2016. feb 18.

Experimentális komolyzene a Faith No More énekesével

írta: matesas
Experimentális komolyzene a Faith No More énekesével

Fantasztikusan érdekes utazásnak ígérkezik Mike Patton énekes (Faith No More, Tomahawk, Fantomas) és norvég zeneszerző barátja, John Kaada április 1-én megjelenő közös lemeze. A stavangeri szimfonikus zenekarral rögzített Bacteria Cult kísérleti komolyzene, amelyben az északi ember borúja találkozik a Patton-i sötétséggel.

pattonkaada.jpg

Patton és Kaada ismét összeállt, 12 évvel első közös munkájuk, a Romances megjelenése után egy hasonlóan izgalmas album várható a párostól. Ízelítőnek már meghallgathatjuk a Bacteria Cult első tételét, a Red Rainbow-t, amely a zongorával, vonósokkal és Patton kísérteties vokáljával úgy hangzik, mint egy nyomasztó thriller mély tónusokból építkező betétdala. Az album egyik felét Kaada szülővárosában, Stavangerben, a másikat Oslóban rögzítették. Az első szám alapján aligha járok messze a valóságtól, ha azt gondolom, hogy a hosszú norvég telek komoly nyomot hagynak a zeneszerzői lélekben.

Kaadáról azt érdemes tudni, hogy gyermekkorától egészen a fiatal felnőtt évekig klasszikus zenét tanult, az első Patton-nal közös munkája a szimfóniák kompozíciós szerkezettét hordozza, és Liszt, Brahms, Mahler, Debussy valamint Bartók munkásságának tiszteleg. Patton pedig az a zenész, aki nem sokat pihen, és a járt utat folyton járatlanra cseréli. Tavaly jelent meg a Faith No More visszatérő albuma, a Sol Invictus, majd idén februárban már egy rap-trióval, a Nevermen-nel adott ki nagylemezt. Most itt a kollaboráció Kaadával, és a legfurcsább ebben a fickóban az, hogy valamennyi formációban hiteles. Április 1. bolondok napja. Kaadának és Patton-nak azonban nem ment el az esze.

 A Red Rainbow meghallgatható a bandcamp oldalukon.

Szólj hozzá

Hírek Mike Patton Faith No More John Kaada