Fülesbagoly

Metallal vertük szét Horgas Eszter lelkét

2016. június 11. - matesas

Furcsa gondolat ütött szöget a bagoly fejében: kíváncsiak voltunk rá, hogy a metal milyen hatást gyakorolhat egy zeneértő művészre. Merényletünk célpontja, Horgas Eszter nem rettent meg a feladattól és többek között a svéd metalszörny, a Meshuggah egyik agyletépő szerzeményét elemezte.

horgas3.jpg

Miközben a laikus rajongó elégedetten rázza a haját egy-egy rock vagy metalkoncerten, valószínűleg fel sem ötlik benne, hogy ezek a zenekarok mit adhatnak egy igazán értő fül számára. Így aztán tettünk egy próbát, és felkértük a világhírű fuvolaművészt, Horgas Esztert: hallgasson végig három általunk kiválasztott számot és ossza meg velünk érzéseit. Mit mondanak számára ezek a dalok? Miképp értékelhető a zeneiségük?

A bagoly három, egymástól meglehetősen különböző stílusú tételt választott: elsőként a Red Hot Chili Peppers legújabb szerzeményét, a könnyed Dark Necessities-t, aztán a Faith No More visszatérő nagylemezén szereplő, sötéten hömpölygő Separation Anxiety-t, végül az irgalmat nem ismerő Meshuggah ötperces ámokfutását, a Demiurge-t. Biztosra vesszük, hogy Eszterrel egyetlen Meshuggah-koncerten sem fogunk összefutni, de lássuk, mit mondott ő a hallottakról.

 

1. Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities

– Nagyon tetszik ez a szám. Egész más igénnyel hallgatom, mint mondjuk Bachot, vagy Mozartot. Szeretem az énekes meleg, kellemes, tiszta hangját. Ez a fajta zene az élet azon részét mutatja nekem, ami a repülésről, az elengedésről szól. Nem bonyolult harmóniák, és a ritmika által egy kissé zaklatott, de folyamatosan épülő és előre haladó zene.

 

 2. Faith No More - Separation Anxiety

– A ilyen zene nekem önmagában nem tetszik. Illusztrációnak el tudom képzelni, de mint  hallgatható zenét, úgy nem. Erős állapotról szól, de nekem nem ad zenei élményt! Nem találom benne a nekem kedves vagy fontos hangzást, ritmust, harmóniát. Csak egy hideg, gépi erőszakot érzek, ami nem érint meg.

 

3. Meshuggah - Demiurge

– Ha ilyen koncertre kéne mennem, lehet rosszul lennék. Ezek az indulatok, hörgések, durvaságok... tudom léteznek a világunkban és persze a művészetnek, az alkotásnak dolga is, hogy tükröt mutasson, de mégis, ha ezt kellene hallgatnom, így töményen, az szétverné a lelkem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr998799170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepimerse 2016.06.12. 13:19:17

Pavarotti sosem énekelt a Sepulturával, amiről ezt sokan hiszik az J.B.O. német együttes paródiája "Pabbarotti & Friends: Roots Bloody Roots" címmel. Egy zenei blognak ezt illene tudni.

tnsnames.ora 2016.06.12. 14:01:01

Horgas Eszternek a Hungary's Got Talent sokkal-sokkal többet ártott szerintem.

NagySzabolcs 2016.06.12. 14:21:10

@gepimerse: ezt eléggé benéztük. köszi az észrevételt, töröltük a hibás részt.
süti beállítások módosítása