Fülesbagoly

Európába jön Prince legendás zenekara

2018. augusztus 18. - tothjutka

Harminchárom év után jövőre ismét Európában turnézik Prince legendás zenekara, a The Revolution. Ezzel teljesítik a művész végakaratát, akivel a halála előtt a banda újraegyesítésén dolgoztak. 

prince_uj_2.jpg

A 80-as évek közepétől az 1999-ig- vagyis a legnépszerűbb években – Prince a The Revolution zenekarral dolgozott. Együtt készítették az 1984-es Purple Rain filmzenét és albumot, valamint közös munkájuk gyümölcse az Around The World In A Day, a Parade és az 1999-es Sign O’The Times lemez is. A bandatagok, Bobby Z, Wendy Melvoin, Lisa Coleman, Matt Fink és  Brownmark  2016-ban léptek fel együtt utoljára, amikor Prince emlékére adtak egy koncertet Minneapolisban, a First Avenue klubban.

-„Tulajdonképpen sosem oszlott fel a zenekar, hiszen mindig kapcsolatban voltunk egymással és Prince-szel is, és arról beszélgettünk, hogy újra zenéljünk együtt”- mondta Brownmark, a basszusgitáros. Matt Fink billentyűs pedig hozzátette: -„2014-ben Bobby, Prince és én találkoztunk, hogy egyeztessünk a The Revolution jövőbeli koncertjeiről. Sajnos ez érthető okokból nem valósult meg, de éppen emiatt most még nagyobb bennünk a vágy és a várakozás”.

-„A The Revolution-ben mindenki egy húron pendül, és annyira egy hullámhosszon vagyunk, mint semelyik más zenekar. Így minden esélyünk megvan rá, hogy visszahozzuk ugyanazokat az érzéseket és ugyanazt a hangulatot, ami jellemző volt ránk, méghozzá méltóságban és egységben. Ma is ugyanaz a zenekar vagyunk és életerős emberek, úgyhogy addig vágunk bele, amíg képesek vagyunk rá”-fogalmazott Wendy Melvoin gitáros, dalszerző, énekesnő.

A The Revolution jövőre – az 1986-os, Prince-szel közös The Parade-Hit and Run című turné óta először – újra Európában turnézik. Az már biztos, hogy február 8-án Koppenhágában, február 10-én Amszterdamban, február 11-én Párizsban, február 13-án pedig Londonban koncerteznek. Ezek a városok különleges helyet foglalnak el a banda és a rajongók szívében, hiszen 1981-ben ezeken a helyeken léptek fel először az Amerikai Egyesült Államokon kívül. Azt egyelőre nem tudni, hogy a lista bővül-e még újabb városokkal és dátumokkal a kontinensen.

-Nagyon izgatottak és boldogok vagyunk, hogy visszatérhetünk Európába, ahol 1981-ben játszottunk először. Emlékszem, mennyire felemelő és egyben ijesztő volt ez nekünk. Prince már előttünk megérkezett és mesélt nekünk arról, mennyire inspiráló a londoni zenei közeg olyan előadókkal, mint az Adam & The Ants. Imádta az ilyen bandákat, és a hatásuk érzékelhető is volt Prince megjelenésén. Óriási élmény volt számunkra megtapasztalni ebben a közegben, hogy mi is meghatározó zenekar vagyunk a világ könnyűzenéjében, akikkel számolni kell”- idézte fel emlékeit Bobby Z dobos. Hozzátette: - „Amikor 1986-ban visszajöttünk Európába, életünk legjobb koncertjeit adtuk. Mesés volt. A két turné közötti öt évben úgy tűnt, hogy tökéletes szinkronban vagyunk a közönséggel. Bennünk megvolt a vágy, hogy adjunk, bennük pedig megvolt a vágy, hogy ezt befogadják.  Alig várjuk, hogy újra ott legyünk, eljátszhassuk a dalokat és életben tartsuk a zenét!”

Prince és a The Revolution már az 1999 című albumon is együtt dolgozott, de a zenekar neve akkor vált világszerte ismertté, amikor kijött a Purple Rain, amelyből 24 millió példányt kelt el, 24 hétig vezette az albumeladási listát, majd Grammy- és Oscar-díjat is nyert. Ez volt az első alkalom, hogy egy művész egyszerre büszkélkedhetett egy listavezető nagylemezzel, egy kislemezzel és egy filmmel.

Bár Prince később másokat kért fel együttműködésre, a The Revolution tagjaival haláláig barátságban és szoros kapcsolatban maradt. – „Mi mindvégig kitartottunk zenekarként és baráti társaságként is. Együtt meneteltünk a csillagokig”- mondta Lisa Coleman billentyűs, zeneszerző, énekesnő.  

A The Revolution tagjai az elmúlt években is rendszeresen dolgoztak együtt. Wendy Melvoin és Lisa Coleman megalapította a Wendy&Lisa produkciót, amivel rendszeresen koncerteznek, valamint számos film és tévésorozat zenéjét szerezték együtt. Egyebek mellett a Jackie nővér című sorozat zenéjét is ők írták, amiért 2010-ben Emmy-díjat kaptak.

Bobby Z és Matt Fink ma is a Minneapolis-i zenei szcéna meghatározó figurái, akik amerikai és nemzetközi tehetségekkel dolgoznak a saját stúdióikban. Bobby Z emellett hetente vezet egy népszerű rádióműsort is. A basszusgitáros, Brownmark pedig alapította a Mazarati nevű zenekar, valamint saját kiadót is létrehozott BrownmarkNation néven.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1014187495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása