható. A Go: Organic Orchestra elnevezésű projektjében helyi zenészekkel dolgozik, az általa kifejlesztett tisztán improvizatív vezénylési metódussal. Budapesten alkalmi zenésztársai jól ismert szólisták lesznek: Harcsa Veronika mellett fellép Márkos Albert, Hock Ernő, Dresch Mihály és Grencsó István is.
A CAFe jazzkoncertjeinek sorát a virtuóz technikájáról és hatalmas energiákkal teli előadásiról ismert japán zongorista, Hiromi zárja a Müpában október 21-én. A zenész igazi csodagyerekként kezdte pályafutását, első koncertjét tizenkét évesen adta, két évvel később a Cseh Filharmonikusokkal játszott, majd 17 évesen Tokióban találkozott Chick Coreával, aki azonnal meghívta másnapi koncertjére fellépőnek. Közös albumuk 2007-ben jelent meg.
Hiromi Budapestre a 2011-ben alakult Trio Projecttel érkezik. A formációnak idén áprilisban már a negyedik albuma jelent meg Spark címmel, ami egyben Hiromi tizedik albuma.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4911727283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása