Fülesbagoly

Guns N Roses újraalakulás: akarjuk vagy sem?

2016. január 19. - matesas

Huszonhárom év nagy idő, túl sok a csodaváráshoz, az emberi természet valahogy mégis úgy működik, hogy a remény hal meg utoljára, és csodák márpedig igenis léteznek. Az ikonikus Los Angeles-i rockbanda, a Guns n Roses kapcsán is ezt érzi a rajongó: amíg a történet nincs végleg lezárva, amíg valamelyik tag fel nem dobja a talpát, addig várjuk, hogy egyszer újra egy színpadon álljanak, mindegy, hogy mit csinálnak, csörömpölhetnek kanalakkal is, de azt tegyék együtt, kierősítve.

slashaxlrose.jpg

S lám, itt a nagy bejelentés: idén koncert, egyelőre Axl, Slash és Duff részvétele tűnik biztosnak, további részletek későbbre várhatók. Elégedetten dőlhetnénk hátra, a csoda karnyújtásnyira, azt a néhány hónapot már fél lábon is kihúzzuk. De vajon mit kapunk ennyi várakozás után? Vajon a szenzációs újraegyesülésnek nem egy borzalmas kiábrándulás lesz-e a vége? Vajon szükség van-e erre az anyagilag minden bizonnyal sikeres, de a produkció minőségét tekintve erősen kérdéses vállalkozásra? Vajon tényleg a tagok kibéküléséről, összeborulásáról szól ez az egész, vagy a csilingelő dollárok rántották össze a legendás zenészeket?

Axl Rose énekes jelenlegi állapotában önmaga paródiájának tűnhet, az internet népe kíméletlenül ostorozza is őt az élő show-k láttán, hangját Mickey Mouse-éhoz hasonlítják, s legalább ennyi kritika éri a pocakot eresztett fenegyerek külsejét, botoxtól eltorzult arcát is. Nem is beszélve arról, hogy ennek a fickónak a fejében körülbelül akkora a rend, mint egy csavarboltban a földrengés után, korántsem vehető biztosra, hogy a lekötött koncertek meg is valósulnak, minden csak akkor tuti, amikor a banda már a színpadon áll, amikor már dübörög a Nightrain.

Azon szerencsések közé tartozom, akik láthatták Slashék 92-es, Népstadionbeli koncertjét, azt az ereje teljében lévő fenevadat, akiért akkor a fél világ világ megveszett. Felejthetetlen élmény, pont annyira felejthetetlen, mint amennyire felejthető a 2006-os, Papp László stadionos fellépés, amelyre gyakorlatilag Axl saját - ám sajnálatos módon Guns N Roses néven futó - performanszaként tekinthettünk. 

Őszintén drukkolok, hogy a legenda tovább íródjon, hogy valós akarat működjön a mostani újraalakulás hátterében, hogy a gunnerek vissza tudjanak hozni valamit abból a semmivel sem összetéveszthető stílusból, bájból, amely miatt a rocktörténelem egyik legfényesebb csillagaként ragyogott a banda. A rajongóban megfogalmazódhat a titkos vágy is: ha működik a kémia, miért ne rukkolhatnának elő egy új albummal? Axl tarsolyában állítólag dalok sokasága rejtőzik, Slash sosem ment a szomszédba egy kis kreativitásért, Duff McKagan pedig a szív, a lelkesedés megtestesítője. A kérdésekre hamarosan választ kapunk, s ha minden jól megy, az öregfiúk ismét elkalauzolnak minket a Paradicsomi Városba.


Érvek az újraegyesülés mellett:

  • Akkora legendák, akiket akkor is jó látni, ha botra támaszkodva koncerteznek
  • Komolyan gondolják az összeállást, ismét felkavarják a r&r állóvizét
  • Axl lead néhány kilót és ismét megtanul énekelni
  • Ismét összeadódik a zsenialitás és kiadnak egy ütős albumot


Érvek az újraegyesülés ellen:

  • Kiábrándító produkciót nyújtanak, az egykori dinamika közelébe sem érhetnek a belassult rocktaták
  • Kiadnak egy új lemezt, amely olyan lesz, mint a tavalyi Burning Bridges Bon Jovitól
  • Összeverődik a tömeg a Coachella fesztiválra, ahol fél órával kezdés előtt bejelentik: a koncert elmarad
  • Izzy a banda zenei agya, meg ne próbáljátok kihagyni a buliból

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr48283684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2016.01.20. 10:06:49

Az utolsó mondatban van a lényeg.
Ha Izzy nélkül állnak össze, akkor az új lemez nem fog működni.

MEDVE1978 2016.01.20. 10:08:15

Márpedig Izzy nem nagyon lesz ott, a jelenlegi információk szerint. Azt hiszem már a dobon is biztos Matt Sorum. Sajnos szegény Steven Adler olyan állapotban van, hogy ő biztosan nem.

Valahogy ez olyan, mint a Star Wars Force Awakens reklámájának paródiája (Honest trailersen). A magyar fordítás kb. így hangzik: "Bemutathatnánk nektek egy majmot, aki két óra hosszat egy dobozt mosogat el, akkor is megnéznétek.... kétszer!".

Egyszerűen akkora a nosztalgia faktor, hogy biztosan megtöltene rengeteg stadiont, szinte bármilyen drágán (és az biztos, hogy nagyon drága lesz a belépő).

Az egyetlen igazi kérdés ugye Axl, ezen belül a viselkedése és a hangja. Előbbit talán hamarabb kontroll alá tudja vinni, mint utóbbit, ami szerintem már veszett fejsze nyele. Régen Axl hangja reszelős, erős és magas volt, de valahol a kétezres évek felé eltűnt az erő és a reszelés, maradt a magas fejhang. A youtube-on lehet AXL ROSE vocal change videókat találni. Ez sajnos Vikidál jelenség (szétordította, elénekelte a hangját), azzal a különbséggel, hogy míg Vikidál még Csíksomlyón mindent beleadott, Axl nem fog. Egyszerűen azért, mert még le akar X db koncertet adni és nem kockáztathatja meg, hogy teljesen elmenjen a hangja. Ettől függetlenül, aki csak a nosztalgiáért megy ki, az nyilván nem csalódik majd. Kicsit olyan ez, mint Lemmy a Volt-on. Szegény már leromlott, de mégiscsak a nagy Lemmyt lehetett látni, talán utoljára.

A zene többi része ugye meg nem romlott. Slash, Duff és Sorum is bomba formában van, egyszerűen azért, mert technikailag magasan képzettek, illetve Mr. Brownstone (heroin) és a Nighttrain (pia) már a múltté, mindannyian megállapodott családapák. Tudják, hogy egy komolyabb addikció immár a teljes életüket tenné tönkre. Ezért józanul állnak majd színpadra és az egyetlen drog a közönség lesz.

Szóval minőségileg nem lesz nagyon más, mint a Slash w Myles Kennedy and the Conspirators blokkja (Myles tehetséges, de messze nem a régi Axl), viszont ott lesz a plusz, hogy az eredeti Gunst látod.
Még annyit, hogy aki volt olyan szerencsés, hogy élőben látta őket 92-ben, annak valószínűleg nem fog tetszeni. Egyértelmű, hogy miért: attól számítva a mai állapot - főként AXL hangja miatt - egyértelmű visszaesés lesz. (Bár félni nem kell, szerintem 99%, hogy Európa turné esetében is Bécs lesz nekik a végállomás).

Rébusz 2016.01.20. 10:22:56

Ha sikerül összehozniuk még egy-két jó lemezt, akkor miért is ne? De a koncert Axl Rose miatt csak kiábrándító lehet. Az énekesnek nemcsak a hangja van szétesve, hanem fizikailag is, a mostani videókon is úgy "ropja" a színpadon, mint egy öreg bácsi. Nem csak a hangját énekelhette szét, de a drogok, az italozás is megtette a hatását. Ezt semmivel nem lehet visszacsinálni.
süti beállítások módosítása